Šípkový lekvár
Šípkový lekvár

Domáci lekvár zo šípok (sverbovuzy) fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, včera 17:50
Domáci lekvár zo šípok (sverbovuzy) (fotorecept)
Foto: helena10

Od známeho sme dostali cca 5 kg čerstvo nazbierané šípky – v našom nárečí šípky voláme sverbovuza – tak som uvarila lekvár.

Suroviny

2 kg očistené
850 g
podľa potreby



Postup

  1. 1

    Očistené, okvetia a stoniek zbavené zdravé šípky poriadne umyjem, nechám na sitku stiecť a uvarím prikryté vo vode domäkka. Vody dávam viac, asi 5 cm nad úroveň šípok.

    Domáci lekvár zo šípok (sverbovuzy) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sú šípky uvarené, súce na mixovanie, tak ich tyčovým mixérom riadne rozmixujem. Jadierka ostanú celé, preto rozmixovanú zmes cedím cez hustejšie sitko. V prípade potreby zriedim malým množstvom horúcej vody.

    Domáci lekvár zo šípok (sverbovuzy) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Precedenú, jadierok zbavenú šípkovú tekutú masu dám variť do širšieho kastróla. Za stáleho miešania varím, neskôr pridám cukor a dovarím na požadovanú hustotu. Samozrejme pred dovarením ochutnám a na tanieriku si skontrolujem hustotu lekváru. Lekvár chutil vynikajúco.

  4. 4

    Hotovým horúcim lekvárom naplním malé sklenené poháre, uzatvorím vrchnákmi a na utierku ukladám obrátené hore dnom. Po 30-40 minútach vrátim poháre do normálneho stojatého stavu, uzávermi hore. Prikryjem dekou a nechám deň odpočívať do úplného vychladnutia. Potom odložím do pivnice.

  5. 5

    Samozrejmé ochutnávka bola na chlebe natretom maslom a dcéra uvarila kuracie prsné stejky, pečené zemiaky so šípkovou omáčkou. Veľká dobrota.

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, skvělý recept na šípkový lekvár i s regionálním názvem. Díky, milá Helenko, za vložení!
1x sracz
farbuska
Okrem toho, že mám veľmi rada šípkový lekvár (ale málokedy sa k nemu dostanem), sa mi veľmi páči, že používaš aj nárečové názvy. To oceňujem u všetkých Varecháčov, ktorí to robia a pripomínajú nám aj cez kuchyňu bohatosť nášho jazyka.
1x sracz