Hruškový džem
Hruškový džem

Hruškovo-citrusový džem s koňakom

ellie17 - bez fotkyellie17, dnes 08:32

Džem z hrušiek a pomarančov, jemne kyslastý, doplnený arómou koňaku. Skvelý na palacinky, pečivo či do koláčov.

7-8
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 120 °C

Suroviny

800 g
300 g
2 ks
1/2 ČL
150 ml
Gelfix Klasik 1:1
800 g
6 PL



Postup

  1. 1

    Poháre a viečka dôkladne umyjeme. Vysterilizujeme ich 10 minút v rúre pri 120 °C alebo 5 minút vo vriacej vode. Položíme na čistú utierku hore dnom.

  2. 2

    Hrušky ošúpeme, rozkrojíme, vyberieme jadrovník. Nakrájame na malé kocky. Pomaranče ošúpeme tak, aby nezostala biela kôra, zbavíme šupiek tak, aby ostala len dužina. Všetko vložíme do veľkého hrnca.

  3. 3

    Pridáme citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a vodu. Premiešame a necháme 10 minút postáť, aby hrušky pustili šťavu.

  4. 4

    Z celkového množstva cukru odoberieme 2–3 PL a premiešame ho v miske s Gelfixom.

  5. 5

    Ovocie privedieme na strednom ohni k varu. Keď začne vrieť, prisypeme Gelfix zmiešaný s odobratým cukrom. Intenzívne miešame cca 1 minútu.

  6. 6

    Prisypeme zvyšný cukor. Znova privedieme k prudkému varu a miešame 4–5 minút. Lopatkou kontrolujeme hustotu (kvapka na tanieriku musí tuhnúť).

  7. 7

    Stiahneme z ohňa, vlejeme koňak a dôkladne premiešame.

  8. 8

    Horúci džem nalejeme až po okraj do horúcich pohárov. Okraje utrieme čistou utierkou. Uzavrieme viečkami. Poháre obrátime hore dnom na 5 minút, potom ich otočíme späť.

  9. 9

    Necháme vychladnúť na utierke. Džem dosiahne konečnú hustotu po 24 hodinách.

Diskusia k receptu