Bryndzové tyčinky
Bryndzové tyčinky

Zemiakovo-bryndzové tyčinky

janikbj - fotkajanikbj, 18. novembra 2018
Zemiakovo-bryndzové tyčinky
Foto: janikbj

Pomaly a (ne)nápadne sa zvianočnieva a u nás je popri xy druhoch sladkého pečiva vždy vítané aj niečo slané :) Natrafila som na tento recept a generálka dopadla na výbornú, takže nech sa páči inšpirácia na Vianoce, Silvester alebo len tak, večer ku telke.

30 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks stredne veľký
2/3 kocky
2/3 kocky
1 hrnček
1 ks
1/2 bal.
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Recept je z knihy hrčekových receptov, preto neudávam množstvo na hmotnosť. Každopádne, nie je tu veľmi čo pokaziť (dokonca som musela dosýpať múku a mala som len hrubú a aj tak vyšli výborne). Balenie bryndze má 125 g, maslo veľké 250 g. Hrnček má objem 250 ml.

  2. 2

    Uvarený zemiak si postrúhame na jemno, vidličkou ho zmiešame s 2/3 balenia bryndze. V poháriku si vidličkou rozmiešame vajíčko, necháme si z neho asi za 1PL na potretie cesta (môžete na to použiť aj celé vajíčko, ale bude ho zbytočne veľa a to je pre mňa plytvanie surovinami :) ) Vajíčko, nakrájané maslo, soľ a múku s práškom do pečiva vmiešame do bryndzovo-zemiakovej zmesi. Rukou vymiešame vláčne cesto. Ak je treba, pridáme viac múky. Snažíme sa pracovať rýchlo, lebo cesto bude mäknúť od roztápajúceho sa masla.

  3. 3

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm, potrieme ho odloženým rozhabarkovaným vajíčkom, do ktorého sme pridali trošku červenej papriky a soli. Posypeme drvenou rascou. Radielkom alebo krájačom na pizzu nakrájame tyčinky, ktoré prenášame na plech s fóliou na pečenie (príp. vymastený a múkou vysypaný plech). Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 10-15 minút, treba sledovať, kedy sú paličky pekne zlatisté zhora aj zdola. Necháme vychladnúť na plechu, čerstvé sú krehké, zle sa s nimi manipuluje.

    Zemiakovo-bryndzové tyčinky - obrázok 3
  4. 4

    Uvedená dávka je na 1 plech, paličky rastú do výšky, takže nie je nutné dávať ich ďaleko od seba. Na fotke je 1 dávka po 2 náletoch manžela a dieťaťa. Ak chcete paličky viac chrumkavé, treba vyvaľkať na tenšie. Takto sú zvonku chrumkavé, ale vnútri pekne vláčne. Skladujeme len prikryté utierkou, aby nezmäkli.

    Zemiakovo-bryndzové tyčinky - obrázok 4

Diskusia k receptu

4 komentáre k receptu
Vypadají náramně a určitě jsou výborné a krásně chrumkavé tvoje zemiakovo bryndzové tyčinky! Pobavila mě, že - skladujeme - bych neměla co skladovat. Potkávala bych sama sebe na cestě k plechu.
Ukladám, vyskúšam, vyzerajú fantastistististcky. Ja keď niečo takéto upečiem, tak sa zas nachodím do kuchyne, až ma nohy bolia, lebo vždy idem niečo odniesť, doniesť, odložiť, skontrolovať....a vždy zobnem jeden-dva kúsky. Za pol dňa som uchodená ako poštárka a plech je prázdny.
dakujem pekne za mile komentare :)
priznavam, piekla som ich na navstevu k nasim, ale odkedy som vytiahla plech z rury, tiez podozrivo casto bolo nutne nieco skontrolovat, priniest, odniest a do odchodu na navstevu nebolo co zobrat. musel stacit slovny opis :D
verim, ze budu chutit tak ako nam, ak sa niekto rozhodne vyskusat.

Pridaj komentár k receptu: