Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Takzvaný krušaci marhuľový koláč fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 15. júna 2018
Takzvaný krušaci marhuľový koláč (fotorecept)
Foto: janikbj

Variabilný recept, možno použiť hocaké sezónne ovocie. Spisovnejšie by to bolo nazvať koláč z mrveničky, ale tu mi náš šarišský výraz krušaci proste pasuje Zobraziť celý popisVariabilný recept, možno použiť hocaké sezónne ovocie. Spisovnejšie by to bolo nazvať koláč z mrveničky, ale tu mi náš šarišský výraz krušaci proste pasuje najviac :D

45-60 minút
na 170-180 °C

Suroviny

1 hrnček
1 hrnček
1/2 hrnčeka (obyčajný alebo hnedý)
1/2 hrnčeka
 štipka
1/4 KL
0,5 KL
900 g (alebo slivky, jablká, hrušky, jahody, ....)
podľa kyslosti ovocia




Postup

  1. 1

    Ovocie očistíme, nakrájame na mesiačiky alebo menšie kúsky a dáme do hrnca. Premiešame s cukrom - množstvo podľa zrelosti a kyslosti ovocia - na kyslejšie marhule treba tak pol hrnčeka cukru. Na slabom ohni varíme chvíľu prikryté, keď ovocie pustí šťavu, už nezakrývame a povaríme, kým nezmäkne. Ak pustilo veľa šťavy, odoberieme ju, aby sa koláč nerozmočil. Necháme vychladnúť.

    Takzvaný krušaci marhuľový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mierka je hrnček s objemom 250 ml. V miske zmiešame múku, vločky, cukor škoricu, sódu, soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na menšie kúsky (1/2 hrnčeka je asi 120 g). Prstami maslo rýchlo spracujeme so suchými surovinami na mrveničku. Keď sa topí prirýchlo, miešame vidličkou, príp. dáme na chvíľu do chladničky.

    Takzvaný krušaci marhuľový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nízku koláčovú formu (s priemerom 25-30 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou a natlačíme do nej 2/3 mrveničky.

    Takzvaný krušaci marhuľový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na tento základ navrstvíme vychladnuté podusené ovocie. Vrch posypeme zvyšnou mrveničkou (môžeme do nej pridať aj sekané orechy alebo mandle).

    Takzvaný krušaci marhuľový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 170-180 stupňov 45-60 min. Pred podávaním necháme vychladnúť a prikrytý utierkou postáť aspoň 3-4 hod., aby sa dal krájať. Ak nám nevadí, že je "krušaci", môžeme servírovať i skôr, vtedy je krásne chrumkavý :) Vhodný doplnok je vanilková zmrzlina, vanilkový krém, nesladená šľahačka alebo smotanový biely jogurt.

    Takzvaný krušaci marhuľový koláč (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

janikbj
@Drajan (15.6.2018 08:59)

ďakujem, verím, že nesklame. je to niečo na spôsob anglického dezertu "crumble", ktorý my doma zbožňujeme, tak snáď bude chutiť aj u vás :)
bubaya
Veľmi pekný koláčik, vyzerá fantasticky. Ja už som podobný koláč raz piekla, ale asi som ho nechala dlho v rúre, tie krušice boli veľmi tvrdé. Ale neboli tam vločky, len múka, cukor a maslo. Vyskúšam tvoj recept, vyzerá fantasticky, a teraz sú také pekné, sladké marhule.
haji
@Bubaya (16.6.2018 07:58)
Koláč bude o trochu sušší a sypavější, ale bezva jednoduchá rychlovka, líbí se mi zakomponované vločky.
1x bubaya
janikbj
@Haji (16.6.2018 22:06)

čerstvo upečený je chrumkavý a "krušaci" - ale po chvíľke stiahne vlhkosť z ovocia a dá sa pekne krájať. na druhý deň už je pekne kompaktný a dokonca až šťavnatý (podľa použitého ovocia a množstva šťavy, čo sme v ňom nechali). som rada, že sa páči.
2x haji a bubaya