Banánovo-mrkvový chlebík s medom a orechami

janikbj - fotkajanikbj, 17. mája 2016
Banánovo-mrkvový chlebík s medom a orechami
Foto: janikbj

Vylepšená verzia môjho banánovo-medového chlebíka. Výborný na raňajky s maslom alebo bielym jogurtom.

15 minút
príprava
50 - 60 minút
na 170 °C

Suroviny

1 hrnček
0,5 hrnčeka
0,5 hrnčeka
0,5 hrnčeka
2 PL (nemusí byť)
2 ks
3 ks
1 stredne veľký ks
4 - 6 PL
1 ČL
0,5 ČL
0,5 hrnčeka (slivky, hrozienka, marhule, ...)




Postup

  1. 1

    Veľkosť hrnčeka vyberajte podľa veľkosti banánov - menšie banány - stačí 2 dl hrnček, väčšie banány - 2,5 dl hrnček. Ovsenné vločky si zmixujeme na múku, orechy pomelieme, zmiešame s celozrnnou múkou, soľou a sódou. Pridáme posekané sušené ovocie (samozrejme umyté. hrozienka na chvíľu zalievam vriacou vodou,aby zmäkli, môžu sa aj pomlieť, lepšie osladia koláč). Ja pridávam aj za hrsť nahrubo sekaných (nalámaných) orechov.

  2. 2

    Použijeme poriadne zrelé banány, čím sú sladšie, tým menej medu je treba. Popučíme ich vidličkou, mrkvu nastrúhame na jemno, pridáme med - množstvo podľa chuti (4 poriadne lyžice nám stačili s prehľadom). Primiešame vajíčka, jogurt, kokos.olej (nemusí byť, orchy sú mastné dosť).

  3. 3

    Do tekutej zmesi primiešame suchú a vareškou poriadne premiešame. Dáme do vymastenej chlebíkovej formy (ja mám najradšej sklenenú) alebo malého plechu - zapekacej misky. Necháme cca 10 min. postáť. Rúru vyhrejeme na 170 - 180 stupňov (teplovzdušnú s ventilátorom na 150 - 160). Koláč je veľmi vláčny, takže mu pečenie bude trvať aj 50 - 60 min. Pečieme pomaly, hlavne keď je v chlebíkovej forme a je hrubý, v plochej forme sa urobí trochu rýchlejšie, no 40 - 50 min. počítajte aj tak. Treba kontrolovať. Keď sa pečie rýchlo zvrchu, prikryjeme alobalom.

  4. 4

    Chlebík vyberám z formy,keď je spolovice vychladnutý, z plechu až pri krájaní. Je skvelý na raňajky alebo desiatu s maslom alebo bielym jogurtom, ale obstojí aj ako koláč ku káve, čaju.

Diskusia k receptu

stanci11
vyzerá super ;) ja skúsim ešte vynechať vajíčka a uvidíme čo z toho vznikne :D
janikbj
@Stanci11 (18.5.2016 05:17)

daj potom vedieť, ako to dopadlo. čím nahrádzaš vajíčka? alebo len vynechávaš? tu by som asi skúsila napučané ľanové semienka, nech to má čo držať pokope, ale keď máš iný tip alebo to riskneš len tak, napíš, prosím ;)
janikbj
:) ďakujem. a dodávam, že druhý-tretí deň po upečení (skladovaný dobre zabalený) je ešte lepší ako čerstvý :)
malusa
ozaj vydarený koláčik si upiekla,určite vyskušam,dakujem za recept :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia