Somlói halušky
mesačník Varecha, 18. augusta 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Tento dezert, ktorý patrí do zlatého fondu maďarského cukrárenského umenia, je pomerne prácny na prípravu, výsledok však stojí za to.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Na svetlé piškótové cesto: | |
4 ks |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
štipka |
|
2 ČL |
|
Na kakaové piškótové cesto: | |
4 ks |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
štipka |
|
2 ČL |
|
2 PL |
|
Na orechovú piškótu: | |
4 ks |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
štipka |
|
2 ČL |
|
4 ČL mleté |
|
Na vanilkovú omáčku: | |
1 l |
|
4 ks |
|
100 g |
|
300 g |
|
1 dl (33 %) |
|
1 bal. (alebo 1 vanilkový struk) |
|
Na sirup: | |
3 dl |
|
200 g |
|
3 cl |
|
z 1 pomaranča |
|
Na čokoládovú omáčku: | |
50 g |
|
1 PL |
|
5 dl |
|
100 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
2 cl |
|
Ešte potrebujeme: | |
100 g |
|
100 g mleté |
|
250 ml (33 %) |
|
Postup
-
1
Žĺtky a bielky oddelíme, bielky vyšľaháme s 1 polievkovou lyžicou cukru do tuhého snehu a odložíme. K žĺtkom pridáme zvyšné 3 lyžice cukru, múku, prášok do pečiva, vodu, trochu snehu a vymiešame dohladka. Potom pridáme zvyšok snehu a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie, vrch uhladíme a pečieme pri 200 stupňoch 15 minút. Ostatné piškóty urobíme rovnakým spôsobom. Do kakaového piškótového cesta len navyše primiešame k múke kakao. Do orechového piškótového cesta len nakoniec zľahka primiešame mleté orechy.
- 2
Na vanilkovú omáčku vymiešame v miske dohladka žĺtky s múkou, cukrom, so smotanou, s vanilkovým cukrom a trochou mlieka. Zvyšné mlieko necháme zovrieť a zmiešame so zmesou v miske. Vložíme do vodného kúpeľa a počas stáleho miešania zohrievame, než zhustne.
- 3
Hrozienka namočíme do trochy vody a vložíme na chvíľu do mikrovlnnej rúry, aby napučali. Vodu zlejeme.
- 4
Na sirup prisypeme cukor do 3 dl vody a dáme zovrieť. Pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a rum. Odložíme nabok vychladnúť.
- 5
Na čokoládovú omáčku roztopíme maslo a pridáme múku. Vymiešame dohladka, pridáme mlieko, nakrájanú čokoládu, kakao, cukor a rum. Miešame (najlepšie vo vodnom kúpeli), kým nezhustne. Textúra by nemala byť príliš hutná, skôr tekutá. Necháme vychladnúť.
- 6
Na vrstvenie dáme naspodok orechovú piškótu, ktorú pokvapkáme tretinou sirupu, natrieme tretinou vanilkového krému, uhladíme, posypeme tretinou vlašských orechov a hrozienkami, potom položíme kakaovú piškótu. Postup opakujeme, nakoniec dáme klasickú piškótu a na ňu ešte vrstvu krému a posypeme kakaom. Naplnené piškóty prikryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky aspoň na 3–4 hodiny, najlepšie však cez noc.
- 7
Pri podávaní polievkovou lyžicou trháme kúsky cesta na „halušky“ do sklenených pohárov alebo na tanier, posypeme trochou vlašských orechov, polejeme čokoládovou polevou a nakoniec dáme na každú porciu kopček vyšľahanej smotany.
Tiež dezert:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu