Takzvaný krušaci marhuľový koláč fotorecept
Variabilný recept, možno použiť hocaké sezónne ovocie. Spisovnejšie by to bolo nazvať koláč z mrveničky, ale tu mi náš šarišský výraz krušaci proste pasuje Zobraziť celý popisVariabilný recept, možno použiť hocaké sezónne ovocie. Spisovnejšie by to bolo nazvať koláč z mrveničky, ale tu mi náš šarišský výraz krušaci proste pasuje najviac :D
na 170-180 °C
Suroviny
1 hrnček |
|
1 hrnček |
|
1/2 hrnčeka (obyčajný alebo hnedý) |
|
1/2 hrnčeka |
|
štipka |
|
1/4 KL |
|
0,5 KL |
|
900 g (alebo slivky, jablká, hrušky, jahody, ....) |
|
podľa kyslosti ovocia |
|
Postup
-
1
Ovocie očistíme, nakrájame na mesiačiky alebo menšie kúsky a dáme do hrnca. Premiešame s cukrom - množstvo podľa zrelosti a kyslosti ovocia - na kyslejšie marhule treba tak pol hrnčeka cukru. Na slabom ohni varíme chvíľu prikryté, keď ovocie pustí šťavu, už nezakrývame a povaríme, kým nezmäkne. Ak pustilo veľa šťavy, odoberieme ju, aby sa koláč nerozmočil. Necháme vychladnúť.
-
2
Mierka je hrnček s objemom 250 ml. V miske zmiešame múku, vločky, cukor škoricu, sódu, soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na menšie kúsky (1/2 hrnčeka je asi 120 g). Prstami maslo rýchlo spracujeme so suchými surovinami na mrveničku. Keď sa topí prirýchlo, miešame vidličkou, príp. dáme na chvíľu do chladničky.
-
3
Nízku koláčovú formu (s priemerom 25-30 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou a natlačíme do nej 2/3 mrveničky.
-
4
Na tento základ navrstvíme vychladnuté podusené ovocie. Vrch posypeme zvyšnou mrveničkou (môžeme do nej pridať aj sekané orechy alebo mandle).
-
5
Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 170-180 stupňov 45-60 min. Pred podávaním necháme vychladnúť a prikrytý utierkou postáť aspoň 3-4 hod., aby sa dal krájať. Ak nám nevadí, že je "krušaci", môžeme servírovať i skôr, vtedy je krásne chrumkavý :) Vhodný doplnok je vanilková zmrzlina, vanilkový krém, nesladená šľahačka alebo smotanový biely jogurt.
Tiež marhuľový koláč:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
ďakujem, verím, že nesklame. je to niečo na spôsob anglického dezertu "crumble", ktorý my doma zbožňujeme, tak snáď bude chutiť aj u vás :)
Koláč bude o trochu sušší a sypavější, ale bezva jednoduchá rychlovka, líbí se mi zakomponované vločky.
čerstvo upečený je chrumkavý a "krušaci" - ale po chvíľke stiahne vlhkosť z ovocia a dá sa pekne krájať. na druhý deň už je pekne kompaktný a dokonca až šťavnatý (podľa použitého ovocia a množstva šťavy, čo sme v ňom nechali). som rada, že sa páči.