Jablkovo-makový koláč
Jablkovo-makový koláč

Jablkovo-makový mrvený koláč

janikbj - fotkajanikbj, 13. septembra 2018
Jablkovo-makový mrvený koláč
Foto: janikbj

Jednoduchý vrstvený koláč bez vaľkania. Nabudúce vyskúšam verziu tvaroh + jablká :)

60 minút
na 160 °C

Suroviny

3 hrnčeky
3 PL
250 g čerstvé
štipka
4 PL
Maková plnka:
150 g mletý
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
2 PL
1 PL (alebo ríbezľový)
Jablková plnka:
9 ks (stredne veľké)
podľa potreby
4 PL (Zlatý klas alebo vanilkový puding)




Postup

  1. 1

    Použila som hrnček s objemom 250 ml. Múku, cukor, soľ, nakrájané studené maslo a smotanu spracujeme ručne alebo v robote na mrveničku. Prikryjeme a necháme v chladničke, kým si pripravíme náplne.

  2. 2

    Na makovú vrstvu dáme variť šľahačkovú smotanu (ak jej nie je práve pol hrnčeka, dolejeme mliekom), cukor. Do horúcej smotany zamiešame mak a lekvár (príp. aj citrónovú kôru), za stáleho miešania chvíľu povaríme a necháme vychladnúť. Ak by sa zdala plnka príliš riedka, zahustíme napr. mletými piškótami.

  3. 3

    Ošúpané jablká nastrúhame na slzičkovom strúhadle, vytlačíme prebytočnú šťavu, podľa kyslosti jabĺk osladíme, príp. pridáme citrónovú šťavu. Ku sladkej makovej plnke sa hodí jablková trochu sviežejšia. Ručne vmiešame kukuričný škrob - prášok.

  4. 4

    Rozpis je na 2x chlebíkovú formu alebo vysokú zapekaciu misku s rozmermi cca 17 x 29 cm. Formu poriadne vymastíme maslom a vysypeme múkou, mrveničku si rozdelíme na 3 rovnaké časti. Prvú tretinu dáme na dno formy. Jemne pritlačíme, keď ju natlačíme príliš, bude sa koláč ťažko vybrať. Navrstvíme makovú náplň, zasypeme druhou tretinou mrveničky, trochu pritlačíme, navrstvíme jablkovú náplň a tú zasypeme treťou tretinou mrveničky. Pečieme pomaly v rúre vyhriatej na 160 stupňov 50-60 min. Ideálne je použiť sklenenú misku, aby ste mohli skontrolovať, či je poriadne upečený aj spodok. Koláč sa dá pekne krájať až poriadne vychladnutý a stuhnutý, v pôvodnom recepte uvádzali, že najlepšie až na druhý deň po vybratí z chladničky. Pred podávaním je ale nutné, aby postál pri izbovej teplote, inak je kvôli maslu taký tuhší.

    Jablkovo-makový mrvený koláč - obrázok 4

Diskusia k receptu

motyka
Neviem ako sa mi ho podarí narezať, ale chuťovo musí byť vynikajúci. Pochybujem totiž, že ho dokážem ustrážiť do vychladnutia. Určite vyskúšam. Láka ma ta, určite vynikajúca chuť spojenia tých plniek. Možno dám klasické cesto a ostatné podľa teba. Dúfam, že sa nenahneváš.
janikbj
@Motyka (13.9.2018 13:22)

nemala by som obavy. krájala som ho teplý, asi hodinu po vytiahnutí z rúry (jenské sklo drží teplo dlho a chcela som zobrať našim na koštovku) a aj keď to nebol pekný rez, podarilo sa mi bez problémov lopatkou nabrať tak, že sa to nerozbilo. ono tie plnky pekne zvláčia mrveničku, takže to nie je nijak extra "kurašace" :D príp. nabrať servírovacou lyžicou do misiek a podávať s vanilkovou zmrzlinou na spôsob anglického crumble. lebo popravde, maslová mrvenička je za čerstva chrumkavá a neodolateľne voňavá, takže i tak to má svoje čaro.
každopádne, keď vyskúšaš s iným cestom, napr. ako na pité, určite bude tiež výborné :)
1x motyka
haji
Pěkný a vděčný recept! Hned bych dala testovací vzoreček. Mrvit se to bude, tak komu to vadí, papá lžičkou.
kvakac
Ejha to je niečo aj pre mňa. Vyzerá to moc dobré už je uložený.
luwinka
Aj mne sa paci tento koláčik. Spojenie tých plniek je
vynikajúci.
1x haji