Domáci kečup
Domáci kečup

Domáci pečený kečup fotorecept

chumacik66 - fotkachumacik66, 24. augusta 2022

Inšpirovala som sa postupom z jedného príspevku na nete, lebo „pečenie kečupu“ ma zaujalo. Zmenila som pomer surovín a doplnila ďalšie suroviny a koreniny podľa Zobraziť celý popisInšpirovala som sa postupom z jedného príspevku na nete, lebo „pečenie kečupu“ ma zaujalo. Zmenila som pomer surovín a doplnila ďalšie suroviny a koreniny podľa našich chutí a predstáv. Výsledok ma milo prekvapil a preto tento recept uložím aj na túto stránku.

Suroviny

4000 g
500 g
800 g
300 g
60 g
400 g
3 PL
200 ml
3 PL
10 ks
15 ks
4 ks
1 mokka lyžička
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Všetky množstvá sú uvedené už v očistenom stave. Pekné zrelé paradajky, najlepšie veľké mäsité, zeleninovú papriku červenej farby, cibuľu, cviklu, cesnak umyjem, očistím a nakrájam na väčšie kúsky. Paradajky nechám aj so šupkou. Všetko dám do veľkého hlbokého pekáča alebo kastróla, ktorý môže byť použitý na pečenie v rúre. Pridám všetky ostatné koreniny a prísady. Zmes premiešam, zakryjem druhým pekáčom, alobalom alebo pokrievkou a dám do rúry vyhriatej na 220 °C.

    Domáci pečený kečup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zakryté pečiem 1 hodinu. Potom zmes odkryjem a pečiem 1 hodinu na 200 °C. Počas druhej časti pečenia zmes 1-2x premiešam. Upečené vyberiem a nechám mierne vychladnúť. Voda sa z časti odparila cca o tretinu.

    Domáci pečený kečup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postupne všetko rozmixujem aj s koreninami a prepasírujem cez hustejšie sitko. Používam k tomu mixér na smoothy (nutribulet). Ten rozbije všetko na jemnú kašu a ostane len minimum odpadu z pasírovania.

    Domáci pečený kečup (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Konzistencia ostala ako pri detskej výžive alebo kupovanom kečupe. Ak by bola redšia je lepšie zmes povariť a miešať alebo dať ešte primerane piecť, aby sa voda odparila. Mne sa to však podarilo na prvý krát, bez dovárania. Kečup mal požadovanú farbu, konzistenciu, hustotu. Krásne voňal a výborne chutil.

    Domáci pečený kečup (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z uvedených surovín vyšlo cez 5 litrov kečupu. Naplnila som menšie poháre a sterilizovala pri 100 °C cca 30 minút.

    Domáci pečený kečup (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Neotřelý receptík na kečup, fajn suroviny, zvláště chválím bonusy - cviklu a ocet, též postup moc pěkně zpracovaný. Krásná práce! Díky za sdílení.
cesminaz
Toto sa mi velmi páči ! Mám ešte stále dost vela paradajok a aj kápiu, tak z jednej dávky vyskúšam🙂 Ja sterilizovať nebudem, nechám kečup znova v hrnci zovrieť, naplním flaše a otočím hore dnom🙂 Vdaka za recept.
evanaaa
Mne sa tiež páči tento recept, len by som chcela bez sterilizácie, tak ako píše aj @cesminaz , hrniec som už dala preč, prestala som so zaváraním, ale kečup by sa mi páčil, len či by sa podaril.....
anastaz
Problém s riedkym kečupom som vyriešil tak, že pokrájané paradajky dávam najprv do sitka a väčšina vody mi stečie do hrnca pod sitkom. Zo 4 kg je to liter až dva, podľa odrody paradajky. Až túto odvapkanú masu beriem ako váhu suroviny. A počas robenia kečupu popíjam paradajkovú vodu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia