Foto: katda
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Dôkladne umyjeme (sterilizujeme) zaváraninové fľašky. Mne vyšli dvanásť trojdecových fľašiek. Celkové množstvo leča je cca 3,5 až 3,8 litra.
- 2
Očistíme a nakrájame papriku a cibuľu. Papriku na hrubšie pásiky (tenšie ak chceme mať mäkké lečo). Cibuľku nakrájame taktiež na pásiky (cca tak ako papriku).
- 3
Paradajku si očistíme a nakrájame na mesiačiky. V prípade, ak vám šupky z paradajky v leči vadia, tak ich predtým ešte zbavíme šupky.
- 4
Do dostatočne veľkého hrnca dáme rozohriať 100 ml oleja. Pridáme papriku, ktorú dusíme 5 minút. Neskôr pridáme nakrájanú cibuľu a všetko spolu dusíme ešte 10 minút. Zmes zároveň často miešame, aby neprihorela.
- 5
Pridáme nakrájané paradajky. Premiešame a môžeme pridať cukor, soľ, ocot, pretlak a kečup.
- 6
Všetko to za častého miešania varíme dokým sa paradajky nerozpadnú (cca 10 až 15 minút).
- 7
Naplníme fľašky, uzavrieme a môžeme sterilizovať. Sterilizujeme 20 minút, preto by bolo vhodnejšie mať lečo viac chrumkavé, aby sa úplne nerozvarilo.
Tiež lečo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dobrý deň, lečo samozrejme jeme😂. Je vynikajúce s vajíčkami a klobásou, taktiež v kuraciom soté (ďalšie použitia napr.: maďarský guláš, kotlíkový guláš, so zemiakovými plackami...). Ako som už spomínala je to recept na kyslé lečo ak Vám chutí obyčajné pokojne si robte také. Ak papriku, paradajky a cibuľku zomeliete dokážete urobiť aj pomazánku, ktorá je vynikajúca na chlebe či s tortilami (podobná salse).
Ocot tam dávam kvoli konzervácii. Po mnohých pokusoch a nezdaroch zavarit' zelený hrášok alebo fazulky, mi poradila známa, že dáva do každého pohára podla velkosti, 1 čl alebo 1 pl octa. ( 7, 3 dl). No a od tej doby dávam ocot do každej zeleniny, rozne pomazánky ... (kam neide nálev). Na horeuvedený rcp. by mne stačilo pol dl octa. Ale ako vraví katda, každý podla svojej chuti.