Slivkový lekvár, pravý, hustý, do buchiet fotorecept
Vyskúšala som už veľa spôsobov na prípravu lekváru, takého, ktorý bude hustý a nevytečie mi z buchiet. Dlho som varila, piekla v rúre, Zobraziť celý popisVyskúšala som už veľa spôsobov na prípravu lekváru, takého, ktorý bude hustý a nevytečie mi z buchiet. Dlho som varila, piekla v rúre, nebolo to ono. U mňa vyhráva redukovanie po menších množstvách, hustotu si prispôsobíte podľa seba. Je to síce zdĺhavejší spôsob, no oplatí sa, dať tomu ten čas státia pri sporáku.
príprava
Postup
-
1
Slivky nakrájame na štvrtky a navrstvíme do veľkého hrnca spolu s cukrom. Cukor dávame po vrstvách. Necháme najlepšie cez noc uležať.
-
2
Na druhý deň začneme variť. Slivky pustili šťavu, nebude nič prihárať. Varíme cca 2 hodiny. Potom tyčovým mixérom pomixujeme a pridáme škoricu, kyselinu citrónovú a ocot.
- 3
Teraz začne fáza redukovania. Dáme si dva kastróliky a do každého naberieme po 4 naberačky slivkového rozvaru. A začína fáza trocha namáhavejšej práce. Za stáleho miešania redukujeme rozvar až do požadovanej hustoty. Redukujem dovtedy, pokiaľ mi nezačne lekvár bublinkovať a vidím, že sa odparila skoro všetka voda. Lekvár je ťahavý, no pozor na pripálenie. Trvá to cca 8 až 10 minút. Ja robím fakt hustý, každý si môže vo fáze redukovania určiť hustotu podľa seba.
- 4
Zredukovaný lekvár pomocou silikónovej stierky prelievam do tretieho hrnca. Pridávam foto, kde je vidieť zredukovaný.
- 5
Takto pokračujem, pokiaľ všetko nespracujem. Zredukovaný lekvár dám do pohárov, zaviečkujem a dám sterilizovať. Prečo stetilizujem? Redukovanie chvíľku trvá, lekvár už nie je tak horúci. Vyšlo mi 12 pohárov 330 ml. Stetilizujem na 150 °C cca 20 minút. Zakryjem dekou a nechám vychladnúť. Lekvár je sladučký a hustý.
- 3
Na buchty s tvojím lekvárom by som zašla 😋!
Veru, buchty robím veľmi často 😏.
Nám zase tento rok doprialo, sliviek je dosť. Ale tiež boli roky bez.
Máme aj biele slivky, tých bolo minulý rok veľmi veľa, tak záloha bola🥰