Špenátový koláč
Špenátový koláč

Špenátovo-bryndzové taštičky so slaninou

František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula
Šuhajíci pri panvici, 1. mája 2021
Špenátovo-bryndzové taštičky so slaninou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
30 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

2 pláty
150 g
250 g
1 ks
1 strúčik
100 g
 (na potretie)




Postup

  1. 1

    V suchej panvici na miernom plameni „zatiahneme“ špenát, ktorý potom vymixujeme s bryndzou.

  2. 2

    Slaninu nakrájame na malé kocky a začneme na sucho restovať, kým nepustí trocha tuku. Po chvíli pridáme najemno nakrájanú cibuľu s cesnakom a restujeme do sklovita. Pridáme do vymixovanej bryndze so špenátom a dobre premiešame, dochutíme soľou a čiernym korením.

  3. 3

    Vyvaľkaný plát lístkového cesta (použijeme kupované) rozprestrieme, okraje plátu odrežeme - použijeme ich neskôr. Plátu potom nakrájame na štvorce alebo obdĺžniky. Do stredu každého dáme cca polievkovú lyžicu bryndzovej zmesi, kraje cesta potrieme vodou a na plnku môžeme dať ešte kúsky slaniny.

  4. 4

    Vyrezanými zvyškami okrajov cesta oblepíme koláče po obvode. To zaručí, že boky pekne vyrastú a bryndzová zmes nevytečie.

  5. 5

    Cesto potrieme vaječným žĺtkom a pečieme pri 200 °C cca 20–25 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia