Domáci lekvár zo šípok (sverbovuzy) fotorecept
Od známeho sme dostali cca 5 kg čerstvo nazbierané šípky – v našom nárečí šípky voláme sverbovuza – tak som uvarila lekvár.
Postup
-
1
Očistené, okvetia a stoniek zbavené zdravé šípky poriadne umyjem, nechám na sitku stiecť a uvarím prikryté vo vode domäkka. Vody dávam viac, asi 5 cm nad úroveň šípok.
-
2
Keď sú šípky uvarené, súce na mixovanie, tak ich tyčovým mixérom riadne rozmixujem. Jadierka ostanú celé, preto rozmixovanú zmes cedím cez hustejšie sitko. V prípade potreby zriedim malým množstvom horúcej vody.
-
3
Precedenú, jadierok zbavenú šípkovú tekutú masu dám variť do širšieho kastróla. Za stáleho miešania varím, neskôr pridám cukor a dovarím na požadovanú hustotu. Samozrejme pred dovarením ochutnám a na tanieriku si skontrolujem hustotu lekváru. Lekvár chutil vynikajúco.
- 4
Hotovým horúcim lekvárom naplním malé sklenené poháre, uzatvorím vrchnákmi a na utierku ukladám obrátené hore dnom. Po 30-40 minútach vrátim poháre do normálneho stojatého stavu, uzávermi hore. Prikryjem dekou a nechám deň odpočívať do úplného vychladnutia. Potom odložím do pivnice.
- 5
Samozrejmé ochutnávka bola na chlebe natretom maslom a dcéra uvarila kuracie prsné stejky, pečené zemiaky so šípkovou omáčkou. Veľká dobrota.
Tiež Šípkový lekvár:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 4
Diskusia k receptu