Bryndzová polievka alebo demikát
Foto: Mackaa
Viem, že sa tu už pár receptov na bryndzovú polievku nachádza, ale každý ju robí po svojom a určite nezaškodí si túto jednoduchú pochúťku Zobraziť celý popisViem, že sa tu už pár receptov na bryndzovú polievku nachádza, ale každý ju robí po svojom a určite nezaškodí si túto jednoduchú pochúťku pripomenúť.
Postup
-
1
Túto polievku som si zamilovala už v časoch, kedy nám ju naša babka na dedine varievala ako deťom a zbožňujem ju dodnes. Najideálnejšie je robiť ju po bryndzových haluškách priamo vo vode, v ktorých sa varili halušky. Vtedy chytí polievka nezameniteľnú chuť aj konzistenciu, ale nezúfajte, je veľmi chutná aj bez tohto "vylepšováka".
- 2
Na začiatok si očístíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Šupneme ich do hrnca spolu s očistenou cibuľou, ktorú necháme v celku a je na vás, či do čistej vody alebo vody po haluškách. Vodu môžeme jemne osoliť, ale radšej to nepreháňajme, nakoľko aj bryndza je slaná.
- 3
Kým voda začne vrieť, urobíme si vlastnoručne mrveničku - cestovinu, ktorá podľa môjho názoru najviac pasuje k tejto polievke. Do nádoby vylejeme vajce a pridáme k nemu hrubú múku a štipku sódy bikarbóny. Z ingediencií vypracujeme hutné cesto a akonáhle začne voda vrieť, na strúhadle cesto strúhame priamo do polievky. Pokiaľ sa Vám nechce s mrveničkou hrať, je možné ju zakúpiť už hotovú, ale tu v Prahe je to dosť problém, preto si ju ja obvykle robím sama. Veľa času to fakt nezaberie...
- 4
Keď sú zemiaky aj cestoviny mäkké, bryndzu si rozmiešame v nádobe spolu s naberačkou horúcej polievky, aby v nej neboli hrudky. Takto roztopenú bryndzu pridáme do polievky, už spoločne prevaríme len chvíľku (maximálne minútu) a vypneme zo sporáka. Nakoniec už len dochutíme soľou a môžeme podávať. Bryndzovke soľ prospieva, v našej rodine ju máme radi slanšiu, ale každý podľa gusta. Ja osobne tento demikát uprednostňujem vlažný, preto ho nechávam vychladnúť o čosi dlhšie ako štandardne iné jedlá.
Tiež polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
veľmi ju mám rada
len bryndzu nevarím už..
niekedy len zemiaky-bez mrveničky
a troška červenej papriky-by nebola taká bledá..
:-)
Ú nás v BB to robíme podstatne jednoduchšie...
Pri varení halušiek vzniká vývar - koniec varenia , nechá sa tam primerané množstvo halušiek, hodí sa tam bryndza, trochu údenej mletéj papriky a máme Demikát!
Dobrú chuť!
Prave som dojedol 1porciu... Robíme halušky.
Dal som si aj trochu Vegety.
Nabudúce vyskušam dať tam trochu špenátu!
Nechápem prečo sa paprčíš?
Súhlasím, tak robím, čo si kto navarí nech si aj zje... Len som povedal svoj názor...
Musím sa zasmiať...
Dúfam ze ústavná sloboda prejavu, platí pri čítaní, varení i jedení Demikátu?
Ja som si včera jednu slobodnú porciu i dal...
Najlepšie halušky sa robia od Banskej Bystrice v smere na sever - Orava...
Nie na Šariši.
BRYNDZA u nás na tržnici sa dá kúpiť 100% ovčia. Podobne i v Kauflande. O najkvalitnejšej sa hovorí o tzv. Májovej.
Vozil som ju vrátane pareníc do Maďarska i Česka... Nestačil som voziť.
Bryndzu kúpiš v Merkúre vo Viedni i v Budapešti na hlavnej tržnici