Brynzdová polievka
Brynzdová polievka

Bryndzová polievka alebo demikát

mackaa - fotkamackaa, 20. marca 2020
Bryndzová polievka alebo demikát
Foto: Mackaa

Viem, že sa tu už pár receptov na bryndzovú polievku nachádza, ale každý ju robí po svojom a určite nezaškodí si túto jednoduchú pochúťku Zobraziť celý popisViem, že sa tu už pár receptov na bryndzovú polievku nachádza, ale každý ju robí po svojom a určite nezaškodí si túto jednoduchú pochúťku pripomenúť.

Suroviny

300-400 g
podľa chuti
1 ks
1 ks
podľa chuti
 štipka
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Túto polievku som si zamilovala už v časoch, kedy nám ju naša babka na dedine varievala ako deťom a zbožňujem ju dodnes. Najideálnejšie je robiť ju po bryndzových haluškách priamo vo vode, v ktorých sa varili halušky. Vtedy chytí polievka nezameniteľnú chuť aj konzistenciu, ale nezúfajte, je veľmi chutná aj bez tohto "vylepšováka".

  2. 2

    Na začiatok si očístíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Šupneme ich do hrnca spolu s očistenou cibuľou, ktorú necháme v celku a je na vás, či do čistej vody alebo vody po haluškách. Vodu môžeme jemne osoliť, ale radšej to nepreháňajme, nakoľko aj bryndza je slaná.

  3. 3

    Kým voda začne vrieť, urobíme si vlastnoručne mrveničku - cestovinu, ktorá podľa môjho názoru najviac pasuje k tejto polievke. Do nádoby vylejeme vajce a pridáme k nemu hrubú múku a štipku sódy bikarbóny. Z ingediencií vypracujeme hutné cesto a akonáhle začne voda vrieť, na strúhadle cesto strúhame priamo do polievky. Pokiaľ sa Vám nechce s mrveničkou hrať, je možné ju zakúpiť už hotovú, ale tu v Prahe je to dosť problém, preto si ju ja obvykle robím sama. Veľa času to fakt nezaberie...

  4. 4

    Keď sú zemiaky aj cestoviny mäkké, bryndzu si rozmiešame v nádobe spolu s naberačkou horúcej polievky, aby v nej neboli hrudky. Takto roztopenú bryndzu pridáme do polievky, už spoločne prevaríme len chvíľku (maximálne minútu) a vypneme zo sporáka. Nakoniec už len dochutíme soľou a môžeme podávať. Bryndzovke soľ prospieva, v našej rodine ju máme radi slanšiu, ale každý podľa gusta. Ja osobne tento demikát uprednostňujem vlažný, preto ho nechávam vychladnúť o čosi dlhšie ako štandardne iné jedlá.

Diskusia k receptu

radost
..výborná polievka
veľmi ju mám rada
len bryndzu nevarím už..
niekedy len zemiaky-bez mrveničky
a troška červenej papriky-by nebola taká bledá..
:-)
2x haji a mackaa
mackaa
Jasné červená paprika určite polievke dodá šmrnc ;) Bryndzu ani ja nezvyknem už dlho variť, fakt len pár sekúnd, pár zamiešaní :)
3sandra3
Teda priznám sa, že som toto ešte nikdy nejedla, a už vôbec nie, nevarila. Ale rada ochutnám, takže uvarím. Vdaka za recept.
1x mackaa
mackaa
Určite skús :) Moji českí kolegovia si ju veľmi pochvaľovali, keď som im ju doniesla ochutnať do práce.. nikdy pred tým o bryndzovej polievke nepočuli.. darmo patrí medzi naše typické slovenské špeciality :)

olinecka
Nevarila som demikat niekedy to bola polievka, chudobných, ale vôbec nie je iba pr nich. Super.
1x mackaa
pavel2000
Prečo takýto komplikovaný recept?
Ú nás v BB to robíme podstatne jednoduchšie...
Pri varení halušiek vzniká vývar - koniec varenia , nechá sa tam primerané množstvo halušiek, hodí sa tam bryndza, trochu údenej mletéj papriky a máme Demikát!
Dobrú chuť!
mackaa
@pavel2000 (21.3.2020 11:02) veď som písala v úvode, že každý ju robí inak a pár receptov tu už je :) nemyslím si, že môj recept je komplikovaný.. akurát ho robím podľa mojej babky tak ako si ho pamätám z detstva.. pre mňa v bryndzovke musia byť aj zemiaky a mám v nej rada mrveničku, ktorá je podstatne menšia ako halušky ;) Keď ju chceš jednoduchšiu, rob si ju podľa seba.

2x 123 a garanco
pavel2000
@mackaa (21.3.2020 14:08)

Prave som dojedol 1porciu... Robíme halušky.
Dal som si aj trochu Vegety.
Nabudúce vyskušam dať tam trochu špenátu!
Nechápem prečo sa paprčíš?
Súhlasím, tak robím, čo si kto navarí nech si aj zje... Len som povedal svoj názor...
1x mackaa
mackaa
@pavel2000 (21.3.2020 15:06) mne vlastný názor ľudí nevadí.. len ty si sa spýtal “prečo takýto komplikovaný recept?” NO LEBO! :)

1x 123
pavel2000
@mackaa (22.3.2020 08:04)

Musím sa zasmiať...
Dúfam ze ústavná sloboda prejavu, platí pri čítaní, varení i jedení Demikátu?
Ja som si včera jednu slobodnú porciu i dal...
chemik
Nikdo nezmiňuje, jakou bryndzu na demikát používá. Čistá bryndza , která se při ohřátí zcela rozpustí(roztopí) není běžně ke koupi, snad jen u známého bači. Plnotučná bryndza ( Zázrivá, Vysoký kameň, Liptov i jiné) obsahuje polovinu kravského hrudkového tvarohu, polévka není hladká, ale plavou v ní kousky tvarohu. Chuťově to možná nemusí někomu vadit, ale celý půvab demikátu z vody po vaření halušek je pryč. A aby vám do toho nekecal nějakej Pražák sděluji, že naša babka i mama boli zo Šariša...
1x 123
pavel2000
Poslouchej báčo...
Najlepšie halušky sa robia od Banskej Bystrice v smere na sever - Orava...
Nie na Šariši.
BRYNDZA u nás na tržnici sa dá kúpiť 100% ovčia. Podobne i v Kauflande. O najkvalitnejšej sa hovorí o tzv. Májovej.
Vozil som ju vrátane pareníc do Maďarska i Česka... Nestačil som voziť.
Bryndzu kúpiš v Merkúre vo Viedni i v Budapešti na hlavnej tržnici