Gulášová polievka
Gulášová polievka

Gulášová polievka

bugout - fotkabugout, 26. augusta 2022
Gulášová polievka
Foto: bugout

Vychádzal som z viacerých maďarských receptov na klasickú gulášovú polievku (Gulyásleves). Takže áno, takto nejako vyzerá originál maďarský guláš.

Suroviny

220 g
100 g
250 g
1 ks
1 ks
podľa chuti
podľa potreby :-)
1 ks
1-2 ks
 (alebo vývar)
podľa chuti
2 Čl
1 ČL
podľa chuti (niečo pikantné)
1 ČL
1-2 ks
2-3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Najskôr dáme na masť opekať na kocky nakrájanú slaninu a nasleduje rasca a cibuľa tiež na drobno. Keď je cibuľa zlatavá pridáme mäso a necháme ho zatiahnuť. Zaprášime červenou paprikou, premiešame a stiahneme výkon. Pridáme cesnak, korenie, soľ, bobkový list a nakrájanú paradajku a papriku (a niečo pikantné). Zakryjeme a necháme dusiť kým si pripravíme zvyšok. Ak máme biedne paradajky, alebo vôbec do mäsového základu zarestujeme paradajkový pretlak.

  2. 2

    Kým sa dusí základ očistíme a nakrájame si zemiaky, mrkvu a petržlen (kto chce môže aj zeler) a dáme bokom. Základ zalejeme vodou (ak máme vývar, určite to bude lepšie) a varíme. Pokiaľ ide o množstvo vody (ak nemáme vývar a nechceme bujón), zalievame opatrne len nech je všetko zakryté vodou a radšej vodu dolejem ako by to bolo moc riedke a bez chuti. Má to byť polievka, nemá v tom stáť lyžica. Varíme, kým nie je mäso uvarené. Keď je mäso skoro hotové pridáme mrkvu a petržlen a varíme zhruba pol hodinku a na poslednú fázu varenia pridáme zemiaky (ak ich chceme rozvariť a čiastočne zahustiť polievku treba ich dať skôr). Ešte k vode a bujónu, ja osobne nemám problém s bujónom, ale vzhľadom na požadovanú hustotu uvedené suroviny stačia na dostatok chuti.

  3. 3

    Pokiaľ ide o mrkvu, petržlen a zemiaky môžete ich pridať kedy chcete, podľa vašich preferencií a toho ako veľmi ich chcete uvarené. Maďari do tejto polievky zavárajú takú drobnú domácu cestovinu, niečo ako naša mrvenica. Urobí sa tvrdé cesto len s vajca a múky a odštipujú sa z neho také malé kúsky (zatiaľ som to neskúšal).

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerá fajn tvoja polievočka, hoci ja takmer všetky polievky tohto druhu trochu zahustím tak, že odoberiem trochu hustej zložky - v tomto prípade trochu zemiakov a zeleniny - rozmixujem a pridám naspäť do polievky.
bugout
@farbuska (26.8.2022 23:57) držal som sa čo najviac originál receptu a tam sa nezhusťuje. Tam asi aj tá čerstvá cestovina trochu zahustí.... A osobne ju jedávam ako písal @kuko95 raňajky alebo olovrant, desiata (alebo aj ako, súčasť obedu keď je hlavný chod niečo sladké) s nejakým pečivom a tam sa mi to nejako nežiada zahusťovať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia