Jablkový/hruškový obrátený jogurtový koláč
Foto: janikbj
Rýchly, variabilný recept, základ vhodný aj na bublaninu.
príprava
na 160 °C
Suroviny
230 g |
|
130 g |
|
60 g |
|
200 g (alebo kyslá smotana) |
|
1/2 bal. |
|
2 ks |
|
4 ks (alebo hrušky, alebo mix) |
|
|
|
podľa chuti |
|
|
Postup
-
1
Jablká alebo hrušky (ja som dala mix) očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Pokvapkáme citrónovou šťavou (netreba, ak nevadí, že trochu zhnednú), jemne posypeme škoricou a podľa chuti osladíme, premiešame a dáme na dno tortovej formy (priemer 21cm), ktorú sme poriadne vymastili maslom. (Ak vám forma poriadne netesní alebo sa obávate vyklápania koláča, môžete vyložiť alobalom). Ovocia netreba dávať priveľa, aby koláč pekne držal pohromade.
- 2
V miske si zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, pridáme roztopené vychladnuté maslo, jogurt, vajíčka. Vareškou vymiešame hladké cesto, ktoré rozotrieme na pripravené ovocie.
- 3
Pečieme v rúre vyhriatej na 160-170 stupňov 30-45 min., treba skúšať špajľou, či je cesto v strede prepečené. Upečený koláč necháme vo forme mierne vychladnúť, nožom prejdeme po krajoch, odoberieme obruč a koláč preklopíme na tanier. Opatrne odoberieme dno. Ja vyberám koláč ešte teplý, keď sa nejaké ovocie prilepí na dno formy, pekne ho upatlám naspať, po vychladnutí pekne drží.
- 4
Koláč krájame úplne vychladnutý, odporúčam podávať s kopčekom šľahačky alebo hustého bieleho jogurtu.
Tiež ovocný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
dakujem krasne :)
tiež mám rada viac, nabudúce možno skúsim trošku väčšiu formu, aby bolo cesto nižšie, lebo pri obrátených nezvyknem dávať až toľko ovocia, aby to potom pekne držalo. no tento základ naisto vyskúšam i na bublaninu a tam už toho nahádžem habadej :D každopádne, vďaka jogurtu koláč vôbec nebol suchý a cesto samotné je na tak jednoduché suroviny až prekvapujúco chutné a vláčne.