Zemiakovo-bryndzové tyčinky
Foto: janikbj
Pomaly a (ne)nápadne sa zvianočnieva a u nás je popri xy druhoch sladkého pečiva vždy vítané aj niečo slané :) Natrafila som na tento Zobraziť celý popisPomaly a (ne)nápadne sa zvianočnieva a u nás je popri xy druhoch sladkého pečiva vždy vítané aj niečo slané :) Natrafila som na tento recept a generálka dopadla na výbornú, takže nech sa páči inšpirácia na Vianoce, Silvester alebo len tak, večer ku telke.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Recept je z knihy hrčekových receptov, preto neudávam množstvo na hmotnosť. Každopádne, nie je tu veľmi čo pokaziť (dokonca som musela dosýpať múku a mala som len hrubú a aj tak vyšli výborne). Balenie bryndze má 125 g, maslo veľké 250 g. Hrnček má objem 250 ml.
- 2
Uvarený zemiak si postrúhame na jemno, vidličkou ho zmiešame s 2/3 balenia bryndze. V poháriku si vidličkou rozmiešame vajíčko, necháme si z neho asi za 1PL na potretie cesta (môžete na to použiť aj celé vajíčko, ale bude ho zbytočne veľa a to je pre mňa plytvanie surovinami :) ) Vajíčko, nakrájané maslo, soľ a múku s práškom do pečiva vmiešame do bryndzovo-zemiakovej zmesi. Rukou vymiešame vláčne cesto. Ak je treba, pridáme viac múky. Snažíme sa pracovať rýchlo, lebo cesto bude mäknúť od roztápajúceho sa masla.
- 3
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm, potrieme ho odloženým rozhabarkovaným vajíčkom, do ktorého sme pridali trošku červenej papriky a soli. Posypeme drvenou rascou. Radielkom alebo krájačom na pizzu nakrájame tyčinky, ktoré prenášame na plech s fóliou na pečenie (príp. vymastený a múkou vysypaný plech). Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 10-15 minút, treba sledovať, kedy sú paličky pekne zlatisté zhora aj zdola. Necháme vychladnúť na plechu, čerstvé sú krehké, zle sa s nimi manipuluje.
- 4
Uvedená dávka je na 1 plech, paličky rastú do výšky, takže nie je nutné dávať ich ďaleko od seba. Na fotke je 1 dávka po 2 náletoch manžela a dieťaťa. Ak chcete paličky viac chrumkavé, treba vyvaľkať na tenšie. Takto sú zvonku chrumkavé, ale vnútri pekne vláčne. Skladujeme len prikryté utierkou, aby nezmäkli.
Tiež bryndzové tyčinky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
priznavam, piekla som ich na navstevu k nasim, ale odkedy som vytiahla plech z rury, tiez podozrivo casto bolo nutne nieco skontrolovat, priniest, odniest a do odchodu na navstevu nebolo co zobrat. musel stacit slovny opis :D
verim, ze budu chutit tak ako nam, ak sa niekto rozhodne vyskusat.