Slivkový koláč
Slivkový koláč

Krehký slivkový koláč fotorecept

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 26. augusta 2022

Sezóna sliviek je tu, a preto treba tieto plody zakomponovať aj do koláčov. Tentokrát to bude koláč z krehkého cesta plnený šťavnatými slivkami.

50 minút
na 180 °C

Suroviny

Krehké cesto:
350 g
2 PL
 štipka
200 g (alebo Hera)
2 ks
3 PL ľadová
Náplň:
1 kg
75 g
1 bal.
4 ČL
Na vrch:
1 ks
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na krehké cesto. Sypké suroviny solu zmiešame, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukami alebo v mixéri vypracujeme mrveničku. Pridáme žĺtky a vidličkou premiešame. Postupne prilejeme vodu a miešame len krátko, do spojenia. Cesto prenesieme na dosku, rozdelíme na dve časti a z každej vytvarujeme placku. Obe placky zabalíme do fólie a dáme na 45 minút do chladničky.

  2. 2

    Prvú časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme do formy na koláč (priemer 28 cm). Dáme do chladničky.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme slivkovú náplň. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na kocky. Zmiešame ich s cukrom, Zlatým klasom a škoricou. Korpus vyberieme z chladničky, dno posypeme strúhankou (to preto, aby cesto počas pečenia nenavlhlo od sliviek). Následne navrstvíme slivkovú náplň.

    Krehký slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z chladničky vyberieme druhé cesto, ktoré na pomúčenej doske tiež rozvaľkáme a uložíme na slivky. V strede koláča nožom vyrežeme otvory, aby mala počas pečenia kam unikať para. Vrch koláča potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme kryštálovým cukrom.

    Krehký slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 50 minút dozlatista. Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia