Fašiangové oškvarkové pletenky fotorecept
Foto: ancicka
Výborné, mäkučké.
12
porcií
porcií
20 minút
príprava
príprava
20 minút
na 180-200 °C
na 180-200 °C
Suroviny
250 ml |
|
2 PL |
|
1/2 kocky |
|
1/2 kg |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
1/2 dl |
|
100 g uvarené |
|
od oka (mleté) |
|
Na posypanie: | |
|
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Na vymiesenie cesta som použila robot. Ak nemáme pomocníka, tak klasickým spôsobom vypracujeme cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
-
2
Vykysnuté cesto vyložíme na pracovnú dosku a zľahka prehnetieme. Potom ho rozdelíme na 12 ks, z ktorých urobíme guľky. Zakryjeme.
-
3
Postupne každú guľku rozvaľkáme na tenko do tvaru obdĺžnika. Potrieme mletými škvarkami, osolíme a stočíme do rolky. Rolku v strede narežeme a stočíme do vrkoča. Urobíme klbko.
-
4
Uložíme na plech, potrieme bielkom a posypeme semienkami. Necháme podkysnuť, kým sa rúra nahreje a upečieme do zlatista.
Ten vrkoč sa mi zdá, je len z 2 prameňov. Či?
Mám pravdu, že vrkoč je len z 2 prameňov, milá Ancicka? Ako a čím si tie rolky narezala tak tenko? Žiletkou alebo ostrým tenkým nožom?
Dnes som vytápala slaninu na masť a mám dobré škvarky, vyskúšala by som Tvoje kysnuté koláčiky.
Ale zabudla som zatočiť do vrkoča. Nevadí, iste budú chutiť. Druhýkrát na to nezabudnem.