Banánovo-mrkvový chlebík s medom a orechami

janikbj - fotkajanikbj, 17. mája 2016 19:13
Ďalšie recepty »
Banánovo-mrkvový chlebík s medom a orechamiFoto: janikbj

Vylepšená verzia môjho banánovo-medového chlebíka. Výborný na raňajky s maslom alebo bielym jogurtom.

15 min
príprava
50 - 60 min
na 170 °C

Suroviny

1 hrnček
0,5 hrnčeka
0,5 hrnčeka
0,5 hrnčeka
2 PL (nemusí byť)
2 ks
3 ks
1 stredne veľký ks
4 - 6 PL
1 ČL
0,5 ČL
0,5 hrnčeka (slivky, hrozienka, marhule, ...)
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Veľkosť hrnčeka vyberajte podľa veľkosti banánov - menšie banány - stačí 2 dl hrnček, väčšie banány - 2,5 dl hrnček. Ovsenné vločky si zmixujeme na múku, orechy pomelieme, zmiešame s celozrnnou múkou, soľou a sódou. Pridáme posekané sušené ovocie (samozrejme umyté. hrozienka na chvíľu zalievam vriacou vodou,aby zmäkli, môžu sa aj pomlieť, lepšie osladia koláč). Ja pridávam aj za hrsť nahrubo sekaných (nalámaných) orechov.

  2. 2

    Použijeme poriadne zrelé banány, čím sú sladšie, tým menej medu je treba. Popučíme ich vidličkou, mrkvu nastrúhame na jemno, pridáme med - množstvo podľa chuti (4 poriadne lyžice nám stačili s prehľadom). Primiešame vajíčka, jogurt, kokos.olej (nemusí byť, orchy sú mastné dosť).

  3. 3

    Do tekutej zmesi primiešame suchú a vareškou poriadne premiešame. Dáme do vymastenej chlebíkovej formy (ja mám najradšej sklenenú) alebo malého plechu - zapekacej misky. Necháme cca 10 min. postáť. Rúru vyhrejeme na 170 - 180 stupňov (teplovzdušnú s ventilátorom na 150 - 160). Koláč je veľmi vláčny, takže mu pečenie bude trvať aj 50 - 60 min. Pečieme pomaly, hlavne keď je v chlebíkovej forme a je hrubý, v plochej forme sa urobí trochu rýchlejšie, no 40 - 50 min. počítajte aj tak. Treba kontrolovať. Keď sa pečie rýchlo zvrchu, prikryjeme alobalom.

  4. 4

    Chlebík vyberám z formy,keď je spolovice vychladnutý, z plechu až pri krájaní. Je skvelý na raňajky alebo desiatu s maslom alebo bielym jogurtom, ale obstojí aj ako koláč ku káve, čaju.

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist