Recepty, kde je paradajka
Zeleninovo– cestovinový šalát s jogurtom
Cestoviny uvaríme podľa
návodu v osolenej vode.
Očistenú zeleninu pokrájame
nadrobno.
Jelení guláš
Na masti speníme
nadrobno nakrájanú
cibuľu. Pridáme mäso
z diviny nakrájané na
kocky, soľ, papriku,
mleté korenie a...
Kotlíkový guláš
Mäso nakrájame na rovnaké
kocky. Ošúpanú cibuľu a cesnak
nakrájame nadrobno.
Paradajky vložíme do vriacej
vody, po chvíli...
Bravčová krkovička v pikantnej marináde so salsou a cibuľkou
Z bravčovej krkovičky
narežeme 4 rezne. Olej
zmiešame s paprikou,
cesnakom, čili a grilovacím
korením. Do tejto
marinády...
Bravčová krkovička so syrovou kôrkou
Mäso umyjeme pod tečúcou
vodou a osušíme. Cesnak
nakrájame na malé prúžky
a prešpikujeme nimi mäso.
Osolíme a okoreníme...
Ostrá gulášová polievka
Mäso nakrájame na kocky.
Cibuľu a cesnak ošúpeme.
Cibuľu pokrájame na
kolieska, cesnak pretlačíme.
Ošúpeme zemiaky, ...
Zapečené údené tofu
Údené tofu nakrájame na rezance a rozložíme v nízkej
vrstve na dno zapekacej
misy.
Syrové toasty s paradajkami a šunkou
Plátky toastového chleba
natrieme maslom, položíme
na ne plátok šunky, niekoľko
koliesok paradajky
a nakoniec plátok syra.
Zapečené rajčiny s mozzarellou
Rajčiny vložíme do vriacej
vody, scedíme, olúpeme
a nakrájame na plátky.
Teplý šalát so zeleninou a hríbmi
Na panvici zohrejeme
olej. Orestujeme cuketu
s baklažánom a nakoniec
šampiňóny s kukuričnými
klasmi, trochu podusíme.
Španielske jahňacie kotlety
V hlbokej panvici zohrejeme
olej, pridáme nakrájanú
cibuľu, cesnak, papriky
a opekáme asi 5 minút
domäkka Potom do...
Krémová karí polievka
Paradajku ponoríme na 10 minút do vriacej vody, olúpeme a pretrieme cez sito.
Ukrajinský boršč
Mäso uvaríme v osolenej vode spolu s očistenou a nakrájanou koreňovou zeleninou. Mäkké mäso a zeleninu...
Krémová cuketová polievka
Maslo rozpálime v hrnci, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme ju.
Čínska zeleninová polievka
Čínske čierne huby namočíme deň vopred do studenej vody a pred prípravou ich hodinu povaríme.
Ratatouille z cukiet
Nakrájanú cibuľu osmažíme,
pridáme cuketu nakrájanú
na kocky a 15 minút dusíme
domäkka
Krevety po taliansky
Vymiešame vajce s mliekom,
hladkou múkou a parmezánom.
Na panvicu pridáme
olivový olej, krevety
postriekame citrónom
a morskou soľou....
Paradajková minútka
Slaninu pokrájame na plátky
a opečieme na panvici. Pridáme
k nej na kolieska
pokrájanú cibuľu a umyté,
na kolieska...
Kuracie prsia s fazuľkami
Rúru predhrejeme na 180°C. Mäso osolíme a okoreníme
a v panvici ho na
2 PL oleja zo všetkých...
Gulášová polievka s paradajkami
Mäso nakrájame na malé kúsky. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a opražíme....
Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso nakrájame na kocky, vložíme do 1, 2 l studenej vody, osolíme a varíme 30...
Paradajky v octovom náleve
Paradajky umyjeme a necháme oschnúť. Každú paradajku desaťkrát prepichneme špáradlom a vložíme do pripravených pohárov...
Syr so zeleninou a smotanou
Syr pokrájame na hrubšie
plátky, obalíme ich v múke
a z oboch strán krátko opečieme
na oleji, nie...
Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Obidva druhy mäsa spolu
zomelieme, pridáme
zomletú cibuľu a cesnak,
vajce, osolíme, okoreníme
a posypeme nadrobno
nasekanou petržlenovou
vňaťou....
Gazdovský pekáč
Na pekáč dáme krkovičku,
na ňu plátky slaniny
a plátky papriky. Podlejeme
vodou a do nej rozdrvíme
bujón...
Údený pokrm starej mamy
Údené bravčové stehno
a údené kurča uvaríme, precedíme,
vykostíme a nakrájame
na menšie kusy.
Piperada
Zo žemle vyberieme striedku, namočíme ju do mlieka a následne vyžmýkame. Šunku opečieme a uložíme...
Francúzska pečeňová pochúťka
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme rozotrenú pečeň (teľaciu, alebo bravčovú) a nakrájané šampiňóny....
Zapekaná zelenina
Rúru zohrejeme na 180 °C. Pekáč s rozmermi 15 x 25 cm vymastíme roztopeným olejom alebo...
Tuniakový šalát
Na dobre rozohriatom oleji osmažíme nakrájanú cibuľku, pridáme petržlenovú vňať, paradajky, portské víno a...
Paradajkový šalát
Z paradajok odstránime zvyšky stopiek. Rozkrájame ich na plátky a naukladáme na tanier alebo misku...
Králik po provensálsky
Králika rozporciujeme, osolíme a prešpikujeme slaninou. Na masle ho z oboch strán opečieme.
Kurča s baskickou omáčkou
Kurča očistíme, osolíme a zviažeme. Do kastróla dáme olej, vložíme doň kurča a pečieme....
Kurča na provensálsky spôsob
Kurča očistíme, rozštvrtíme a na oleji narýchlo opečieme. Potom ho podlejeme bielym vínom a pridáme...
Francúzska srnčia polievka
Srnčie mäso (plece, alebo krk) uvaríme v osolenej vode do mäkka.
Polievka Bouillabaisse
Homára alebo langustu a kraby vyberieme z ulít. Očistené a vykostené ryby nakrájame na 8 cm...

Zeleninovo– cestovinový šalát s jogurtom
Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode. Očistenú zeleninu pokrájame nadrobno.

Jelení guláš
Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme mäso z diviny nakrájané na kocky, soľ, papriku, mleté korenie a...

Kotlíkový guláš
Mäso nakrájame na rovnaké kocky. Ošúpanú cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Paradajky vložíme do vriacej vody, po chvíli...

Bravčová krkovička v pikantnej marináde so salsou a cibuľkou
Z bravčovej krkovičky narežeme 4 rezne. Olej zmiešame s paprikou, cesnakom, čili a grilovacím korením. Do tejto marinády...

Bravčová krkovička so syrovou kôrkou
Mäso umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Cesnak nakrájame na malé prúžky a prešpikujeme nimi mäso. Osolíme a okoreníme...

Ostrá gulášová polievka
Mäso nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu pokrájame na kolieska, cesnak pretlačíme. Ošúpeme zemiaky, ...

Zapečené údené tofu
Údené tofu nakrájame na rezance a rozložíme v nízkej vrstve na dno zapekacej misy.

Syrové toasty s paradajkami a šunkou
Plátky toastového chleba natrieme maslom, položíme na ne plátok šunky, niekoľko koliesok paradajky a nakoniec plátok syra.

Zapečené rajčiny s mozzarellou
Rajčiny vložíme do vriacej vody, scedíme, olúpeme a nakrájame na plátky.

Teplý šalát so zeleninou a hríbmi
Na panvici zohrejeme olej. Orestujeme cuketu s baklažánom a nakoniec šampiňóny s kukuričnými klasmi, trochu podusíme.

Španielske jahňacie kotlety
V hlbokej panvici zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, papriky a opekáme asi 5 minút domäkka Potom do...

Krémová karí polievka
Paradajku ponoríme na 10 minút do vriacej vody, olúpeme a pretrieme cez sito.

Ukrajinský boršč
Mäso uvaríme v osolenej vode spolu s očistenou a nakrájanou koreňovou zeleninou. Mäkké mäso a zeleninu...

Krémová cuketová polievka
Maslo rozpálime v hrnci, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme ju.

Čínska zeleninová polievka
Čínske čierne huby namočíme deň vopred do studenej vody a pred prípravou ich hodinu povaríme.

Ratatouille z cukiet
Nakrájanú cibuľu osmažíme, pridáme cuketu nakrájanú na kocky a 15 minút dusíme domäkka

Krevety po taliansky
Vymiešame vajce s mliekom, hladkou múkou a parmezánom. Na panvicu pridáme olivový olej, krevety postriekame citrónom a morskou soľou....

Paradajková minútka
Slaninu pokrájame na plátky a opečieme na panvici. Pridáme k nej na kolieska pokrájanú cibuľu a umyté, na kolieska...

Kuracie prsia s fazuľkami
Rúru predhrejeme na 180°C. Mäso osolíme a okoreníme a v panvici ho na 2 PL oleja zo všetkých...

Gulášová polievka s paradajkami
Mäso nakrájame na malé kúsky. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a opražíme....

Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso nakrájame na kocky, vložíme do 1, 2 l studenej vody, osolíme a varíme 30...

Paradajky v octovom náleve
Paradajky umyjeme a necháme oschnúť. Každú paradajku desaťkrát prepichneme špáradlom a vložíme do pripravených pohárov...

Syr so zeleninou a smotanou
Syr pokrájame na hrubšie plátky, obalíme ich v múke a z oboch strán krátko opečieme na oleji, nie...

Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Obidva druhy mäsa spolu zomelieme, pridáme zomletú cibuľu a cesnak, vajce, osolíme, okoreníme a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou....

Gazdovský pekáč
Na pekáč dáme krkovičku, na ňu plátky slaniny a plátky papriky. Podlejeme vodou a do nej rozdrvíme bujón...

Údený pokrm starej mamy
Údené bravčové stehno a údené kurča uvaríme, precedíme, vykostíme a nakrájame na menšie kusy.

Piperada
Zo žemle vyberieme striedku, namočíme ju do mlieka a následne vyžmýkame. Šunku opečieme a uložíme...

Francúzska pečeňová pochúťka
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme rozotrenú pečeň (teľaciu, alebo bravčovú) a nakrájané šampiňóny....

Zapekaná zelenina
Rúru zohrejeme na 180 °C. Pekáč s rozmermi 15 x 25 cm vymastíme roztopeným olejom alebo...

Tuniakový šalát
Na dobre rozohriatom oleji osmažíme nakrájanú cibuľku, pridáme petržlenovú vňať, paradajky, portské víno a...

Paradajkový šalát
Z paradajok odstránime zvyšky stopiek. Rozkrájame ich na plátky a naukladáme na tanier alebo misku...

Králik po provensálsky
Králika rozporciujeme, osolíme a prešpikujeme slaninou. Na masle ho z oboch strán opečieme.

Kurča s baskickou omáčkou
Kurča očistíme, osolíme a zviažeme. Do kastróla dáme olej, vložíme doň kurča a pečieme....

Kurča na provensálsky spôsob
Kurča očistíme, rozštvrtíme a na oleji narýchlo opečieme. Potom ho podlejeme bielym vínom a pridáme...

Francúzska srnčia polievka
Srnčie mäso (plece, alebo krk) uvaríme v osolenej vode do mäkka.

Polievka Bouillabaisse
Homára alebo langustu a kraby vyberieme z ulít. Očistené a vykostené ryby nakrájame na 8 cm...