Jablkový koláč s medom a orieškami fotorecept
Foto: janikbj
porcií
príprava
na 175-180 °C
Suroviny
125 g (izbovej teploty) |
|
3 ks (izbovej teploty) |
|
120 g |
|
125 g |
|
4 PL |
|
1/2 bal. |
|
1 ČL |
|
5-6 ks (kyslejšie) |
|
3 PL |
|
1-2 ČL |
|
1-2 hrste |
|
Postup
-
1
Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne po jednom zašľaháme vajíčka izbovej teploty a mlieko (hmota sa môže zdať akoby zrazená, nevadí to, s múkou sa to opäť pekne spojí). Nakoniec vareškou primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom.
- 2
Do tortovej formy (priemer asi 26 cm, koláč bude nižší) vymastenej maslom a vysypanej múkou rozotrieme cesto. Očistené jablká nakrájame na väčšie kusy (1/4-tiny alebo 1/6-tiny, podľa veľkosti) a zvrchu nahusto pozdĺžne narežeme. V hrnčeku si roztopíme maslo, asi 3 poriadne PL. Jablká poukladáme na cesto, potrieme ich roztopeným maslom (len jablká, koláč nie). Pečieme v rúre vyhriatej na 175-180 stupňov asi 15 minút.
- 3
Do zvyšného roztopeného masla vmiešame med. Na suchej panvici opečieme lieskovce a v suchej utierke ich poriadne vyšúchame, aby sa zbavili šupky. Nasekáme nahrubo. Po cca 15minútach, keď koláč po krajoch spevnel, ho vyberieme z rúry, potrieme medovým maslom a posypeme orieškami. Pracujeme rýchlo, aby sa koláč zbytočne nechladil.
- 4
Dopekáme ďalších 15-20 minút, treba sledovať podľa rúry a vyskúšať stred špajľou. Nízkemu koláču stačí aj pol hodinka, ak použijete menšiu formu, treba pridať 5-10 minút naviac. Koláč podávame s kopčekom nesladenej šľahačky úplne vychladený alebo vlažný.
- 2
Ja som dala menej cukru, lebo som dávala aj navrch.