Recepty, kde je soľ
Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso nakrájame na kocky, vložíme do 1, 2 l studenej vody, osolíme a varíme 30...
Slávnostná hovädzia polievka
Rezance uvaríme v osolenej vode a scedíme. Hovädzie mäso umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme...
Kurací minútový guláš
Kuracie prsia nakrájame na rezance a prudko opečieme na rozpálenom oleji.
Moravské koláče
Z časti vlažného mlieka,
kryštálového cukru a
droždia pripravíme kvások.
Do misky preosejeme
múku, pridáme cukor, zmäknutý
tuk,...
Orechový závin
Pokrmový tuk, cukor, vajcia
a soľ spracujeme v miske
alebo na doske. Pridáme
múku a kvások...
Makový závin
Do časti vlažného mlieka pridáme
trochu cukru, droždie
a pripravíme kvások. Múku
preosejeme, pridáme cukor,
žĺtok, ...
Tvarohová bábovka
Žĺtky vymiešame s cukrom,
pridáme zmäknutý margarín,
prelisovaný tvaroh a štipku
soli. Premiešame.
Bryndzové pagáčiky
Z múky, bryndze, soli, tuku
a vajca urobíme cesto, do
ktorého dáme aj prášok
do pečiva....
Tvarohové pagáče
Zo surovín spracujeme
cesto, ktoré necháme oddýchnuť. Potom ho
vyvaľkáme na hrúbku
1, 5 – 2 cm a...
Jablkové rezy starej mamy
Múku preosejeme, pridáme
prášok do pečiva, štipku soli,
práškový cukor a postrúhanú
kôru z umytého citróna, ...
Neťahaný jablkový závin
Do preosiatej múky pridáme
maslo, soľ, vajce, ocot, vodu
a vypracujeme hladké cesto,
ktoré rozdelíme...
Jablková štrúdľa
Vo vlažnej vode rozšľaháme
žĺtok, ocot a soľ. Zmes prilejeme
do hladkej múky, pridáme
rozpustené maslo
a vypracujeme...
Kapustníky
Kapustu postrúhame, posypeme
2 kl soli, necháme
stáť asi 30 minút a po zmäknutí
vytlačíme vodu.
Záhorácke kapustové koláče
Z príslušných surovín vypracujeme
redšie cesto, ktoré
necháme hodinu kysnúť.
Záhorácke kysnuté koláčiky
Masť s cukrom, soľou a žĺtkami
vymiešame do peny.
V troške vlažného mlieka
necháme vykysnúť droždie
a pridáme ho...
Skalický trdelník
Do múky pridáme cukor,
rozdrobené droždie, vlažné
mlieko, žĺtky, soľ a maslo.
Vypracujeme tuhšie cesto
a...
Bratislavské rožky
Múky a práškový cukor
zmiešame, pridáme žĺtky,
pokrájaný tuk a čiastočne
spracujeme na cesto.
Paradajky v octovom náleve
Paradajky umyjeme a necháme oschnúť. Každú paradajku desaťkrát prepichneme špáradlom a vložíme do pripravených pohárov...
Zaváraná tekvica
Očistenú tekvicu postrúhame a zalejeme studenou vodou. Necháme stáť od večera do rána. Ráno tekvicu...
Konzervovaný kôpor
Mladý kôpor umyjeme pod tečúcou vodou, natlačíme do fliaš od výživy a zalejme nálevom.
Nakladaná zeleninová zmes
Všetko zomelieme, pridáme 0, 5 kg soli, PL mletého korenia a nasekanú zelenú vňať z...
Poľovnícka čalamáda
Pokrájané suroviny zalejeme nálevom, necháme trochu povariť až do bodu varu, ešte teplé naložíme...
Cviklová čalamáda
Kapustu, cviklu a cibuľu nakrájame a všetky suroviny premiešame a natlačíme do pohárov.
Slivkový koláč z kysnutého cesta
Do múky pridáme droždie
zmiešané s cukrom, vajce,
soľ, roztopené maslo, vlažné
mlieko a vypracujeme cesto....
Klasické pečené buchty s lekvárom
Do väčšej misy dáme múku,
olej, teplé mlieko, vajce, soľ, cukor,
prášok do...
Tradičný veľkonočný koláč
Hrozienka namočíme minimálne
na hodinu do rumu.
Do misky preosejeme múku
a po okraji ju máličko posolíme.
Do múky...
Polievka mačanka
Najprv si urobíme cibuľový
základ s hríbmi.
Na bravčovej masti opečieme
cibuľku a na
záver pridáme hríby
a krátko osmažíme.
Dolky starej mamy
Do preosiatej múky vlejeme
kvások z mlieka, cukru
a droždia, pridáme celé vajcia,
masť, trošku cukru
a...
Slané mandľové slzičky
Nastrúhame syr a zo surovín spracujeme cesto
a uložíme ho na noc do
chladu.
Oškvarkové slimáky
Zo surovín okrem oškvarkov
pripravíme kysnuté
cesto a rozdelíme na 6 bochníkov.
Pagáče starej mamy
Múku rozmrvíme s masťou,
aby spolu držala, potom
pridáme smotanu, mlieko
a soľ.

Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso nakrájame na kocky, vložíme do 1, 2 l studenej vody, osolíme a varíme 30...

Slávnostná hovädzia polievka
Rezance uvaríme v osolenej vode a scedíme. Hovädzie mäso umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme...

Kurací minútový guláš
Kuracie prsia nakrájame na rezance a prudko opečieme na rozpálenom oleji.

Moravské koláče
Z časti vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknutý tuk,...

Orechový závin
Pokrmový tuk, cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku a kvások...

Makový závin
Do časti vlažného mlieka pridáme trochu cukru, droždie a pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, žĺtok, ...

Tvarohová bábovka
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme zmäknutý margarín, prelisovaný tvaroh a štipku soli. Premiešame.

Bryndzové pagáčiky
Z múky, bryndze, soli, tuku a vajca urobíme cesto, do ktorého dáme aj prášok do pečiva....

Tvarohové pagáče
Zo surovín spracujeme cesto, ktoré necháme oddýchnuť. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 1, 5 – 2 cm a...

Jablkové rezy starej mamy
Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a postrúhanú kôru z umytého citróna, ...

Neťahaný jablkový závin
Do preosiatej múky pridáme maslo, soľ, vajce, ocot, vodu a vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme...

Jablková štrúdľa
Vo vlažnej vode rozšľaháme žĺtok, ocot a soľ. Zmes prilejeme do hladkej múky, pridáme rozpustené maslo a vypracujeme...

Kapustníky
Kapustu postrúhame, posypeme 2 kl soli, necháme stáť asi 30 minút a po zmäknutí vytlačíme vodu.

Záhorácke kapustové koláče
Z príslušných surovín vypracujeme redšie cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

Záhorácke kysnuté koláčiky
Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do peny. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme ho...

Skalický trdelník
Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto a...

Bratislavské rožky
Múky a práškový cukor zmiešame, pridáme žĺtky, pokrájaný tuk a čiastočne spracujeme na cesto.

Paradajky v octovom náleve
Paradajky umyjeme a necháme oschnúť. Každú paradajku desaťkrát prepichneme špáradlom a vložíme do pripravených pohárov...

Zaváraná tekvica
Očistenú tekvicu postrúhame a zalejeme studenou vodou. Necháme stáť od večera do rána. Ráno tekvicu...

Konzervovaný kôpor
Mladý kôpor umyjeme pod tečúcou vodou, natlačíme do fliaš od výživy a zalejme nálevom.

Nakladaná zeleninová zmes
Všetko zomelieme, pridáme 0, 5 kg soli, PL mletého korenia a nasekanú zelenú vňať z...

Poľovnícka čalamáda
Pokrájané suroviny zalejeme nálevom, necháme trochu povariť až do bodu varu, ešte teplé naložíme...

Cviklová čalamáda
Kapustu, cviklu a cibuľu nakrájame a všetky suroviny premiešame a natlačíme do pohárov.

Slivkový koláč z kysnutého cesta
Do múky pridáme droždie zmiešané s cukrom, vajce, soľ, roztopené maslo, vlažné mlieko a vypracujeme cesto....

Klasické pečené buchty s lekvárom
Do väčšej misy dáme múku, olej, teplé mlieko, vajce, soľ, cukor, prášok do...

Tradičný veľkonočný koláč
Hrozienka namočíme minimálne na hodinu do rumu. Do misky preosejeme múku a po okraji ju máličko posolíme. Do múky...

Polievka mačanka
Najprv si urobíme cibuľový základ s hríbmi. Na bravčovej masti opečieme cibuľku a na záver pridáme hríby a krátko osmažíme.

Dolky starej mamy
Do preosiatej múky vlejeme kvások z mlieka, cukru a droždia, pridáme celé vajcia, masť, trošku cukru a...

Slané mandľové slzičky
Nastrúhame syr a zo surovín spracujeme cesto a uložíme ho na noc do chladu.

Oškvarkové slimáky
Zo surovín okrem oškvarkov pripravíme kysnuté cesto a rozdelíme na 6 bochníkov.

Pagáče starej mamy
Múku rozmrvíme s masťou, aby spolu držala, potom pridáme smotanu, mlieko a soľ.