Lečo na kyslo

katda - bez fotkykatda, 18. augusta 2022
Lečo na kyslo
Foto: katda
120 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1,5 kg
0,5 kg
100 ml
100 ml
100 ml
200 g
100 g
50 g




Postup

  1. 1

    Dôkladne umyjeme (sterilizujeme) zaváraninové fľašky. Mne vyšli dvanásť trojdecových fľašiek. Celkové množstvo leča je cca 3,5 až 3,8 litra.

  2. 2

    Očistíme a nakrájame papriku a cibuľu. Papriku na hrubšie pásiky (tenšie ak chceme mať mäkké lečo). Cibuľku nakrájame taktiež na pásiky (cca tak ako papriku).

  3. 3

    Paradajku si očistíme a nakrájame na mesiačiky. V prípade, ak vám šupky z paradajky v leči vadia, tak ich predtým ešte zbavíme šupky.

  4. 4

    Do dostatočne veľkého hrnca dáme rozohriať 100 ml oleja. Pridáme papriku, ktorú dusíme 5 minút. Neskôr pridáme nakrájanú cibuľu a všetko spolu dusíme ešte 10 minút. Zmes zároveň často miešame, aby neprihorela.

  5. 5

    Pridáme nakrájané paradajky. Premiešame a môžeme pridať cukor, soľ, ocot, pretlak a kečup.

    Lečo na kyslo  - obrázok 5
  6. 6

    Všetko to za častého miešania varíme dokým sa paradajky nerozpadnú (cca 10 až 15 minút).

  7. 7

    Naplníme fľašky, uzavrieme a môžeme sterilizovať. Sterilizujeme 20 minút, preto by bolo vhodnejšie mať lečo viac chrumkavé, aby sa úplne nerozvarilo.

    Lečo na kyslo  - obrázok 7

Diskusia k receptu

chemik
Musím ocenit autorku, že zdůraznila orestování papriky předem na oleji při vyšší teplotě, čímž se na rozdíl od dušení uvolní silná papriková chuť, teprve pak papriku řádně osolit a orestovat i cibuli do sklovita. Já v tomto okamžiku přidávám k rozpuštění lžičku sladké mleté papriky. K okyselení místo octa používám práškovou kyselinu askorbovou (vitamín C), která působí i jako přirozený konzervant.
1x katda
evanaaa
Raz som robila aj ja lečo, ale ako, už sa nepamätám, no viem, že som ho neokyselila. Prečo ten ocot, ak to nemá byť ako čalamáda, ale na ďalšiu úpravu - varenie? Pýtam sa len zo zvedavosti, lebo kyselkavé by nám asi nechutilo......
katda
Dobrý deň, recept na toto lečo je zdedené preto nemením ocot za kyselinu. Chutí podobne ako to z lidla. Pôvodne som ho sem pridala aj kôli tomu, že všetky recepty na lečo (z internetu)sú úplne obyčajné a mne osobne tam kyslá chuť chýba. Ak máte chuť dochucovať jedlá až pri varení, skúste len obyčajné lečo s paprikovým korením.
mirop
kecup mi pride zbytocny a ocot by som urcite nedaval, leco ma potom univerzalnejsie pouzitie... co vlastne potom s tym octovym lecom robite?
katda
@mirop (19.8.2022 06:59)

Dobrý deň, lečo samozrejme jeme😂. Je vynikajúce s vajíčkami a klobásou, taktiež v kuraciom soté (ďalšie použitia napr.: maďarský guláš, kotlíkový guláš, so zemiakovými plackami...). Ako som už spomínala je to recept na kyslé lečo ak Vám chutí obyčajné pokojne si robte také. Ak papriku, paradajky a cibuľku zomeliete dokážete urobiť aj pomazánku, ktorá je vynikajúca na chlebe či s tortilami (podobná salse).
tomeska
Ja si bez leča neviem predstavit' špajzu, takže ho robím v dostatočnom množstve každý rok. Cibula paprika paradajky olej. Než mi trochu zosklovatí cibula, nakrájam papriku a pridám. Olúpem paradajky ,pokrájam (na vačšie kusy) a pridám. Varím podla čuchu a ochutnávky.Do hotového pridám sol',trochu mleté čierne korenie a aj ocot. Plním vriace(bublajúce) do pripravených pohárov a zaviečkujem, prevrátím hore dnom a hotovo. Nesterilujem.
Ocot tam dávam kvoli konzervácii. Po mnohých pokusoch a nezdaroch zavarit' zelený hrášok alebo fazulky, mi poradila známa, že dáva do každého pohára podla velkosti, 1 čl alebo 1 pl octa. ( 7, 3 dl). No a od tej doby dávam ocot do každej zeleniny, rozne pomazánky ... (kam neide nálev). Na horeuvedený rcp. by mne stačilo pol dl octa. Ale ako vraví katda, každý podla svojej chuti.
1x katda




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia