Čučoriedky vo vlastnej šťave zavárané v rúre fotorecept
Foto: janikbj
Určite sa takto dá upraviť aj iné drobné ovocie, no nemám vyskúšané, u nás sú čučoriedky jednoznačná jednička :)
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Lesné čučoriedky poriadne umyjeme a očistíme od lístkov, scedíme. Do 3 dl pohára (poriadne vyumývaného, viečka zvyknem po umytí ešte vyvárať, pre každý prípad) vrstvíme asi 2-3 lyžice čučoriedok, 1 lyžičku kryštálového cukru, znovu čučoriedky, cukor, čučoriedky, cukor (teda 3 vrstvy, to vyjde po vrch).
-
2
Do naplneného pohára dáme asi 2cm odspodu čistú vodu (nemusíme prevárať). Poriadne zatvoríme a posledný krok...
-
3
... poháre poukladáme na hlboký plech (tak, aby sa nedotýkali), zalejeme asi do polovice plechu studenou vodou a dáme do studenej rúry. Tú zapneme na 200 stupňov. Keď sa vyhreje, stiahneme teplotu na 80 stupňov a stopneme si 15 min. Potom rúru vypneme a poháre v nej necháme do vychladnutia. Neotvárame, čučoriedky si postupne za niekoľko hodín pustia šťavu.
-
4
Z 3kg čučoriedok my vyšlo 16 ks 3 dl pohárov. Výsledný kompót je príjemne sladký, prudko čučoriedkový :D u nás najobľúbenejší. Príprava je rýchla, zvládnu to aj tí, čo zaváranie nemajú veľmi v láske (ako ja), aj mamky s dieťatkami visiacimi na nohe a dožadujúcimi sa pozornosti (ako ja) :D
jáj, to si tak krásne napísala... také spomienky sú naozajstné bohatstvo :) som rada, že som ti ich pripomenula a ďakujem za tip s rumom. nabudúce vyskúšam