Makové koláče
Makové koláče

Jemné makové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 7. novembra 2021
Jemné makové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Úžasné mäkučké kysnuté koláče s bohatou plnkou. Ak máte radi mak, neváhajte vyskúšať toto jemnučké, ľahučké cesto plnené makovou plnkou v kombinácii s Zobraziť celý popisÚžasné mäkučké kysnuté koláče s bohatou plnkou. Ak máte radi mak, neváhajte vyskúšať toto jemnučké, ľahučké cesto plnené makovou plnkou v kombinácii s citrónom!
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/11/jemne-makove-kolace.html?m=1

17 ks
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
200 g
2 ks
100 g
cca 4-4,5 dl
1 dl
1 KL
50 g čerstvé
Plnka:
400 g mletý
1 l
4 dl
z 1 citróna
z 1/2 citróna
2 ks
štipka
2 ks
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme plnku. Do jedného hrnca dáme mletý mak, postrúhanú kôru a vanilkový cukor. Zalejeme mliekom a pomaly varíme do zhustnutia. Mak vlastne tým mliekom nasiakne?

    Jemné makové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Až keď mak zhustol, pridáme cukor, citrónovú šťavu a znova nejakú chvíľu povaríme, aby plnka zhustla. Napokon ju zakryjeme a necháme, aby celkom vychladla a tým pádom ona ešte aj tým státím zhustne? Vlastne ju necháme bokom až kým nám nenakysne cesto.

    Jemné makové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme tekuté maslo, jogurt, žĺtky a v 3 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1-1,5 dl mlieka pridávame postupne podľa potreby pri vypracúvaní cesta? Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa už začalo oddeľovať od misky. Cesto necháme napokon 1 hodinu na teplejšom mieste kysnúť.

    Jemné makové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tesne predtým ako už cesto celkom nakyslo vyšľaháme do peny 2 bielky a jemne zamiešame do uvareného maku, ktorý za ten čas krásne napučal :-)

    Jemné makové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakysnuté cesto pokrájame na rovnaké časti, mne vyšlo 17 ks. Následne každý kúsok cesta znova vymiesime do tvaru bochníčka a necháme zakryté chvíľku oddychovať. Vlastne len dovtedy, kým sa rozohreje rúra.

    Jemné makové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po čase bochníčky vyvaľkáme na tenší kruh a do každého dáme 2 kopcovité PL plnky. Plnkou netreba šetriť? Napokon kruhy uzavrieme podľa fotopostupu? Spojené okraje poriadne postláčame a otočíme uzavretou stranou nadol.

    Jemné makové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče poukladáme na plech s papierom a  natrieme rozšľahaným vajcom. Napokon do každého koláča 3x zastrihneme a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 25 minút. Treba si to pravdaže sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak?

    Jemné makové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu sú už krásne upečené koláče ;-)

    Jemné makové koláče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Sú naozaj fantastické, jemnučké a mäkké? A keď ich náhodou nezjete v deň pečenia ani to nevadí, lebo sú výborné aj na druhý deň! Prajem dobrú chuť!

    Jemné makové koláče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, o chuti makových koláčov ze tvé kuchyně si nechám zdát, milá Cesmínko! Krásnou neděli přeji!
izabella929
Krásne a iste veľmi chutné..podobné som piekla v piatok s lekvárovou plnkou.Zabudla som pridať vajce, len s mliekom , maslom a jogurtom som zamiesila..no boli ľahučké ako vánok..nechcelo sa mi fotiť, nabudúce ich možno nafotím.
terinka55
Milá moja Cesminaz, narobila si mi poriadne chute. Vyzerajú parádne. Ale, u Teba žiadna novinka 😃
dvorka
Tá plnka s bielkovou penou ma láka. Teraz mi kysne bochník chleba, v najbližšej dobe možno upečiem makové a lekvárové koláče. Ak sa vydaria, sa aj pochválim fotkou.
cesminaz
Dakujem krásne všetkým za nahliadnutie a milé komentíky :-) som velmi rada, že sa koláčiky páčia. @garanco @dvorka budem rada ak vyskúšate, sú naozaj výborné! Ten bielok robí vlastne tú plnku lahšiu, takú akoby krehkejšiu/jemnejšiu :-) A tým že sa ten mak vlastne varí, tým má aj trocha inakšiu chuť :-) Dúfam, že sa potom pochválite. Prajem všetkým príjemný deň!
olinecka
Nádherné prevedenie, ako každé Tvoje pečenie, určite veľmi chutné. U mňa 5 *.
cesminaz
@irenka2 budem rada ak vyskúšaš :-) @olinecka dakujem krásne za tvoju pochvalu :-) cením si to! @andymbaba nie vôbec nič odtial nevyteká. Ono to spojenené trocha ohneš nabok ked to otočíš a tým pádom to sedí na tom spojenom :-) Tie 3 zárezy nožnicami tiež nie sú len na krásu, ale aj preto, aby plnka mala pri pečení vzduch a koláče ti horedole nepopráskajú a plnka nevytečie :-) A mimochodom, táto plnka nieje až tak riedka. Kludne skús, netreba sa báť :-)
garanco
@cesminaz , až dnes prišli na rad tvoje koláčiky. sú výborné, chutia veľmi lahodne, ďakujem za recept, budú niekedy zas, keď budem mať mak :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia