Krémové mrkvové rizoto s kuracím mäsom
Vynikajúce jedlo, ktoré zvládne aj začiatočník.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 ks stredne veľká |
|
250 g |
|
1.5 dl |
|
1 PL |
|
2 strúčiky |
|
1 liter |
|
|
|
|
|
1 PL |
|
50 g strúhaný |
|
200-300 g |
|
Na ozdobu: | |
hoblinky |
|
Postup
-
1
Do menšieho hrnca dáme variť očistenú a na malé kúsky nakrájanú mrkvu. Vodu nalejeme tesne nad mrkvu. Pridáme troška soli. Varíme, kým mrkva úplne nezmäkne a kým sa všetka voda nevyparí. Uvarenú mrkvu popučíme a urobíme z nej husté pyré.
- 2
V druhom hrnci na rozpálenom oleji orestujeme nasekaný cesnak (môžete dať aj cibuľu, keď chcete) a pridáme ryžu. Zalejeme vínom a keď sa vyparí, zalejeme vývarom tak, aby bola ryža tesne pod hladinou. Vývar si postavte vedľa panvice s rizotom na platničku na najnižší stupeň, aby ostal teplý. Vývar prilievame vždy, keď ryža začne pretŕčať nad hladinu. Občasne miešame a varíme na miernom ohni cca 20-25 minút.
- 3
Tesne pred koncom varenia vmiešame pripravené mrkvové pyré, dochutíme soľou a korením.
- 4
Odstavíme z ohňa, vmiešame maslo a nastrúhaný parmezán. Necháme cca 2 minúty postáť.
- 5
Servírujeme s opečeným kuracím mäsom (soľ+korenie, trocha tmavej sójovej omáčky, na olivovom oleji) a hoblinkami parmezánu. Dobrú chuť!
Tiež rizoto:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Vareniu zdar! Isto vymyslíš dobrotu ❤️
Recept, mierne modifikovaný, som s úspechom použila: keďže ryža bola takmer na mäkko uvarená - taká al dente - hodila som ju na mierne opražený cesnak a dovarila som ju do mäkka s vínom. Mrkvu som zasa uvarila vo vývare, dochutila trochou zázvoru. Zmiešanú masu som ešte prichutila mletým čiernym korením a jedným posekaným zeleným čili, trochou masla a parmezánu. V tejto mierne pikantnejšej podobe mi to chutí aj ako samostatné jedlo. Ešte raz ďakujem za chutný recept. Samozrejme, s použítím chutného kúska mäsa to bude ešte iná úroveň.
No to znie parádne! Môj manžel pchá chilli do všetkého, ten by si isto pochutnal aj na tvojej verzii. Teším sa, že sa podarilo :-)