Veterníky
Veterníky

Choux - francúzske veterníčky fotorecept

Zuzana Dvorská
Concept Bakery, 21. augusta 2022
Choux - francúzske veterníčky (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
50 ks
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto craquelin:
150 g
185 g
185 g
Náplň:
250 ml
Krém:
100 g (40 %)
100 g
2 PL
1/2 ks
Na ozdobenie:

Postup

  1. 1

    Pripravíme si základné odpaľované cesto, recept nájdete tu. Plechy na pečenie vystelieme silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie. Do zdobiaceho vrecka vložíme hladkú špičku s priemerom 11 mm.

    Choux - francúzske veterníčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cukrárske vrecko s hladkou špičkou naplníme asi do dvoch tretín pripraveným odpaľovaným cestom.

    Choux - francúzske veterníčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zvrchu vrecko zatočíme, ľavou rukou ho smerujeme a pravou vytláčame cesto kolmo na podložku alebo papier na pečenie. Vytvárame kôpky s priemerom 4 – 5 cm, vždy nakoniec vreckom zľahka zatočíme do strany, ktorá nám vyhovuje. Je to dôležité preto, aby zostal povrch koláčika hladký a zároveň aj prevencia proti tomu, aby pri pečení nezačal padať nadol a nezostal nakrivo.

    Choux - francúzske veterníčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si druhé cesto – craquelin. Rúru vyhrejeme na 170 °C, zapneme klasický horný a spodný ohrev. Všetky suroviny na craquelin dáme do misy šľahača s lopatkovým nadstavcom a vymiešame dohladka, vznikne guľa, ktorá sa oddeľuje od misy. Craquelin môžeme zafarbiť potravinovou gélovou farbou, na pastelový odtieň stačí necelá kvapka farby, ktorú dôkladne primiešame do cesta. Cesto rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a vykrojíme kolieska s priemerom 4 – 5 cm rovnakej veľkosti, v akej sme nastriekali odpaľované cesto. Vykrojené kolieska opatrne ukladáme na kopčeky z odpaľovaného cesta. Po upečení vznikne na povrchu koláčika popraskaný efekt.

    Choux - francúzske veterníčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláčiky necháme pred vložením do rúry ešte 10 – 12 minút postáť, cesto sa stabilizuje a rovnomernejšie rastie. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 – 35 minút dozlatista. Čas pečenia veľmi závisí od toho, ako silno pečie rúra.

    Choux - francúzske veterníčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si pripravíme náplň. Do cukrárskeho vrecka dáme rozmiešaný džem a špičku vrecka odstrihneme. Do upečených vychladnutých koláčikov urobíme odspodu dierku a cez ňu naplníme asi 1 ČL džemu.

  7. 7

    Na vanilkový krém vyšľaháme dotuha smotanu, mascarpone, práškový cukor a dreň vyškrabanú z polovice vanilkového struku. Naplníme do vrecka, špičku odstrihneme a koláčiky krémom úplne naplníme.

  8. 8

    Na vrch koláčika nanesieme bodku krému a prilepíme naň čokoládový disk alebo ovocie. Dozdobíme lyofilizovaným ovocím. Hotové koláčiky po naplnení skladujeme v chladničke. Odpaľované cesto totiž veľmi rýchlo vysychá.

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý postup, krustička na těstě vypadá efektně. Ztratila jsem se v naplňování. Dírkou zespodu džem, tam jsem ok. Ale pak: krémem koláčiky úplně naplníme - uf, kama? Prořízneme, nebo tou dírkou zespodu.....? Kapku krému nahoře, aby chytila ozdoba, jsem pochopila.
evanaaa
Aj ja rozmýšľam, ako @haji , či sa plní tou istou dierkou ako džemom? Chýba lepší fotopostup......ale iste to bude dobré.....
redakcia
@haji (21.8.2022 15:17)

Najprv sa cez dierku naspodu veterníčkov dá cca 1 ČL džemu, teda veterníčky sa džemom nenaplnia úplne, stále v nich zostáva dostatok miesta aj na krém, ktorý sa pomocou cukrárskeho vrecka natlačí do veterníčkov tým istým otvorom.
haji
@redakcia (21.8.2022 18:35)
Děkuji za osvětlení postupu plnění, takto popsané je to jasné.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha