Frkacúle zo zemiakového cesta fotorecept
Foto: izabella929
Recept som našla na jednej stránke o varení. Pravé frkacúle pochádzajú z oblasti Modry, pripravujú sa z rezancového cesta na doštičke, na ktorej sa Zobraziť celý popisRecept som našla na jednej stránke o varení. Pravé frkacúle pochádzajú z oblasti Modry, pripravujú sa z rezancového cesta na doštičke, na ktorej sa zakrúcajú a robia vzorky a používajú sa do mäsových polievok. Tento recept je zo zemiakového cesta a pripravujú sa trošku inak.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g varené strúhané |
|
150 g |
|
štipka |
|
Na zápražku: | |
1/2 PL |
|
2 PL |
|
Na poliatie: | |
2 PL rozpustené |
|
Na posypanie: | |
1 PL |
|
Postup
-
1
Najprv som si pripravila cesto. Zemiaky som uvarila a nastrúhala. Pridala som múku a soľ.
-
2
Vypracovala som cesto, ak sa lepí, pridajte troška múky.
-
3
Z cesta som nakrájala kúsky, ktoré som vyšúľala a krájala na rovnaké valčeky a každý valček som pritlačila k vidličke a urobila vzor.
-
4
Keď som mala pripravené cestoviny, dala som do rajnice zovrieť vodu.
-
5
Keď voda vrela, pridala som soľ a vložila cestoviny.
-
6
Keď vyplávali na vrch, boli uvarené, scedila som ich...
-
7
...a vložila do nádoby so studenou vodou, opäť scedila...
-
8
...a vložila do misy.
-
9
Na panvicu som dala roztopiť masť, pridala som múku a pripravila klasickú zápražku, ktorá sa ale nezaleje vodou.
-
10
Uvarené frkacúle som obalila v zápražke.
-
11
Poliala horúcim rozpusteným maslom a posypala kryštálovým cukrom. Určite by mi lepšie chutili s orechmi. Ale postupovala som podľa receptu. Prajem vám dobrú chuť.
varecha.pravda.sk/magazin/ekumenicke-frkacule/10159-clano...
áno, frkacúle je naozaj niečo iné.
Toto cesto je na skvelé tradičné a klasické zemiakové šúlance, len ozdobené vzorkou.
A či ich papáte so strúhankou, s orechami, makom, tvarohom, ... to už nie je recept, ale momentálna chuť a prianie každého stravníka.
Nevadí, kto ich urobí, nepochybí. Naopak, bezpochyby si pochutí :)
Zemiaky uvaríme v šupke alebo očistené a nakrájané na kocky...
Prečo si všetci myslia že keď napíšu zemiaky uvaríme a nastrúhame, tak všetci hneď vedia že sa varili v šupke, alebo očistené a nakrájané...;-(((
Tie iné tu už sú
varecha.pravda.sk/recepty/frkaculova-polievka-po-modransk...
napady.vesele.info/rubriky/recepty/zemiakove-jedla/frkacul...
napady.vesele.info/rubriky/recepty/zemiakove-jedla/frkacul...
nerieš také veci, ktoré nie je potrebné riešiť.Robím cesto zemiakové aj z varených zemiakov v šupke a to isté jedlo pripravujem i zo zemiakov ošúpaných a uvarených vo vode, potom ich popučím..napríklad nemôžem si robiť zemiakový šalát zo zemiakov uvarených v šupke, aj keď pravý recept je o tom..takýto šalát mi robí problémy, keď ich uvarím ošúpané a uvarené vo vode všetko je v pohode..takže môj názor, každý nech si uvarí tak ako mu to vyhovuje..
Akože "nerieš". A čo mladšia generácia. Ja som napríklad nikdy nič zo zemiakového cesta nerobil. Mama nebola práve poruke a starká už neporadí. Takže ak by som si to chcel urobiť, tak vezmem krumple a zízam nane. Ty si myslíš že toto netreba naozaj riešiť? No každý nieje taký skúsený ako TY. Ty všetko vieš a všetko máš domáce... Trochu mi to niekoho pripomína.