Slivkový koláč
Slivkový koláč

Hrnčekový slivkový jogurtový koláč s mrveničkou fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 22. júla 2023
Hrnčekový slivkový jogurtový koláč s mrveničkou (fotorecept)
Foto: helena10

Je mäkký, šťavnatý, sladkokyslý a patrí medzi moje obľúbené koláče. Na rýchlu prípravu a pečenie vám stačia ruky, hrnček a drevená varecha...

Suroviny

Mrvenička maslovo-rumová:
70 g studené
8 PL
4 PL
1 ks
1 PL (40 %)
Cesto jogurtové:
1 hrnček 10% (300 ml)
0,5 hrnčeka
1,5 hrnčeka
2 ks
1 bal.
1 bal.
50 ml (40 %)
Ovocie:
 čerstvé neprezreté
Na plech:




Postup

  1. 1

    Najprv si prstami pripravím mrveničku z masla, hrubej múky, kryštálového cukru a polievkovej lyžice umu. Odložím do chladničky.

  2. 2

    Slivky umyjem, osuším, rozdelím na polovičky a odkôstkujem. Nechávam bokom.

  3. 3

    Všetky suroviny na cesto spolu poriadne vymiešam v miske lopatkou.

    Hrnčekový slivkový jogurtový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hustejšie cesto rozotieram rovnomerne na tukom vymastený a hrubou múkou posypaný plech 20 x 35 x 5 cm. Na rozotreté cesto husto ukladám – reznou hranou šikmo do cesta (na šikmého stojaka) polovičky sliviek – viď fotku. Naukladané slivky zvrchu trochu posypem škoricovým cukrom a potom ich posypem všetkou maslovo-rumovou mrveničkou.

    Hrnčekový slivkový jogurtový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dávam piecť do vyhriatej rúry najprv 7-10 minút na 200 stupňov a následne znížim teplotu na 175 stupňov a koláč pečiem ešte 20-25 minút. Kontrolujem špajľou.

  6. 6

    Upečený koláč nechám vychladnúť, potom nakrájam.

Diskusia k receptu