Mandľová torta
Mandľová torta

Torta Frankopan

Recept z knihy Kuharica našeh non
vydalo Turistické združenie mesta Crikvenica, 28. augusta 2022
Torta Frankopan
Foto: Turistické združenie mesta Crikvenica

Torta či zákusok Frankopan je typickým dezertom pre región Crikvenice a pochádza ešte z čias vládnutia rodiny Frankopan. Recept sa spomína prvýkrát v Zobraziť celý popisTorta či zákusok Frankopan je typickým dezertom pre región Crikvenice a pochádza ešte z čias vládnutia rodiny Frankopan. Recept sa spomína prvýkrát v kuchárskej knihe z roku 1686 a dodnes sa pripravuje tradičným spôsobom.

12
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
Na plnku:
400 ml (33 %)
6 ks
150 g
2 PL
120 g
3 kvapky
1 ČL
1 ČL
 štipka
200 g opražené
100 g (namočené v rume)
Navrch:
400 ml
500 g




Postup

  1. 1

    Smotanu na šľahanie zohrejeme a zašľaháme do nej žĺtky, cukor a škrob. Zohrievame za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Dáme vychladnúť a potom mixujeme spolu s maslom izbovej teploty a koreninami. Nakoniec pridáme nasekané opražené mandle a hrozienka.

  2. 2

    Lístkové cesto rozdelíme na tri časti, každú vyvaľkáme na rozmer plechu na pečenie. Vyvaľkané cesto posypeme hladkou múkou, navinieme ho na valček a prenesieme na vodou vypláchnutý plech na pečenie a rozvinieme na celý plech. Dôkladne popicháme vidličkou, pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút. Takto upečieme tri pláty.

  3. 3

    Na jeden vychladnutý plát cesta rozotrieme polovicu plnky, prikryjeme druhým plátom upečeného cesta a rozotrieme naň druhú vrstvu plnky. Položíme tretí plát cesta a vrch ozdobíme odkvapkanými pokrájanými marhuľami a hrubou vrstvou dotuha vyšľahanej smotany na šľahanie.

Diskusia k receptu

evanaaa
....a na druhú vrstvu plnky položíme ten tretí plát cesta? Asi áno, a tiež sa nespomína, či treba aj ostatné dva dať upiecť ako ten prvý plát, ale je to zrejmé, veď surové sa nebudú klásť na plnku. Ale malo to byť v postupe, napísané tak, že rovnako si upečieme aj zvyšné dva pláty, keď už......ani ten tretí sa nespomína.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia