Ovsené celozrnné sušienky

janikbj - fotkajanikbj, 27. júla 2016
Ovsené celozrnné sušienky
Foto: janikbj

Výborné domáce sušienky, podobné anglickým Digestives.

12-15 minút
na 170 °C

Suroviny

170 g
170 g
150 g (82 % tuku)
55 g
1/2 ČL
1/2 ČL
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Jemné ovsené vločky môžeme ešte jemne premixovať, ale nie úplne na múku. (Ja som nemixovala). Zmiešame všetky suché suroviny a pridáme ku nim nasekané studené maslo. Rukami spracujeme na akoby mrveničku a pridáme mlieko, naozaj len po lyžiciach, aby sa nám cesto spojilo. Bude sa s ním pracovať dosť zle, ale ako sa maslo bude pod rukami topiť, bude sa dať pekne spracovať do kompaktnej hmoty.

  2. 2

    Pôvodný recept odporúčal cesto schladiť a vyvaľkať, no to by som asi zrušila nervy, takže môj tip - spracovať ho, aby pekne držalo pokope a vytvarovať do valca s takým priemerom, aké veľké sušienky chceme. Valec zabalíme do fólie, sáčku, alobalu, to je jedno - a dáme na pol hodinky do chladničky, nech stuhne. Z vychladeného valca ostrým nožom krájame plátky - sušienky - hrubé asi 0,5 cm. (Keď sa kraje trochu drobia, prstami ich pekne upravíme - utľapkáme.) Ukladáme na plech s fóliou na pečenie (príp. by som asi plech vymastila a vysypala múkou, pre istotu) a pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 12-15 min dozlata, treba odsledovať. Horúce sušienky necháme trochu spevnieť a až potom ich môžeme podobrať a nechať vychladnúť na mriežke.

  3. 3

    Keksíčky sú jemne sladké a kto pozná Digestives vie, že aj trolilinku slané, ale tak to má byť. Polovicu keksíka môžeme nahrubo potrieť čokoládou alebo ich nechať také "holé" a natrieť orieškovou, orechovou, čokoládovou nátierkou pred konzumáciou, príp. si ich vychutnať také čisté s mliekom, kávou, čajom.

    Ovsené celozrnné sušienky  - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Vločkové chrumkání je moje slabost, vyzkouším i tvoji variantu. Díky za receptík. Jen asi neocením podobu s anglickým originálem, bo si myslím, že jsem tu čest ještě neměla.