Ovocné guľky
Ovocné guľky

Ovocné guľky zo zemiakového cesta

jany1976 - fotkajany1976, 21. augusta 2022
Ovocné guľky zo zemiakového cesta
Foto: jany1976

Namiesto zákuska bude táto maškrtka.

3-4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g (v šupke)
1 ks
150-200 g
 štipka
podľa chuti
100 g
100 g mletý
80 g




Postup

  1. 1

    V šupke uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme a pomelieme alebo postrúhame. K zemiakom pridáme vajce, soľ, múku a vypracujeme tuhšie cesto.

  2. 2

    Z cesta spravíme valček, z ktorého si zakaždým kúsok odkrojíme, vložíme sezónne ovocie a urobíme guľky.

  3. 3

    Guľky varíme vo vriacej osolenej vode okolo 5 minút po vyplávaní na povrch.

  4. 4

    Uvarené guľky vyberieme do misy alebo najlepšie hneď na taniere 🙂.

  5. 5

    Prelejeme rozpusteným maslom a posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

haji
Ach, to jsou povedené gulky, a s mákem jsou nejlepší! Skvělé foto! Já se musím vypravit na mák do zdravé výživy. Od jisté doby nekupuji mák v řetězci, nejsem zvědavá na mix máku s technickým mákem, to se nedá jíst. Povedený receptík, jsi šikulka!
jany1976
@haji (21.8.2022 15:22)

Ďakujem pekne.🙂 Už som robila tretí krát. Najlepšie sú slivkové, ale i marhuľové, jahodové či čerešňové. A keď mi zostane cesto tak spravím ku guľkám aj makové šúľance...
evanaaa
Guľky sa robia aj z tvarohového, rožkového alebo iného cesta, ale zo zemiakov cesto a guľky z neho sú pre mňa najlepšie. Hneď by som sa ponúkla, túto dobrotu som už roky nemala. Na tom tanieri vyzerajú dosť lákavo.....
evanaaa
Ešte som sa chcela spýtať, aj keď to nie je dôležité - múka len polohrubá, hladká nemôže byť?
jany1976
@evanaaa (21.8.2022 18:17)

Väčšinou sú recepty s polohubou múkou. Ale podľa mňa sa nič nestane, staré gazdinky používali najviac hladkú a hrubú múku. 🙂
jany1976
@evanaaa (21.8.2022 18:17)

Väčšinou sú recepty s polohubou múkou. Ale podľa mňa sa nič nestane, staré gazdinky používali najviac hladkú a hrubú múku. 🙂
1x haji
haji
@evanaaa (21.8.2022 18:17)
Čím hladší mouka, tím "mazlavější", měkčí těsto. Tak si to pamatuji z nějaké rady u bramborových placiček, knedlíků - bramborového těsta. Gazdinky, které dělají s bramborovým těstem určitě vědí víc. Polohrubá mouka je tedy někde na půli cesty - tedy zlatý střed.
mamec
@jany1976 (21.8.2022 18:39)
Staré gazdinky používali hladkú a hrubú múku preto, že polohrubá múka nebola (neviem, či nebola vôbec, alebo nebola bežne dostupná). Aj moja mala také staršie recepty, kde sa miešala hrubá s hladkou múkou v pomere 1:1. Potom to už nahrádzala polohrubou.
marienka44
Ja do zemiakového cesta dávam aj detskú krupicu od oka a samozrejme hrubú alebo polohrubú múku. Minule som robila z tohto cesta šúľance pre vnuka.
marienka44
@haji (21.8.2022 15:22)

V sobotu som kúpila pol kg maku domáci od maďarky na našom trhu. Zabudla som sa opýtať, či je umývaný a či boli makovice štikané ručne alebo strojove. To je veľký rozdiel.
jany1976
@marienka44 (22.8.2022 14:12)

Áno, videla som taký recept s pridaním detskej krupice. Určite to vyskúšam, ďakujem.🙂
1x haji
barny
ja som ich dnes robila, nemala som mak, tak som dala orechy. Sú famózne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia