Zaváraná mrkva
Zaváraná mrkva

Nakladané mrkvičky fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, dnes 13:02
Nakladané mrkvičky (fotorecept)
Foto: tejaja

Kto má záhradu, tak to pozná. Na jeseň sa vyberie mrkva a je rôznej veľkosti. Nájdu sa aj úplne maličké, ktoré je ťažko Zobraziť celý popisKto má záhradu, tak to pozná. Na jeseň sa vyberie mrkva a je rôznej veľkosti. Nájdu sa aj úplne maličké, ktoré je ťažko použiť na varenie jedál. Ale hodia sa na nakladanie na sladkokyslo a sú potom vhodnou prílohou k jedlám. Na tento recept sa hodia skutočne len miniatúrne mrkvičky do veľkosti 5 cm.

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (malá, do veľkosti 5 cm)
Koreniny na 1 malú fľaštičku (cca 3 dl):
1 malý kúsok
2 kolieska
1 strúčik
1 ks
2 guľôčky
2 guľôčky
 medzi prsty
Nálev:
3 dl
1 dl
3 zarovnané PL
1 zarovnaná KL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme nálev. Všetky suroviny dáme do do hrnca alebo misky a premiešame. Nálev sa nevarí, počas prípravy mrkvičiek ho občas premiešame, aby sa cukor rozpustil.

    Nakladané mrkvičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mrkvičkám odrežeme chvostíky aj lístky. Zalejeme vodou a dobre ich vyperieme, zbavíme hliny. Potom zalejeme čistou vodou a ešte dočistíme novou hubkou na umývanie riadu. Nešúpeme ich, stačí ich hubkou vyšúchať a tak zbaviť nečistôt. Dáme ich do hrnca, zalejeme čistou vodou a cca 3-4 minúty povaríme. Potom ich hneď scedíme.

  3. 3

    Na dno každej fľaštičky uložíme trocha kôpru, cibuľu, bobkový list, čierne a nové korenie, horčicové semienka a cesnak.

    Nakladané mrkvičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na korenie naukladáme pripravené mrkvičky, trocha ich vo fľaši strasieme, aby neboli zbytočné medzery. Zalejeme nálevom.

    Nakladané mrkvičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Fľaštičky uzavrieme a sterilizujeme vo vodnom kúpeli 20 minút. Necháme vychladnúť, potom ich vyberieme a odložíme. Používame ako kyslé uhorky, čalamádu a pod.

  6. 6

    Poznámka: Pokiaľ sa nám nálev zvýši, môžeme ho použiť na čerstvý uhorkový šalát alebo čerstvo pripravený šalát z hlávkového šalátu a inej zeleniny.

Diskusia k receptu

haji
Dobrý nápad jak zpracovat mrkev po sklizni.
zolik
Pre mňa pozoruhodný recept. Nikdy som sa s takto nakladanou mrkvou nestretla. Nepoznám, ale veľmi rada by som ochutnala.