Vykŕmená husacia pečeň fotorecept
reštaurácia Gurmánsky Grob v Slovenskom Grobe, 14. novembra 2022
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Vykŕmenú pečeň dobre očistíme od žiliek.
-
2
Pečeň ponoríme do husacieho tuku. Toho má byť toľko, aby pečeň zakrýval. Dolejeme 100–150 ml vody a pečeň v zmesi pomaly dusíme na miernom ohni. Tuk s vodou má pomaly bublať. Voda sa k tuku prilieva preto, aby nebol priveľmi horúci, pretože bez vody dosahuje teplotu až 180 °C a bez vody by sa pečeň mohla spražiť a stvrdnúť. Necháme tepelne upravovať 45 minút. Či je už pečeň hotová, zistíme, keď do nej zapichneme špajdľu. Z pečene nesmie tiecť krv.
-
3
Krátko pred dokončením na chvíľu ponoríme do tuku očistené a na plátky nakrájané jablká. Tie v kombinácii s pečeňou dodajú jedlu šťavnatosť.
-
4
Hotovú pečeň nakrájame na plátky a buď ňou naplníme lokše a ozdobíme jablkami, alebo môžeme podávať každé osobitne, ale na jednom tanieri.
Diskusia k receptu