Takzvaný krušaci marhuľový koláč fotorecept
Foto: janikbj
Variabilný recept, možno použiť hocaké sezónne ovocie. Spisovnejšie by to bolo nazvať koláč z mrveničky, ale tu mi náš šarišský výraz krušaci proste pasuje Zobraziť celý popisVariabilný recept, možno použiť hocaké sezónne ovocie. Spisovnejšie by to bolo nazvať koláč z mrveničky, ale tu mi náš šarišský výraz krušaci proste pasuje najviac :D
na 170-180 °C
Suroviny
1 hrnček |
|
1 hrnček |
|
1/2 hrnčeka (obyčajný alebo hnedý) |
|
1/2 hrnčeka |
|
štipka |
|
1/4 KL |
|
0,5 KL |
|
900 g (alebo slivky, jablká, hrušky, jahody, ....) |
|
podľa kyslosti ovocia |
|
Postup
-
1
Ovocie očistíme, nakrájame na mesiačiky alebo menšie kúsky a dáme do hrnca. Premiešame s cukrom - množstvo podľa zrelosti a kyslosti ovocia - na kyslejšie marhule treba tak pol hrnčeka cukru. Na slabom ohni varíme chvíľu prikryté, keď ovocie pustí šťavu, už nezakrývame a povaríme, kým nezmäkne. Ak pustilo veľa šťavy, odoberieme ju, aby sa koláč nerozmočil. Necháme vychladnúť.
-
2
Mierka je hrnček s objemom 250 ml. V miske zmiešame múku, vločky, cukor škoricu, sódu, soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na menšie kúsky (1/2 hrnčeka je asi 120 g). Prstami maslo rýchlo spracujeme so suchými surovinami na mrveničku. Keď sa topí prirýchlo, miešame vidličkou, príp. dáme na chvíľu do chladničky.
-
3
Nízku koláčovú formu (s priemerom 25-30 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou a natlačíme do nej 2/3 mrveničky.
-
4
Na tento základ navrstvíme vychladnuté podusené ovocie. Vrch posypeme zvyšnou mrveničkou (môžeme do nej pridať aj sekané orechy alebo mandle).
-
5
Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 170-180 stupňov 45-60 min. Pred podávaním necháme vychladnúť a prikrytý utierkou postáť aspoň 3-4 hod., aby sa dal krájať. Ak nám nevadí, že je "krušaci", môžeme servírovať i skôr, vtedy je krásne chrumkavý :) Vhodný doplnok je vanilková zmrzlina, vanilkový krém, nesladená šľahačka alebo smotanový biely jogurt.
ďakujem, verím, že nesklame. je to niečo na spôsob anglického dezertu "crumble", ktorý my doma zbožňujeme, tak snáď bude chutiť aj u vás :)
Koláč bude o trochu sušší a sypavější, ale bezva jednoduchá rychlovka, líbí se mi zakomponované vločky.
čerstvo upečený je chrumkavý a "krušaci" - ale po chvíľke stiahne vlhkosť z ovocia a dá sa pekne krájať. na druhý deň už je pekne kompaktný a dokonca až šťavnatý (podľa použitého ovocia a množstva šťavy, čo sme v ňom nechali). som rada, že sa páči.