Džatky
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno&Tapas v Poprade a spoluautorka projektu LadyChef, 10. novembra 2020
Foto: Richard Gerényi
porcie
príprava
Postup
-
1
Zemiaky očistíme, zalejeme vodou, tak aby boli zakryté, osolíme. Varíme, pokiaľ sa takmer rozvaria, tak že sa dajú roztlačiť vidličkou. Stíšime plameň, na zemiaky nasypeme najprv hrubú a potom polohrubú múku, nemiešame. Prikryjeme a asi 25 minút necháme na maličkom plamienku. Múka sa tak sparí. Prebytočnú vodu zlejeme. Zmes zemiakov a parenej múky rozhabarkujeme, tak aby sme dostali múku do zemiakov.
- 2
V hlbokej panvici alebo hrnci na masti osmažíme nakrájanú cibuľu a do nej dávame „džatky“. Robíme ich tak, že odoberáme zo zemiakovej zmesi a robíme halušky asi vo veľkosti pol polievkovej lyžice buď rukou alebo ich tvarujeme dvoma lyžicami a vkladáme do masti s cibuľou a z času na čas premiešame. Podľa potreby osolíme.
- 3
TIP: Originálny recept je len s masťou a cibuľkou, ale džatky možno posypať aj opraženou slaninou. Sú veľmi chutné čerstvé, ale rovnako aj na druhý deň, respektíve po vychladnutí, keď sa ohrejú a trošku na masti pripečú. Možno ich servírovať ako hlavné jedlo, ale rovnako ako prílohu.
Tiež zemiakové halušky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu