Slivkový kompót
Slivkový kompót

Kompótované blumy

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 15:00
Kompótované blumy
Foto: Kulinární studio MAFRA
3x300 ml
porcie
20 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
400 g
5 g
1 tyčinka
1 hviezdička
1 l



Postup

  1. 1

    Zrelé pevné blumy umyjeme a zbavíme stopiek. Rozkrojíme ich na polovice a odstránime kôstky. Poháre a viečka vyvaríme vo vriacej vode.

  2. 2

    Cukor vsypeme do 1 l vody, privedieme do varu a necháme krátko prevariť. Potom do nálevu vmiešame kyselinu citrónovú, pridáme škoricu a badián. Škoricu a badián môžeme pred pridaním do nálevu krátko opražiť nasucho, rozvinie sa tak ich aróma a dodajú nálevu výraznejšiu chuť.

  3. 3

    Blumy naukladáme do vyvarených pohárov. Zalejeme ich horúcim nálevom až po okraj a uzavrieme viečkami. Poháre vložíme do hrnca s vodou a pri 85 °C sterilizujeme 20–25 minút.

Diskusia k receptu