Žemľová polievka
Táto polievka je asi z roku 1900, už ani neviem kde som ju vyhrabala. Napriek...
Pekelná paprika
Papriku si umyjeme , osusime. Odkrojime vrsok osolime , pridame bylinky podla chuti a...
Cuketa s kukuřicí na jarních cibulkách a bílém víně
Sezona cuket a s ní i nové recepty
Uhorkovo-paradajková omáčka
Niekoľko desaťročí mám doma nenápadnú knihu Zelenina vo výžive, ktorá je úžasným zdrojom nielen receptov zo zeleniny, ale zároveň aj informácií o jednotlivých druhoch zeleniny, vrátane ich výživových hodnôt....
Pšeno so zeleninou
Pšeno je v našej kuchyni dosť málo používané, napriek svojej hodnote. Začnete s ním experimentovať?
Vajíčka v avokáde, ananás v masle a koriandrová omáčka
Moje obľúbené raňajky. Proteín reznutý zdravými tukmi, ktoré dopĺňa ovocná chuť masla a svieži bylinkový...
Polievka s hríbovým prachom – Zelenoštvrtková
. a mohla ba sa nazývať aj vegetariánska. Už som sa Vám bol „vyspovedal“ zo...
Šalát s camembertom a orechmi
Rukolu umyjeme a necháme odkvapkať. Camembert a hrušku nakrájame a poukladáme na rukolu.
Zemiaky zapečené s hráškom
Pekáč vymastíme tukom, vyložíme osolenými plátkami uvarených zemiakov, ktoré posypeme 2 varenými posekanými vajcami, ...
Karfiolové ružičky plnené jaternicou
Možno si poviete, uletený recept, ale táto kombinácia nemala chybu.
Polievka pre oči
Recept mám už dávno z nejakej súťaže vo varení. Všetci doma milujú túto krémovú polievku.
Brokolicový nákyp
Brokolicu umyjeme, očistíme, rozdelíme na menšie kúsky a uvaríme do polomäkka. Potom vodu zlejeme...
Baklažánový krém so špenátovou roládou
Slovenskú gastronómiu si bez polievok neviem ani predstaviť. Zasýtia, zohrejú a svojou rôznorodou farbou potešia aj oči....
Kokosové tofu s grilovanou zeleninou a chipsom zo sladkých zemiakov
Pre inšpiráciu pridávam ďalší z mojich receptov. Tofu sa dá nahradiť kuracím mäskom. Odporúčam ale...
Fit karfiolové muffiny
Varený karfiol nakrájame na drobné kúsky. Pór nakrájame na kolieska a pridáme ku karfiolu.
Jadrovníky s plátkami opečenej slaniny - nový variant
… ak je niekto doma údenou prerastanou (alias „adidas“) slaninou „posadnutý“, tak je to určite moja...
Cuketovo-krevetové rizoto
Tento vymyslela moja babka. Väčšinou ho pripravujeme na obed. Rodina ho má veľmi rada.
Šalát s chrumkavými cestovinami gnocchi
Netradičné spojenie zeleninového šalátu a pečených zemiakových cestovín gnocchi vytvára výborný ľahký obed či večeru.
Šmakovná nátierka 1. máju
Do nátierky som použila kozí syr, ktorý bol vyrobený z mlieka, ktoré dali kozičky pasúce...
Smotanový gratin v tekvici
Je tisíc spôsobov, ako navariť guláš. Slovensko v nich vyniká už aj preto, že k nám nemeral dlhú...
Cviklové pesto
Cvikla patrí k veľmi zdravým druhom zeleniny. Väčšina ľudí ju používa na šaláty, ale cvikla...
Čerstvé huby s parenou knedľou
Kedze, stale nieco sa zvysi z predosleho dna, tak ako mne parena knedla, pripravila...
Šalát z nezrelého manga
Síce šalát, ale je komplexný a hlavne thajský - to máme radi!
Chlodnik rajský – Chłodnik pomidorowy
Chłodnik je ideální polévka pro letní dny, může být na sladko, ale nejpopulárnější jsou naslano....
Mangoldová omeleta
Mangold pestujem na záhrade už roky. Je to nenahraditeľná zelenina, vhodná na šaláty, polievky aj hlavné jedlá....
Zemiakovo-zeleninový šalát
Zemiakový šalát sa dá urobiť aj inak ako iba majonézová klasika. Jarné šaláty k tomu priam...
Ľahká kelovica s údenou morčacinou
Určite ste riešili problém rýchleho varenia (Bo mašina, vlak, ňečeka!), no ani v tom prípade ste nechceli stratiť svoj kuchársky „ksicht“, nadobudnutý desťročiami pri šporáku....
Vyprážaná špargľa v cestíčku
Biela či zelená, oba druhy špargle sú okrem polievky, šalátu, slaného koláča či nákypu...
Omáčka z bystrických sliviek
...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“....
Zeleninový šalát s olejom z tekvicových semienok
Tento šalát je svieži a najviac sa hodí do dllhých letných večerov pri gitare
Chlodnik rajský dle Andrzejka – Chłodnik pomidorowy według Andrzejka
Spařím rajčata, oloupu, pokrájím na do úst přiměřené kousky, přidám pokrájenou mladou cibulku, ...