Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Éclairs so slaným karamelom fotorecept

Zuzana Dvorská
Concept Bakery, 28. augusta 2022
Éclairs so slaným karamelom (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
20 ks
porcií
60 minút
príprava
20-35 minút
na 170 °C

Suroviny

Vanilkový krém:
100 g (40 %)
100 g
2 PL
1/2 ks
Slaný karamel:
200 g
120 g
90 g
1 ČL
Poleva:
100 g (alebo biela)
Na ozdobu:
 nasekané (alebo pistácie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1
  2. 2

    Plechy na pečenie vystelieme silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie. Do cukrárskeho vrecka na zdobenie vložíme špičku so šestnástimi hrotmi s priemerom 15 mm a naplníme ho do dvoch tretín pripraveným odpaľovaným cestom.

    Éclairs so slaným karamelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zvrchu vrecko zatočíme, ľavou rukou ho smerujeme a pravou vytláčame cesto pod miernym uhlom na podložku alebo papier na pečenie. Vytvárame rovné pásy s dĺžkou 10 – 11 cm. Každý ťah zakončíme protipohybom smerom nahor. Rúru vyhrejeme na 170 °C. Koláčiky necháme pred vložením do rúry ešte 10 – 12 minút postáť, cesto sa stabilizuje a rovnomernejšie rastie. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 – 35 minút dozlatista.

    Éclairs so slaným karamelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotové éclairs necháme vychladnúť. Potom odspodu urobíme dve dierky, cez ktoré ich budeme plniť.

    Éclairs so slaným karamelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Slaný karamel: Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a zahrievame, až kým nedosiahne krásnu jantárovú farbu, trvá to niekoľko minút. Potom prilejeme vriacu smotanu. Pozor, karamel so smotanou veľmi prská, preto od hrnca odstúpime, a tak miešame. Po pár sekundách stiahneme z ohňa, pridáme 90 g masla izbovej teploty nakrájaného na kocky, premiešame a dochutíme soľou.

  6. 6

    Vanilkový krém: Vyšľaháme dotuha smotanu, mascarpone, práškový cukor a dreň vyškrabanú z polovice vanilkového struku.

  7. 7

    Do vanilkového krému primiešame vychladnutý slaný karamel. Hladký krém preložíme do cukrárskeho vrecka a éclairs naplníme.

    Éclairs so slaným karamelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Poleva: Nalámanú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a namáčame do nej vrch koláčikov. Nakoniec ešte ozdobíme nasekanými lieskovcami alebo pistáciami.

Recept je zaradený do kategórií:
Francúzska kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha