Brynzdová polievka
Brynzdová polievka

Bryndzová polievka alebo demikát

mackaa - fotkamackaa, 20. marca 2020
Bryndzová polievka alebo demikát
Foto: Mackaa

Viem, že sa tu už pár receptov na bryndzovú polievku nachádza, ale každý ju robí po svojom a určite nezaškodí si túto jednoduchú pochúťku pripomenúť.

Suroviny

300-400 g
podľa chuti
1 ks
1 ks
podľa chuti
 štipka
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Túto polievku som si zamilovala už v časoch, kedy nám ju naša babka na dedine varievala ako deťom a zbožňujem ju dodnes. Najideálnejšie je robiť ju po bryndzových haluškách priamo vo vode, v ktorých sa varili halušky. Vtedy chytí polievka nezameniteľnú chuť aj konzistenciu, ale nezúfajte, je veľmi chutná aj bez tohto "vylepšováka".

  2. 2

    Na začiatok si očístíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Šupneme ich do hrnca spolu s očistenou cibuľou, ktorú necháme v celku a je na vás, či do čistej vody alebo vody po haluškách. Vodu môžeme jemne osoliť, ale radšej to nepreháňajme, nakoľko aj bryndza je slaná.

  3. 3

    Kým voda začne vrieť, urobíme si vlastnoručne mrveničku - cestovinu, ktorá podľa môjho názoru najviac pasuje k tejto polievke. Do nádoby vylejeme vajce a pridáme k nemu hrubú múku a štipku sódy bikarbóny. Z ingediencií vypracujeme hutné cesto a akonáhle začne voda vrieť, na strúhadle cesto strúhame priamo do polievky. Pokiaľ sa Vám nechce s mrveničkou hrať, je možné ju zakúpiť už hotovú, ale tu v Prahe je to dosť problém, preto si ju ja obvykle robím sama. Veľa času to fakt nezaberie...

  4. 4

    Keď sú zemiaky aj cestoviny mäkké, bryndzu si rozmiešame v nádobe spolu s naberačkou horúcej polievky, aby v nej neboli hrudky. Takto roztopenú bryndzu pridáme do polievky, už spoločne prevaríme len chvíľku (maximálne minútu) a vypneme zo sporáka. Nakoniec už len dochutíme soľou a môžeme podávať. Bryndzovke soľ prospieva, v našej rodine ju máme radi slanšiu, ale každý podľa gusta. Ja osobne tento demikát uprednostňujem vlažný, preto ho nechávam vychladnúť o čosi dlhšie ako štandardne iné jedlá.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
..výborná polievka
veľmi ju mám rada
len bryndzu nevarím už..
niekedy len zemiaky-bez mrveničky
a troška červenej papriky-by nebola taká bledá..
:-)
2x haji, mackaa
Teda priznám sa, že som toto ešte nikdy nejedla, a už vôbec nie, nevarila. Ale rada ochutnám, takže uvarím. Vdaka za recept.
1x mackaa
Nevarila som demikat niekedy to bola polievka, chudobných, ale vôbec nie je iba pr nich. Super.
1x mackaa