Grobská pečená hus
reštaurácia Gurmánsky Grob v Slovenskom Grobe, 10. novembra 2022
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Zajtra je sviatok sv. Martina, s ktorým sa spája aj tradícia pečenej husi. Urobte si doma husacie hody, máme pre vás recept od profesionálov Zobraziť celý popisZajtra je sviatok sv. Martina, s ktorým sa spája aj tradícia pečenej husi. Urobte si doma husacie hody, máme pre vás recept od profesionálov zo Slovenského Grobu.
porcií
príprava
na 150-180 °C
Postup
-
1
Večer pred pečením hus dôkladne očistíme a nasolíme. Jednu hrsť soli použijeme na vnútro a jednu na vonkajšok. Odložíme do chladničky.
- 2
Rúru vyhrejeme na 150–180 °C, hus uložíme na pekáč a podlejeme vodou. Pečieme dve hodiny.
- 3
Po dvoch hodinách časť výpeku odoberieme, hus obrátime a pečieme ešte 45–50 minút. V Slovenskom Grobe sa tradične k pečenej husi podávajú lokše a kapusta. Podobne ako hus si doma môžete upiecť aj kačicu.
- 4
V mysliach mnohých je hus neodmysliteľne spätá najmä s burčiakom, ale jeho väčšie množstvo spolu s kapustou môže narobiť v organizme šarapatu. Lepšou voľbou je víno – suché biele alebo ľahšie červené.
- 5
K dobrej pečenej husi neodmysliteľne patria aj lokše. Recept na tradičné zemiakové lokše nájdete TU.
Tiež pečená hus:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu