Oškvarkové pečivo
Oškvarkové pečivo

Fašiangové oškvarkové pletenky fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 8. februára 2022
Fašiangové oškvarkové pletenky (fotorecept)
Foto: ancicka

Výborné, mäkučké.

12
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

250 ml
2 PL
1/2 kocky
1/2 kg
1 ČL
2 ks
1/2 dl
100 g uvarené
od oka (mleté)
Na posypanie:
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Na vymiesenie cesta som použila robot. Ak nemáme pomocníka, tak klasickým spôsobom vypracujeme cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.

    Fašiangové oškvarkové pletenky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto vyložíme na pracovnú dosku a zľahka prehnetieme. Potom ho rozdelíme na 12 ks, z ktorých urobíme guľky. Zakryjeme.

    Fašiangové oškvarkové pletenky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postupne každú guľku rozvaľkáme na tenko do tvaru obdĺžnika. Potrieme mletými škvarkami, osolíme a stočíme do rolky. Rolku v strede narežeme a stočíme do vrkoča. Urobíme klbko.

    Fašiangové oškvarkové pletenky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uložíme na plech, potrieme bielkom a posypeme semienkami. Necháme podkysnuť, kým sa rúra nahreje a upečieme do zlatista.

    Fašiangové oškvarkové pletenky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný receptík, suroviny, detailní postup a chutné fotečky. Fašangové oškvarkové pletenky, už název mluví za vše, krásná práce, milá @ancicka ! S radostí bych ochutnala, prva teploučké, pak vychladlé. 12 ks by brzo padlo za vlast...
marienka44
Veľmi efektné, chcem to vyskúšať, najprv z pol dávky. Koľko asi vážila jedna guľka cesta?
Ten vrkoč sa mi zdá, je len z 2 prameňov. Či?
marienka44
@marienka44 (9.2.2022 12:23)

Mám pravdu, že vrkoč je len z 2 prameňov, milá Ancicka? Ako a čím si tie rolky narezala tak tenko? Žiletkou alebo ostrým tenkým nožom?
Dnes som vytápala slaninu na masť a mám dobré škvarky, vyskúšala by som Tvoje kysnuté koláčiky.
marienka44
Pochopila som, ako na to. :-)
Ale zabudla som zatočiť do vrkoča. Nevadí, iste budú chutiť. Druhýkrát na to nezabudnem.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia