Hruškovo-citrusový džem s koňakom
Džem z hrušiek a pomarančov, jemne kyslastý, doplnený arómou koňaku. Skvelý na palacinky, pečivo či do koláčov.
porcií
príprava
na 120 °C
Postup
-
1
Poháre a viečka dôkladne umyjeme. Vysterilizujeme ich 10 minút v rúre pri 120 °C alebo 5 minút vo vriacej vode. Položíme na čistú utierku hore dnom.
- 2
Hrušky ošúpeme, rozkrojíme, vyberieme jadrovník. Nakrájame na malé kocky. Pomaranče ošúpeme tak, aby nezostala biela kôra, zbavíme šupiek tak, aby ostala len dužina. Všetko vložíme do veľkého hrnca.
- 3
Pridáme citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a vodu. Premiešame a necháme 10 minút postáť, aby hrušky pustili šťavu.
- 4
Z celkového množstva cukru odoberieme 2–3 PL a premiešame ho v miske s Gelfixom.
- 5
Ovocie privedieme na strednom ohni k varu. Keď začne vrieť, prisypeme Gelfix zmiešaný s odobratým cukrom. Intenzívne miešame cca 1 minútu.
- 6
Prisypeme zvyšný cukor. Znova privedieme k prudkému varu a miešame 4–5 minút. Lopatkou kontrolujeme hustotu (kvapka na tanieriku musí tuhnúť).
- 7
Stiahneme z ohňa, vlejeme koňak a dôkladne premiešame.
- 8
Horúci džem nalejeme až po okraj do horúcich pohárov. Okraje utrieme čistou utierkou. Uzavrieme viečkami. Poháre obrátime hore dnom na 5 minút, potom ich otočíme späť.
- 9
Necháme vychladnúť na utierke. Džem dosiahne konečnú hustotu po 24 hodinách.
Tiež džem:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu