Fazuľový prívarok
Fazuľový prívarok

Biela fazuľa na kyslo fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 11. júla 2023
Biela fazuľa na kyslo (fotorecept)
Foto: kimlo

Kúpil som na farmárskych trhoch parádnu veľkú fazuľu, viac druhov. Tak som z bielej urobil tento prívarok, na kyslo. Recept som našiel na Zobraziť celý popisKúpil som na farmárskych trhoch parádnu veľkú fazuľu, viac druhov. Tak som z bielej urobil tento prívarok, na kyslo. Recept som našiel na internete.
Zdroj: internet

Suroviny

400 g veľká
1 ks
200 g
3 ks
4 ks
1 KL
1 KL
1 PL
1 PL (8 %)
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Fazuľu namočíme do studenej vody a necháme napučať do druhého dňa. Občas vodu zlejeme a nahradíme čerstvou. Na druhý deň opäť vodu zlejeme a fazuľu uvaríme v čerstvej vode, varíme asi 10 minút. Potom zlejeme, pridáme opäť čerstvú vodu, bobkový list a nové korenie. Varíme do zmäknutia fazule.

    Biela fazuľa na kyslo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na masti speníme nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita.

    Biela fazuľa na kyslo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mletú papriku a krátko orestujeme.

    Biela fazuľa na kyslo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme hladkú múku, krátko opražíme a premiešame.

    Biela fazuľa na kyslo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme trochou studenej vody a dobre premiešame metličkou do hladka.

    Biela fazuľa na kyslo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme uvarenú fazuľu aj s časťou vodu, v ktorej sa varila a premiešame.

    Biela fazuľa na kyslo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V miske si pripravíme kyslú smotanu, ktorú zmiešame s 1 – 2 naberačkami horúcej omáčky, aby sa vyrovnala teplota a smotana sa nezrazila. Hmota musí byť hladká a lesklá.

    Biela fazuľa na kyslo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravenú smotanu pridáme k fazuli, okoreníme, osolíme, pridáme cukor a krátko povaríme. Nakoniec ochutíme octom.

    Biela fazuľa na kyslo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame s pečenou klobáskou, špekáčikom alebo volským okom a chlebom.

    Biela fazuľa na kyslo (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

chemik
Kamaráde Kimlo, postup správného vaření fazole máš dokonalý, ale přidám nezištně další z chemických rad. K namáčení i vaření se lépe hodí voda bez obsahu rozpuštěných solí, které způsobují denaturaci bílkovin, takže nejlepší je voda měkká a používám proto vodu destilovanou. Pro auto i fazole se koupí v kanistru u benzinové pumpy nebo se využije kondenzát ze sušičky prádla ( samozřejmě bez parfémované aviváže).
sracz
Stará dobrá klasika, vážený @Kimlo kamarát a dokonca s mojou najobľúbenejšou surovinou, už od ranného detstva. Od Barčianskej 32, tá najjednoduchšia s "ľečkami", do ktorej som si sám pridával cibuľu zo zápražky, ktorú Anyuci, B. P. vyhadzovala, cez "na zobky" od tety Veroniky, B. P. až po "Záhorácku" košických hercov manželov Elenky a Mariana Kleisovcov. Zakaždým, až podnes, som ju jedával veľkou lyžicou a klobása, aj keď domáca, ani nemusela byť! Ďakujem za navodenie vyše 1/4 storočných spomienok a za "nakopnutie" na ďalší príspevok do zážitkov s jedlom!
1x kimlo
kimlo
@chemik (12.7.2023 15:58)
Vďaka za radu, možno to raz skúsim, máme dosť tvrdú vodu, uvidím aký v tom bude rozdiel... :-)
kimlo
@sracz (12.7.2023 17:38)
Ďakujem Feri, som rád že si si oživil spomienky, pozdravujem. :-)
chemik
@kimlo (13.7.2023 07:52)

Rozdíl bude zřetelně patrný, protože uvaříš opravdu dokonale měkké máslové fazole. Sůl se dává až úplně nakonec a bez slévání fazole nechají zchladnout, přičemž se sůl vstřebá. Takto se mi daří dokonale uvařit i obrovskou fazoli purpurovou, po vychodňarsku zvanou strakaté papuče. Ty mají velmi tuhou slupku a velmi záleží, aby byly namočené déle než den nejlépe v chladu. Nejprve se slupky svraští a za varu se rády oddělují, ale po delším nabobtnání se fazole napne a uvaří i se slupka vcelku. Zchladnou pak po osolení vody pomalu bez popraskání. Kvůli solím není vhodné vařit fazole společně s nakládaným domácím uzeným např. kolenem a dělat je radši zvlášť. Komerční uzené jen namočené v "tekutém kouři" a zavařené v plastu sice stačí pořádně opláchnout, ale chuť se nedá s poctivým srovnat.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia