Zapekaná cuketa
Zapekaná cuketa

Zapekaná cuketa s Nivou fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 18. júla 2023
Zapekaná cuketa s Nivou (fotorecept)
Foto: tejaja

Jednoduché a rýchle jedlo s minimum surovín. Napriek tomu chutné.

3-4
porcie
45 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

1 ks väčšia
200 g
4 ks
1 dl




Postup

  1. 1

    Očistenú cuketu nastrúhame na plátky. Cuketu nešúpeme.

    Zapekaná cuketa s Nivou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vymazaného pekáčika dáme 1/3 nastrúhanej cukety a posypeme polovicou Nivy. Rozložíme druhú tretinu cukety, posypeme druhou polovicou Nivy a navrch uložíme poslednú tretinu cukety.

    Zapekaná cuketa s Nivou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V mlieku rozmiešame vajcia a zalejeme cuketu.

  4. 4

    Pečieme pri teplote 170 °C asi 30 minút.

  5. 5

    Podávame teplé so zeleninou, kto potrebuje, môže si pridať zemiaky.

Diskusia k receptu

pivonka
Veľmi sa páči tvoj recept, ale sa chcem spýtať: Žmýkala si cuketu? Ja keď zapekám, dávam na 4 vajíčka 2 dcl mlieka. Lenže cuketa si pustí vodu a niekedy aj dosť, takže, ak si nežmýkala, to je v pohode.
mamec
Nebolo by lepšie nakrájať cuketu na plátky hrubé asi pol centimetra? Veď cuketa sa rýchlo spraví a možno by nepustila ani toľko vody. Recept sa mi páči, dačo podobné robievala moja matka, vyskúšam:)
tejaja
Ďakujem za záujem o recept a odpoviem naraz všetkým.
K cukete: Cuketa nie je tekvica, takže ju nikdy nenechávame prerásť. Zberám ju vo veľkosti cca 25-30 cm a vtedy nepúšťa veľa vody. A nepotrebuje sa ani šúpať.
K receptu: Je pravda, že až 90% z nej tvorí voda, ale zvyšok je vysoko biologicky hodnotná záležitosť. Cuketa obsahuje veľa draslíka, vápnik, zinok, železo, horčík, atd., vitamíny skupiny B, vitamín A, E, C, K a s tou vodou časť toho vylievame do kanála. A preto nie, žiadne žmýkanie.
Krájanie sa neosvedčilo. Urobila som to len raz, keď sa mi nechcelo strúhať, a nebolo to ono. Tenučké plátky nasajú oveľa viac chuti z Nivy. Robím tento recept okolo 30 rokov a nijaká zmena sa neosvedčila.
pivonka, pri zapekaní by som dala na 4 vajíčka len 1 dl mlieka, alebo zvýšila počet vajec. Ak môžem poradiť, riaď sa veľkosťou cukety, ktorú používaš. Väčšia cuketa, viac vody.
mamec, môžem sa opýtať, ako robila mamka cuketu? Ja som na všetky druhy tekvíc a cukiet maniak. :))) Každý recept, čo nepoznám, sa mi hodí.
mamec
@tejaja (18.7.2023 19:56)
Určite cuketu nestrúhala, ale krájala. A určite tam nedávala syr, ale mám taký pocit, že tam dávala uvarené mäso z polievky. Veď všetko treba zúžitkovať:)
Nič bližšie neviem, bolo to ešte v minulom storočí a mama mi už žiaľ recept neprezradí:(
Pamätám si len, že to bolo chutné teplé aj na studeno.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia