Tradičný trdelník fotorecept

Karol Havlík
Skalický trdelník od Havlíkú, 10. júla 2022
Tradičný trdelník (fotorecept)
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Tradičný recept svojich rodičov na prípravu trdelníka nám prezradil Karol Havlík zo Skalice. Podľa jeho postupu si ho môžete vyskúšať upiecť aj doma.

4 ks
porcie
30 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

800 g
200 g
400 ml
200 g
1 bal.
1 kocka (čerstvé)
100 ml
25 g
1 PL
4 ks
1 ČL
1 ČL
 štipka
500 g
Na poliatie:
2 PL
2 PL
2 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme kvások. 100 ml teplého mlieka zmiešame s 1 PL kryštálového cukru a rozdrobíme droždie, prikryjeme utierkou a necháme vzísť kvások, trvá to asi 15 minút. Zvyšné mlieko zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Múku zmiešame so soľou, nastrúhanou citrónovou kôrou, muškátovým orieškom, prilejeme kvások, mlieko zmiešané s cukrom, pridáme 4 žĺtky, premiešame a nakoniec pridáme olej, rum a roztopené maslo. V mixéri miesime s nadstavcom na kysnuté cesto a keď sa v ceste robia cestičky, je hotové. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na štyri rovnako veľké bochníky, ktoré necháme ešte 20 minút podkysnúť.

    Tradičný trdelník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z každého bochníka pomocou noža vytvoríme rovnomerný pás cesta, rukami vytvarujeme dlhý valček – hada. Necháme 20 minút podkysnúť.

    Tradičný trdelník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Formu na pečenie trdelníkov (vyrába napr. Tescoma) alebo trdlo nahrejeme, aby bola teplá. Potrieme masťou .

    Tradičný trdelník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na formu alebo trdlo navinieme cesto do tvaru špirály. Začiatok cesta prichytíme pod navinuté cesto aj koniec cesta podhneme pod navinuté cesto, aby sa cesto počas pečenia nerozplietlo. Potom jemne a rovnomerne cesto na forme utlačíme tak, že ho pováľame po doske.

    Tradičný trdelník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Navinuté cesto dôkladne natrieme rozmiešanými bielkami a obalíme v nahrubo nasekaných vlašských orechoch. Rovnomerne polejeme roztopeným maslom, masťou a olejom, ktoré sme spolu dôkladne premiešali. Havlíkovci pečú trdelníky v špeciálnej peci na bukovom dreve a neustále ich otáčajú. V domácich podmienkach ich pečieme na stojane v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 minút. Počas pečenia dvakrát pootočíme formou, aby sa cesto rovnomerne upieklo.

    Tradičný trdelník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení necháme trdelníky 2 – 3 minúty odstáť, opatrne zložíme z formy alebo trdla. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.

    Tradičný trdelník (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Origoš domácí recept se zpravidla tají, chrání, opatruje a nesdílí. Takže klobouk dolů, že se pan Havlík zo Skalice s námi podělil. Těsto vypadá náramně! Trdlo doma jsem jedině já, když něco zvrtám... formy od Tescomy obhlédám už pár let, co došly do prodeje. Toto je výzva výzvovitá! Recept mě přesvědčil i použitím citronové kůry, muškátového oříšku, pěkně zpracovaným postupem. Pane Havlík, počítám že ruce na fotkách jsou vaše, jste velmi šikovný, a jistě máte dobré srdce, když rodinný recept sdílíte! Velké Děkuji!
mirop
ja teda nepoznam nudnejsi a nezaujimavejsi dezert ako je trdelnik...
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@mirop (10.7.2022 15:52)

To ja môžem povedať za kysnuty kolač so slivkami.
Trdelnik je super, mam ho rada keď je teply.
sonulienka
Klobúk dole recept výborný len tiež som nikde nevidela takzvané trdlo na ktorom by som to upiekla. Ale aj tak vďaka za recept.
sonulienka
Klobúk dole recept výborný len tiež som nikde nevidela takzvané trdlo na ktorom by som to upiekla. Ale aj tak vďaka za recept.
jamalinka
Ja som ho vyskúsala urobiť, cesto som natočila na dreveny valek na cesto, ktory som obalila aj rúcky s hrubsou vrstvou alobalu a položila na hlboky plech tak aby cesto bolo vo vzduchu. Sama som bola prekvapena, že sa mi podaril.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia