Éclairs so slaným karamelom fotorecept
Concept Bakery, 28. augusta 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
|
|
Vanilkový krém: | |
100 g (40 %) |
|
100 g |
|
2 PL |
|
1/2 ks |
|
Slaný karamel: | |
200 g |
|
120 g |
|
90 g |
|
1 ČL |
|
Poleva: | |
100 g (alebo biela) |
|
Na ozdobu: | |
nasekané (alebo pistácie) |
|
Postup
- 1
-
2
Plechy na pečenie vystelieme silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie. Do cukrárskeho vrecka na zdobenie vložíme špičku so šestnástimi hrotmi s priemerom 15 mm a naplníme ho do dvoch tretín pripraveným odpaľovaným cestom.
-
3
Zvrchu vrecko zatočíme, ľavou rukou ho smerujeme a pravou vytláčame cesto pod miernym uhlom na podložku alebo papier na pečenie. Vytvárame rovné pásy s dĺžkou 10 – 11 cm. Každý ťah zakončíme protipohybom smerom nahor. Rúru vyhrejeme na 170 °C. Koláčiky necháme pred vložením do rúry ešte 10 – 12 minút postáť, cesto sa stabilizuje a rovnomernejšie rastie. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 – 35 minút dozlatista.
-
4
Hotové éclairs necháme vychladnúť. Potom odspodu urobíme dve dierky, cez ktoré ich budeme plniť.
-
5
Slaný karamel: Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a zahrievame, až kým nedosiahne krásnu jantárovú farbu, trvá to niekoľko minút. Potom prilejeme vriacu smotanu. Pozor, karamel so smotanou veľmi prská, preto od hrnca odstúpime, a tak miešame. Po pár sekundách stiahneme z ohňa, pridáme 90 g masla izbovej teploty nakrájaného na kocky, premiešame a dochutíme soľou.
- 6
Vanilkový krém: Vyšľaháme dotuha smotanu, mascarpone, práškový cukor a dreň vyškrabanú z polovice vanilkového struku.
- 7
Do vanilkového krému primiešame vychladnutý slaný karamel. Hladký krém preložíme do cukrárskeho vrecka a éclairs naplníme.
- 8
Poleva: Nalámanú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a namáčame do nej vrch koláčikov. Nakoniec ešte ozdobíme nasekanými lieskovcami alebo pistáciami.
Tiež karamelový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 6
Diskusia k receptu