Torta Frankopan
vydalo Turistické združenie mesta Crikvenica, 28. augusta 2022
Foto: Turistické združenie mesta Crikvenica
Torta či zákusok Frankopan je typickým dezertom pre región Crikvenice a pochádza ešte z čias vládnutia rodiny Frankopan. Recept sa spomína prvýkrát v Zobraziť celý popisTorta či zákusok Frankopan je typickým dezertom pre región Crikvenice a pochádza ešte z čias vládnutia rodiny Frankopan. Recept sa spomína prvýkrát v kuchárskej knihe z roku 1686 a dodnes sa pripravuje tradičným spôsobom.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
Na plnku: | |
400 ml (33 %) |
|
6 ks |
|
150 g |
|
2 PL |
|
120 g |
|
3 kvapky |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
200 g opražené |
|
100 g (namočené v rume) |
|
Navrch: | |
400 ml |
|
500 g |
|
Postup
-
1
Smotanu na šľahanie zohrejeme a zašľaháme do nej žĺtky, cukor a škrob. Zohrievame za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Dáme vychladnúť a potom mixujeme spolu s maslom izbovej teploty a koreninami. Nakoniec pridáme nasekané opražené mandle a hrozienka.
- 2
Lístkové cesto rozdelíme na tri časti, každú vyvaľkáme na rozmer plechu na pečenie. Vyvaľkané cesto posypeme hladkou múkou, navinieme ho na valček a prenesieme na vodou vypláchnutý plech na pečenie a rozvinieme na celý plech. Dôkladne popicháme vidličkou, pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút. Takto upečieme tri pláty.
- 3
Na jeden vychladnutý plát cesta rozotrieme polovicu plnky, prikryjeme druhým plátom upečeného cesta a rozotrieme naň druhú vrstvu plnky. Položíme tretí plát cesta a vrch ozdobíme odkvapkanými pokrájanými marhuľami a hrubou vrstvou dotuha vyšľahanej smotany na šľahanie.
Tiež mandľová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu