janikbj nemá fotku

Janikbj

«1 2 ...4 »

Brokolicovo-syrový koláč so šunkou Brokolicovo-syrový koláč so šunkou Vaše

U nás najobľúbenejší koláč naslano, variabilný francúzsky quiche (kiš).

Slaný tvarohový koláč (fotorecept) Slaný tvarohový koláč (fotorecept) Vaše

Hladkú múku a studené maslo spracujeme prstami na "drobenku", pridáme 1-3 PL studenej vody. Ja som pridala aj trochu celozrnnej múky, preto som potrebovala 3 PL vody + 1PL kyslej smotany. Vypracujeme cesto a dáme ho do chladničky stuhnúť. Okrúhlu koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou a vyložíme vychladeným cestom, potiehneme ho aj na kraje. Cesto popicháme vidličkou a dáme do rúry vyhriatej na 220 stupňov predpiecť na 10 min. Rúru potom stiahneme na 190 stupňov.

Voňavé škoricovo-medové maslové špirálky (fotorecept) Voňavé škoricovo-medové maslové špirálky (fotorecept) Vaše

Maslo izbovej teploty, preosiaty práškový cukor, soľ šľaháme ručným šľahačom alebo kuchyn. robotom (príp. ručne), kým nie je hmota hladká a krémová. Pridáme veľké vajíčko a zašľaháme ho do hmoty. Nakoniec - ja už ručne - vpracujeme preosiatu múku s práškom do pečiva a vypracujeme hladké cesto. Ak by si múka pýtala viac "vlahy" a nešlo cesto spracovať, pridáme za 1 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu. POZN.: použitý bol hrnček s objemom 250ml, hrnček masla je 200 g, odvážila som to.

Ako na naozaj chrumkavé pečené zemiaky (fotorecept) Ako na naozaj chrumkavé pečené zemiaky (fotorecept) Vaše

viac asi tip ako recept, ale možno sa niekomu hodí :)

Hovädzie na lesných hubách v tlakovom hrnci Hovädzie na lesných hubách v tlakovom hrnci Vaše

Predchádzajúci večer som si mäso odblanila, nakrájala a premiešala s olejom. Takto som ho nechala v chladničke odstáť do rána. Kdesi som čítala, že mäsko je potom krehkejšie a rýchlejšie sa uvarí.

Hrnčekový ovocný koláč s tvarohom a makom Hrnčekový ovocný koláč s tvarohom a makom Vaše

Lebo jednoduchých hrnčekových nie je nikdy dosť ;)

Jemná zeleninová polievka so skrytým petržlenom Jemná zeleninová polievka so skrytým petržlenom Vaše

Petržlen je u nás doma dosť neobľúbený, tak ho do polievok dávam vyvariť vcelku a potom vyhodím - škoda, ja viem. Tak tu je jedna z možností, ako ho dostať do stravníkov, polievka chutila, nikto nehádal, čo robí tú lahodnú sladkastú chuť ;)

Pečený letný šalát s balkánskym syrom (fotorecept) Pečený letný šalát s balkánskym syrom (fotorecept) Vaše

Náš najobľúbenejší letný šalát, nielen počas grilovačiek, ale aj ako ľahký obed alebo večera s bagetkou, kúskom pečiva. Vynikajúci je za horúca, teplý, vlažný a keď je vonku naozaj teplo, tak pokojne aj studený - ako komu chutí.

Krkovička pečená na kremžskej horčici a šampiňónoch (fotorecept) Krkovička pečená na kremžskej horčici a šampiňónoch (fotorecept) Vaše

Bravčovú krkovičku si pokrájame na plátky hrubé asi 1 cm. Osolíme, okoreníme z oboch strán. Každý plátok potrieme z jednej strany kremžskou horčicou a necháme chvíľu postáť (určite by bolo dobré nechať namarinované aj celú noc, ale u nás sa o obede rozhoduje na poslednú chvíľu, takže nehrozí :D ).

Bravčové pliecko pečené na cibuli a cesnaku (a smrčkovcoch alebo aj bez)  Bravčové pliecko pečené na cibuli a cesnaku (a smrčkovcoch alebo aj bez) Vaše

Inšpirácia na prípravu mäsa je z internetu, ale nepamätám presne odkiaľ, tak píšem, ako som si zapamätala a pripravovala ja. Keďže je sezóna smrčkovcov, manželovi som urobila verziu s nimi, sebe bez. Obidve boli super.

Bravčové stehno s paradajkami (z tlakového hrnca) Bravčové stehno s paradajkami (z tlakového hrnca) Vaše

Bravčové stehno s paradajkami z tlakového hrnca.

Kysnuté kakaovo-škoricové slimáky - hrnčekové Kysnuté kakaovo-škoricové slimáky - hrnčekové Vaše

Veľkosť hrnčeka si vyberte sami, dôležité je zachovať pomer. Pri objeme hrnčeka 2,5 dl použite 1,5 ČL sušeného droždia alebo 2/3 kocky čerstvého. Ja som použila malú šálku, asi 1,5 dl, takže som dala 1ČL sušeného droždia (cca polovica kocky čerstvého) - vyšlo mi 9 slimákov veľkých asi 7 x 8 cm.

Ovsené celozrnné sušienky Ovsené celozrnné sušienky Vaše

Výborné domáce sušienky, podobné anglickým Digestives.

Banánovo-mrkvový chlebík s medom a orechami Banánovo-mrkvový chlebík s medom a orechami Vaše

Vylepšená verzia môjho banánovo-medového chlebíka. Výborný na raňajky s maslom alebo bielym jogurtom.

Čokoládovo-banánová torta Čokoládovo-banánová torta Vaše

Korpus z kyslého mlieka tu už mám pri inej torte, ale pre mňa je naj, lebo je šťavnatý, pevný a netreba sa s jeho prípravou veľmi piplať :D V jednej miske si zmiešame múku, cukor, kakao, sódu, v druhej vareškou zmiešame mokré suroviny: acidofilné mlieko, vajíčka, olej. Mokrú zmes poriadne vmiešame do suchej a dáme piecť vo vymastenej a múkou vysypanej tortovej forme (priemer 23 cm) alebo malom plechu (27 x 20cm) v rúre vyhriatej na 150 - 170 stupňov (podľa rúry). Pečieme cca 40 min, treba skúsiť špajlou, či je v strede cesto prepečené (keď sa pečie príliš rýchlo, prikryjeme papierom na pečenie).

Jogurtovo-jahodový zákusok (torta) Jogurtovo-jahodový zákusok (torta) Vaše

Deň dopredu si dáme na plátno (husté sitko) odtiecť biele jogurty. Ak máte svoj osvedčený recept na piškótu, kľudne použite ten. Rozpis je na tortu alebo malý plech (27 x 20 cm). Oddelíme si žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, nakoniec pridáme vodu a olej, premiešame. Bielky vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Jemne vmiešame striedavo s múkou s práškom do pečiva do žĺtkovej peny. Pečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme v rúre vyhriatej na 150 - 160 stupňov (podľa rúry).

Punčové kocky Punčové kocky Vaše

jedny z našich najobľúbenejších vianočných :)

Jednoduchý hruškový koláč Jednoduchý hruškový koláč Vaše

Odpustila som si akékoľvek vylepšováky a držala som sa takmer úplne pôvodného receptu na starodávny hruškový tart. Neľutujem, v jednoduchosti je krása :)

Tvarohovo-syrový koláč so špenátom a paradajkami (fotorecept) Tvarohovo-syrový koláč so špenátom a paradajkami (fotorecept) Vaše

Z hladkej celozrnnej (alebo obyčajnej bielej) múky, nasekaného vychladeného masla a 1 čl soli rukami rýchlo spracujeme drobeničku, pridáme do nej 1-2 PL studenej vody a rýchlo vypracujeme cesto (tak, aby sa maslo netopilo). Dáme ho na chvíľu do chladničky. Formu na quiche alebo v mojom prípade malý plech (30x24cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto doňho natlačíme a okraje vytiahneme vyššie aspoň 3cm. Popicháme vidličkou a dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov na asi 10 min.

Tvarohový koláč s čerešňami a škoricovou posýpkou (fotorecept) Tvarohový koláč s čerešňami a škoricovou posýpkou (fotorecept) Vaše

Múku, soľ, cukor a studené maslo (odkrajovala som si nožom kúsky približne veľké ako polievková lyžica) si rýchlo spracujeme na mrveničku. Pridáme 4 PL studenej vody a spracujeme na cesto. Nehráme sa s tým zbytočne dlho, aby sa maslo v teplých rukách netopilo. Zabalené dáme na 30 min. do chladničky.


«1 2 ...4 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist