Krehký slivkový koláč fotorecept
Foto: slovakbaker
Sezóna sliviek je tu, a preto treba tieto plody zakomponovať aj do koláčov. Tentokrát to bude koláč z krehkého cesta plnený šťavnatými slivkami.
na 180 °C
Suroviny
Krehké cesto: | |
350 g |
|
2 PL |
|
štipka |
|
200 g (alebo Hera) |
|
2 ks |
|
3 PL ľadová |
|
Náplň: | |
1 kg |
|
75 g |
|
1 bal. |
|
4 ČL |
|
Na vrch: | |
1 ks |
|
|
|
Okrem toho: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na krehké cesto. Sypké suroviny solu zmiešame, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukami alebo v mixéri vypracujeme mrveničku. Pridáme žĺtky a vidličkou premiešame. Postupne prilejeme vodu a miešame len krátko, do spojenia. Cesto prenesieme na dosku, rozdelíme na dve časti a z každej vytvarujeme placku. Obe placky zabalíme do fólie a dáme na 45 minút do chladničky.
- 2
Prvú časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme do formy na koláč (priemer 28 cm). Dáme do chladničky.
- 3
Medzitým si pripravíme slivkovú náplň. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na kocky. Zmiešame ich s cukrom, Zlatým klasom a škoricou. Korpus vyberieme z chladničky, dno posypeme strúhankou (to preto, aby cesto počas pečenia nenavlhlo od sliviek). Následne navrstvíme slivkovú náplň.
- 4
Z chladničky vyberieme druhé cesto, ktoré na pomúčenej doske tiež rozvaľkáme a uložíme na slivky. V strede koláča nožom vyrežeme otvory, aby mala počas pečenia kam unikať para. Vrch koláča potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme kryštálovým cukrom.
- 5
Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 50 minút dozlatista. Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Tiež slivkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu