Kuracie stehná
Kuracie stehná

Matejovo kura fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 20. augusta 2022
Matejovo kura (fotorecept)
Foto: kvakac

Matej je rodený Bulhar, oženil sa a potom ostal bývať na Slovensku. Mal neďaleko nás chatu a keď sme chodili k nemu, tak nám Zobraziť celý popisMatej je rodený Bulhar, oženil sa a potom ostal bývať na Slovensku. Mal neďaleko nás chatu a keď sme chodili k nemu, tak nám varil túto dobrotu. Robil to z baraniny a z kuraťa. Dnes vám priblížim recept z kuraťa. On to podlieval bielym vínom, no ja som to uvaril s kuracím vývarom.

4
porcie
10 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks
150 g
500 g
5 strúčikov
700 ml (alebo biele víno)
 (na smaženie stehien)
1 PL
4 ks väčšie
250 g
 strúčiky ( kto chce podľa chute)




Postup

  1. 1

    Použil som tieto ančovičky v oleji sú z Lidla.

    Matejovo kura (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyberieme ich z oleja, olej odložíme. Ančovičky obalíme v hladkej múke.

    Matejovo kura (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kuracie stehna osušíme, osolíme a obalíme v hladkej múke.

    Matejovo kura (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vysmažíme ich na oleji, každú stranu po päť minút.

    Matejovo kura (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska hrubé 0,5 cm a zemiaky očistíme a pokrájame na 2 - 3 cm kúsky. Hrniec použijeme nejaký liatinový, alebo titánový. Na dno hrnca dáme olej z ančovičiek, na to rozložíme opečené stehná a zemiaky s cuketou.

    Matejovo kura (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na stehná rozložíme ančovičky a prihodíme aj olivy čo boli v obale s nimi. Ak chcete, môžete pridať viac olív.

    Matejovo kura (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Paradajky krájame na štvrtky aj menšie, alebo polovice podľa veľkosti. Rozložíme po celom hrnci a posypeme koreniacou zmesou. Zalejeme vývarom, ale pozor vývar je slaný, tak viac nesolíme. Prikryjeme hrniec a dáme piecť do rúry pri 200 °C na 90 minút. Najlepšie je to piecť v peci ak máte.

    Matejovo kura (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Veľmi chutné je to, keď sa to dobre prepečie. Takto to vyzerá upečené. Koreniacu zmes môžete použiť akú mate radi, trebárs na kura. Ja som si urobil sám. Všetko sušené - rozmarín 1 KL, tymian 1 KL, zelené korenie 1 KL, sušená koreňová zelenina 1 KL, oregano 1 KL, čili kvetináčové sušené 4 ks, soľ 1 PL, granulovaný cesnak 1 KL všetko jemno zomlieť napr. v kávovom mlynčeku.

    Matejovo kura (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naložíte na tanier a niečo na zapitie a hybaj na to. Je to pikantné, tak pivo, alebo víno k tomu je dobrý nápad.

    Matejovo kura (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

terinka55
Ďalšia “chlapská dobrota” od Teba. Kombinácia rôznych chutí, ale prečo nie? Bulhari majú dobre jedlo. Vždy mi tam chutilo. Aj Tvoje vyzerá na 1 s *****, super.
haji
Pěkný, neotřelý receptík, hodný vyzkoušení. Láká mě spojení chutí zeleniny, kuřátka, ančoviček, oliv a to celé se zemiakmi. Hmm to musí být velká dobrota! Díky za sdílení, umíš překvapit.
sracz
Výborné "kurča z bachči" (pozn. bachča = záhradka po bulharsky. Jedol som ho, poslednýraz, niekedy pred marcom r. 1959 u našich BG susedov Bachčevanovcov na Barčianskej v Košiciach. Veľmi pekne Ti ďakujem za rcp i spomienky, @Kvakac vážený a milý priateľ. Nebyť Teba, už by som si nikdy nespomenul, že takáto dobrota existovala a existuje. Krásny weekend a ďalšie dobré nápady!
kvakac
@haji (20.8.2022 21:13)

Vďaka za koment. Pre mňa je to chutné, ančovičky majú svoju chuť, tak trochu dominujú. No ale kto má rád tie malé rybky, tak si príde na svoje.
kvakac
@sracz (21.8.2022 00:30)

Vďaka za koment. Robil som si poriadok v papieroch a náhodou som tento recept objavil v nich. Tak som si spomenul na Mateja a jeho dobrotu. Pretože večne niečo strácam, tak som to sem pridal, aby som si to mohol vždy pripomenúť. Už mám sľúbenú baraninu, tak to potom urobím z nej. Z nej je to pravé orechové. Som rad na navodenie príjemných spomienok. Peknú nedeľu želám celej rodine.
kimlo
Dobrý nápad s tými ančovičkami. Ono je známe pravidlo že ak sa to s nimi nepreženie, tak v pokrmy niesu cítiť ale zvýrazňujú jeho pôvodnú chuť. Dobre si navaril. 👍
kvakac
@kimlo (21.8.2022 09:11)

Vďaka za koment. Dobré si to vystihol. Aj to množstvo čo som dal ja je možno pre niekoho veľa, ale nedaj si keď to tak ľúbim.
kimlo
Zabudol som na cesnak lebo nieje v postupe. Ale zatiaľ to vonia pekne.
1x kvakac
kvakac
@kimlo (28.8.2022 15:05)

Neskoro som to zbadal áno tým vývarom sa to zaleje pred pečením. Dopíšem to tam. Cesnak som nedal surový lebo som ho mal v koreniacej zmesi. Som rád že si skúsil.
kimlo
@kvakac (28.8.2022 15:58)
Včera mi nechcelo pridať foto, tak skúšam dnes. Bolo to super, vďaka za recept!



1x kvakac
kvakac
@kimlo (29.8.2022 06:50)

Ty to vieš tak pekne uložiť na tanier a potom odfotiť. To sa budem musieť naučiť. Ja to nacapem na tanier a pomyslím si aj tak sato v bruchu všetko zmieša. Vďaka za foto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia