Ovocné guľky zo zemiakového cesta
Foto: jany1976
Namiesto zákuska bude táto maškrtka.
3-4
porcie
porcie
20 minút
príprava
príprava
10 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V šupke uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme a pomelieme alebo postrúhame. K zemiakom pridáme vajce, soľ, múku a vypracujeme tuhšie cesto.
- 2
Z cesta spravíme valček, z ktorého si zakaždým kúsok odkrojíme, vložíme sezónne ovocie a urobíme guľky.
- 3
Guľky varíme vo vriacej osolenej vode okolo 5 minút po vyplávaní na povrch.
- 4
Uvarené guľky vyberieme do misy alebo najlepšie hneď na taniere 🙂.
- 5
Prelejeme rozpusteným maslom a posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom. Dobrú chuť.
Tiež ovocné guľky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem pekne.🙂 Už som robila tretí krát. Najlepšie sú slivkové, ale i marhuľové, jahodové či čerešňové. A keď mi zostane cesto tak spravím ku guľkám aj makové šúľance...
Ďakujem pekne. Posielam po kuriérovi.🙂😋
Väčšinou sú recepty s polohubou múkou. Ale podľa mňa sa nič nestane, staré gazdinky používali najviac hladkú a hrubú múku. 🙂
Väčšinou sú recepty s polohubou múkou. Ale podľa mňa sa nič nestane, staré gazdinky používali najviac hladkú a hrubú múku. 🙂
Čím hladší mouka, tím "mazlavější", měkčí těsto. Tak si to pamatuji z nějaké rady u bramborových placiček, knedlíků - bramborového těsta. Gazdinky, které dělají s bramborovým těstem určitě vědí víc. Polohrubá mouka je tedy někde na půli cesty - tedy zlatý střed.
Staré gazdinky používali hladkú a hrubú múku preto, že polohrubá múka nebola (neviem, či nebola vôbec, alebo nebola bežne dostupná). Aj moja mala také staršie recepty, kde sa miešala hrubá s hladkou múkou v pomere 1:1. Potom to už nahrádzala polohrubou.
Vďaka.🙂
V sobotu som kúpila pol kg maku domáci od maďarky na našom trhu. Zabudla som sa opýtať, či je umývaný a či boli makovice štikané ručne alebo strojove. To je veľký rozdiel.
Áno, videla som taký recept s pridaním detskej krupice. Určite to vyskúšam, ďakujem.🙂