Zaváraná mrkva
Zaváraná mrkva

Nakladané mrkvičky fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 7. októbra 2024
Nakladané mrkvičky (fotorecept)
Foto: tejaja

Kto má záhradu, tak to pozná. Na jeseň sa vyberie mrkva a je rôznej veľkosti. Nájdu sa aj úplne maličké, ktoré je ťažko Zobraziť celý popisKto má záhradu, tak to pozná. Na jeseň sa vyberie mrkva a je rôznej veľkosti. Nájdu sa aj úplne maličké, ktoré je ťažko použiť na varenie jedál. Ale hodia sa na nakladanie na sladkokyslo a sú potom vhodnou prílohou k jedlám. Na tento recept sa hodia skutočne len miniatúrne mrkvičky do veľkosti 5 cm.

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (malá, do veľkosti 5 cm)
Koreniny na 1 malú fľaštičku (cca 3 dl):
1 malý kúsok
2 kolieska
1 strúčik
1 ks
2 guľôčky
2 guľôčky
 medzi prsty
Nálev:
3 dl
1 dl
3 zarovnané PL
1 zarovnaná KL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme nálev. Všetky suroviny dáme do do hrnca alebo misky a premiešame. Nálev sa nevarí, počas prípravy mrkvičiek ho občas premiešame, aby sa cukor rozpustil.

    Nakladané mrkvičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mrkvičkám odrežeme chvostíky aj lístky. Zalejeme vodou a dobre ich vyperieme, zbavíme hliny. Potom zalejeme čistou vodou a ešte dočistíme novou hubkou na umývanie riadu. Nešúpeme ich, stačí ich hubkou vyšúchať a tak zbaviť nečistôt. Dáme ich do hrnca, zalejeme čistou vodou a cca 3-4 minúty povaríme. Potom ich hneď scedíme.

  3. 3

    Na dno každej fľaštičky uložíme trocha kôpru, cibuľu, bobkový list, čierne a nové korenie, horčicové semienka a cesnak.

    Nakladané mrkvičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na korenie naukladáme pripravené mrkvičky, trocha ich vo fľaši strasieme, aby neboli zbytočné medzery. Zalejeme nálevom.

    Nakladané mrkvičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Fľaštičky uzavrieme a sterilizujeme vo vodnom kúpeli 20 minút. Necháme vychladnúť, potom ich vyberieme a odložíme. Používame ako kyslé uhorky, čalamádu a pod.

  6. 6

    Poznámka: Pokiaľ sa nám nálev zvýši, môžeme ho použiť na čerstvý uhorkový šalát alebo čerstvo pripravený šalát z hlávkového šalátu a inej zeleniny.

Diskusia k receptu

haji
Dobrý nápad jak zpracovat mrkev po sklizni.
zolik
Pre mňa pozoruhodný recept. Nikdy som sa s takto nakladanou mrkvou nestretla. Nepoznám, ale veľmi rada by som ochutnala.
1x haji
mamka4
Aké krásne, tento rok som už drobnú nepodarenú mrkvu spracovala, ale do budúcna inšpiracia, dakujem
1x tejaja




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia