Morské plody
Morské plody

„Brudit“ zo Seliec

Recept z knihy Kuharica našeh non
vydalo Turistické združenie mesta Crikvenica, 30. augusta 2022
„Brudit“ zo Seliec
Foto: Turistické združenie mesta Crikvenica

Toto jedlo sa pripravuje z niekoľkých druhov rýb a kôrovcov – pri Jadrane z takých, ktoré práve v ten deň vylovili, na Slovensku z tých, ktoré dostanete kúpiť.

6
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,2 kg
200 g
30 g
200 g
50 g
500 ml
100 ml
60 ml
40 g
300 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ryby a kôrovce očistíme a nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou. Cibuľu najemno nakrájame a opražíme na olivovom oleji, pridáme na tenké plátky nakrájaný cesnak, najemno nasekanú petržlenovú vňať a paradajkový pretlak, chvíľu povaríme.

  2. 2

    Ryby vložíme do hrnca, zalejeme rybacím vývarom a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Potom pridáme paradajky, z ktorých sme odstránili semienka a nakrájali ich na kocky, ocot, soľ, korenie a dusíme 15–20 minút.

  3. 3

    Odložíme zo sporáka, necháme chvíľu odstáť, posypeme petržlenovou vňaťou a servírujeme s polentou. Tú pripravíme podľa návodu na obale, uvaríme ju vo vode ako kašu, dochutíme soľou a olejom.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha