#slovenskakuchyna

prazdny

Frkacúle zo zemiakového cesta

Cestoviny

Recept som našla na jednej stránke o varení. Pravé frkacúle pochádzajú z oblasti Modry, pripravujú sa z rezancového cesta na doštičke, na ktorej sa zakrúcajú a robia vzorky a používajú sa do mäsových polievok....

prazdny

Drevorubačské trhance

Cestoviny

Sýte jedlo z domácich cestovín a pečených zemiakov so slaninou a cibuľou, ktoré chutí dokonale.

prazdny

Tvarohové šúľance so strúhankou

Hlavné jedlá

Z tvarohu, múky, vajíčka a štipky soli vypracujeme cesto (najlepšie rukami).

prazdny

Pohorelské guľky

Bravčové mäso

Lacné, rýchle a chutné guľky z Pohorelej.

prazdny

Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom

Bezmäsité jedlá

Ponúkam recept podľa starých mám na obľúbené pirohy pre každú generáciu. Za starých čias to bolo...

prazdny

Tradičný trdelník

Koláče

Tradičný recept svojich rodičov na prípravu trdelníka nám prezradil Karol Havlík zo Skalice....

prazdny

Jemné šišky plnené marmeládou

Hlavné jedlá

Aj takouto dobrotou môžete dnes prekvapiť svoju rodinu.

prazdny

Parené buchty

Bezmäsité jedlá

Kto by nepoznal parené buchty? A takto ich robia Hanka Maková a Jozef Mak.

prazdny

Mačanka - hubová polievka

Večera

Nakrájame cibuľu nadrobno, slaninku na kocky. Slaninku oškvaríme a pridáme nakrájanú cibuľu. Opražíme dozlatista...

prazdny

Vykŕmená husacia pečeň

Večera

Vykŕmenú pečeň dobre očistíme od žiliek.

prazdny

Sadlovníky so slivkovým lekvárom

Koláče

Keď som prvýkrát ochutnal sadlovníky, šokovala ma tá úžasná kombinácia chutí. Najprv sladká, potom kyselkavá a nakoniec oškvarkovo-bravčová....

prazdny

Tradičné slivkové gule

Hlavné jedlá

Nám by sa bez slivkových gúľ leto snáď ani nerátalo. A čo vy, už ste ich tieto prázdniny robili?...

prazdny

Grobská pečená hus

Hlavné jedlá

Zajtra je sviatok sv. Martina, s ktorým sa spája aj tradícia pečenej husi. Urobte...

prazdny

Domáce kapustové fliačky so škoricou

Bezmäsité jedlá

Sezóna novej hlávkovej kapusty je opäť tu. Vychutnajte si tieto domáce kapustové fliačky nasladko, sú...

prazdny

Granadír so špekáčikmi

Cestoviny

Máme pre vás vynikajúci granadír so špekáčikmi, ktorý sme vylepšili ešte majoránom, údenou paprikou a...

prazdny

Graple

Koláče

Viete si predstaviť fašiangy bez domácich šišiek? Takto sa robia v Pohorelej.

prazdny

Podplamenník alebo slovenská pizza

Večera

Podplamenník je taká slovenská pizza. Chlebove cesto - a na vrch niečo mňam....

prazdny

Bryndzové pirohy

Cestoviny

Majú u nás doma v jedálničku výsadné miesto. Postup som zdedila od mamky, len niektoré...

prazdny

Jemné makové koláče

Koláče

Úžasné mäkučké kysnuté koláče s bohatou plnkou....

prazdny

Lokše s makom a lekvárom

Dezerty

Príprava lokší je naozaj jednoduchá. Sú vynikajúce ako príloha, potreté maslom či masťou, alebo...

prazdny

Krupicové šúľance s makom

Bezmäsité jedlá

Z mlieka a detskej krupice uvaríme krupicovú kašu. Keď zhustne, primiešame do nej maslo a...

prazdny

Bryndzové halušky

Hlavné jedlá

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Kým voda začne vrieť, ošúpeme si zemiak(y) a...

prazdny

Pohorelské tľapkance

Cestoviny

Zemiaky a múka majú v slovenskej kuchyni nenahraditeľné miesto. Majka a Jožko nám ukážu, ako...

prazdny

Najlepšie fašiangové šišky

Bezmäsité jedlá

Ako prvé si pripravíme kvások tak, že do trochy mlieka dáme 1 ČL kryštálového cukru a...

prazdny

Bryndzové pirohy so slaninkou

Cestoviny

Kedysi jedlo chudobných, dnes vyhľadávaná pochúťka v reštaurácii. No nemali to výborné? Vedeli si dopestovať...

prazdny

Tradičné bryndzové halušky

Hlavné jedlá

Klasické bryndzové halušky, ako ich robia na Liptove, Orave...

prazdny

Bezlepkové bryndzové pirohy

Cestoviny

Osvedčená slovenská pochúťka...

prazdny

Krémová cesnačka s chrumkavými krutónmi

Bezmäsité jedlá

Pozerám na ten cesnak už vyše mesiaca. Čo z neho spravím? Na hrianky mi už neberie, tak som ho pomixoval....

prazdny

Slovenský trojboj - zemiaky s bryndzou a so slaninou

Bravčové mäso

Toto jedlo mám veľmi rada - jednoduché a chutné. Robievam ho v dvoch verziách - klasickej a expresnej, podľa toho koľko mám času alebo ako veľmi sme hladní....

prazdny

Trepanky s uvarenými zemiakmi

Cestoviny

Tradičné regionálne jedlo. Omastené môžu byť maslom s cibuľou (cibuľkou) ako pôstné jedlo alebo aj opraženou...

prazdny

Sladko-kyslá fazuľačka

Večera

Sladko-kyslá fazuľačka, ktorú by mala vedieť pripraviť každá gazdinka....

prazdny

Lokše na sladko - s makovou plnkou

Hlavné jedlá

Slovenské lokše na slano i na sladko - vždy nám chutia.