Morčacie guľky v paradajkovej omáčke
Foto: helena10
Veľmi chutný náš dnešný obed.
Suroviny
Na guľky: | |
500 g mleté (zadné stehno) |
|
1/3 strúčika |
|
1/2 ks (zelená vňať) |
|
1 ks |
|
100 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1,5 PL |
|
Na paradajkovú omáčku: | |
|
|
2 PL |
|
2 malé bal. (hustý) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1/2 ks |
|
(alebo škoricový cukor) |
|
|
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Zmiešam spolu všetky ingrediencie na morčacie guľky – mleté morčacie mäso, vajce, na drobno narezaný cesnak, narezanú zelenú vňať cibuľky. Množstvo soli, korenín, zeleniny dávam podľa vlastnej chuti. Ryžu pridávam umytú, osušenú ale nevarenú. Trochu zahusťujem iba strúhankou.
- 2
Zo zmesi vytvarujem stredne veľké guľky. Poukladám ich na tanier, ktorý som posypala trochou strúhanky. Odložím do chladničky.
- 3
Na omáčku si spravím najprv zápražku z oleja a múky. Pridám do nej hustý paradajkový pretlak a trochu ho opražím. Zalejem studenou vodou asi 1,5 l a za stáleho miešania prevarím.
- 4
Nechám variť na miernom ohni a vkladám morčacie guľky a malý kúsok zelenej pariky. Pridávam soľ, bobkový list, čierne korenia, nové korenie, škoricový cukor a varím cca 20-25 minút. Občas opatrne premiešam.
- 5
Detskú krupicu vymiešam vo vode a prilievam do omáčky na zahustenie. Tiež trochu osladím cukrom – ako máme radi. Varím, kým nie sú guľky uvarené. Ochutnám, dochutím ešte podľa potreby a nakoniec zjemním lyžicou masla.
- 6
Dnes bola príloha podľa želania - varené zemiaky, parená knedľa.
Tiež guľky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu