Kačacia pečeň s cibuľovo-čučoriedkovým čatní
Pečeň očistíme a nakrájame na cca 100 g kúsky. Na rozpálenú panvicu dáme papier na pečenie a každý...
Husacie stehno s batatovým pyré a višňovou omáčkou
Husacie stehná dočistíme, umyjeme, osušíme. Stehná poriadne nasolíme, prikryjeme a odložíme na pár hodín do chladničky...
Môj punčák
Veľmi jednoduchý recept na punčový rez. Ja som ho robila na plechu s rozmermi 20x20 cm,...
Ezme
Ezme je jeden výborný šalát z tureckej kuchyne. Zelenina v ňom je krájaná na drobno a...
Paštéta z kačacej pečene s višňovým čatní
Slovenská jeseň bez husaciny a kačaciny – rodinného striebra gastronómie? To jednoducho nejde....
Klobásová polievka à la Szoky
Nechali sme sa inšpirovať maďarskou kuchyňou a je výborná, ochutnajte.
Perníkový koláčik
Tento perníkový koláčik je veľmi ľahučký, šťavnatý, voňavý a je vhodný ku kávičke :-) Piekla...
Lístkové krémové rezy s karamelizovanými jablkami
Tieto rezy poznáme s marhuľami alebo broskyňami. Ja som piekla s karamelizovanymi jablkami. Je čas...
Citrónovo-makový koláč
Jeden z naj koláčov. U nás vyhral miestnu súťaž. Kam príde (teda všade, kam ho prinesiem), zožne slávu....
Cestoviny ako ich robí babička (macarrones de la abuela)
Tieto jednoduché cestoviny sú v Katalánsku veľmi obľúbené, hlavne u detí. Nezaobíde sa bez nich ani jedna návšteva u babičiek a ani jedna oslava, na ktorej sú deti....
Paradajková polievka na taliansky spôsob
Nie je uvarená tak bleskurýchlo ako z paradajkového pretlaku, ale kto nemá rád nasladlú chuť tejto...
Furmanské bravčové líčka
Je s tým trochu viac práce, ale výsledok stojí za to. Je to gurmánska lahôdka....
Šampiňóny v cestovinách orzo
Variant so slovenskou ryžou (talianske orzo), je chutný a ja som ho ešte zvýraznil naším...
Bezlepkové české buchty plnené slivkovým lekvárom
Zo 100 ml vlažného mlieka, 25 g cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme v...
Príloha do polievok – sedlina Naďky z Moravy
Vždy rád navštevujem Moravu. V spomienkach, ale hlavne fyzicky. Žije tam „kopec“ mojich sesterníc...
Tekvicové halušky s tvarohom
Tekvicu nastrúhame, osolíme, postupne pridávame múku a vytvoríme hustejšie cesto. Cesto pretláčame pomocou sitka do...
Pečená mrkva
Máte radi mrkvu? Nie? Priznám sa, ani ja nie. No takto urobená sa minula, že neostalo na obed. Bolo treba spraviť druhýkrát....
Tvarohovo-syrové pagáče
Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia a necháme ho pár minút vykvasiť...
Dubáky na smotane
Jemná smotanová omáčka s dubákmi, ktorá poteší každého milovníka húb.
Kapustový závin so škoricou
Je sezóna hlávkovej kapusty, tak som upiekla maškrtu. Cesto som pripravila podľa receptu od @sovka62....
Börek z tenučkého cesta
Tento fantastický chutný a chrumkavý börek robievam často. Tento raz je to trocha zjednodušená verzia, ...
Burger s cibuľovou marmeládou
Domáci burger to je celkom iná vec ako ten, ktorý poznáte z bežného fastfoodu....
Dusená kyslá kapusta so slaninkou a s hubami
Upútal ma recept od pani Marty Mydlarčíkovej. Trochu som si ho síce pozmenila, no inšpiráciu...
Hovädzie kocky na karameli
Nedeľný obed tento raz z hovädzieho mäsa, ktoré som pripravila na karameli. Ochutila červeným vínom...
Zeleninová miLiliová polievočka mojej vnučky
Polievka je „grunt“, platilo to u našincov po meči i po praslici. Snažil som sa a podnes snažím, ideu základu polievok, vštepiť aj do dušičiek mojich vnúčeniec....
Jablkový zákusok s kyslou smotanou
Je tu čas zberu jabĺk, upiekla som zákusok, ktorému neodolá ani najväčší gurmán.
Domáce rožky
Z droždia, cukru, mlieka a štipky múky si spravíme kvások tak, že mlieko zohrejeme,...
Cviklový šalát Anadyr s pečeným lososom
Šalát má vraj svoj prapôvod v Anadyre na Čukotke, tvrdil mi môj sused a priateľ Alex...
Štrúdeliny
Mám veľmi rada chrumkavé štrúdľové cesto. A rada sa podelím. Lenže nakrájaná štrúdľa mi už nepríde až taká lákavá. A tak vznikli miništrúdle....
Sedliacka omeleta s hubami
Túto omeletu som urobil podľa @Haji z jej diskusií - čo dnes varíte - trochu som to...