Mrkové rizoto
Mrkové rizoto

Krémové mrkvové rizoto s kuracím mäsom

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 2. októbra 2025

Vynikajúce jedlo, ktoré zvládne aj začiatočník.

4-6
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks stredne veľká
250 g
1.5 dl
1 PL
2 strúčiky
1 liter
1 PL
50 g strúhaný
200-300 g
Na ozdobu:
 hoblinky



Postup

  1. 1

    Do menšieho hrnca dáme variť očistenú a na malé kúsky nakrájanú mrkvu. Vodu nalejeme tesne nad mrkvu. Pridáme troška soli. Varíme, kým mrkva úplne nezmäkne a kým sa všetka voda nevyparí. Uvarenú mrkvu popučíme a urobíme z nej husté pyré. 


  2. 2

    V druhom hrnci na rozpálenom oleji orestujeme nasekaný cesnak (môžete dať aj cibuľu, keď chcete) a pridáme ryžu. Zalejeme vínom a keď sa vyparí, zalejeme vývarom tak, aby bola ryža tesne pod hladinou. Vývar si postavte vedľa panvice s rizotom na platničku na najnižší stupeň, aby ostal teplý. Vývar prilievame vždy, keď ryža začne pretŕčať nad hladinu. Občasne miešame a varíme na miernom ohni cca 20-25 minút.

  3. 3

    Tesne pred koncom varenia vmiešame pripravené mrkvové pyré, dochutíme soľou a korením.

  4. 4

    Odstavíme z ohňa, vmiešame maslo a nastrúhaný parmezán.
Necháme cca 2 minúty postáť.

  5. 5

    Servírujeme s opečeným kuracím mäsom (soľ+korenie, trocha tmavej sójovej omáčky, na olivovom oleji) a hoblinkami parmezánu. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

farbuska
Tento recept sa mi práve veľmi hodí! Budem ho síce trochu modifikovať - - uvarila som akosi veľa ryže a musím ju teda už uvarenú použiť - ale to vyriešim. Vďaka za inšpiráciu. :)
1x sracz
farbuska
@theflyingbaker (2.10.2025 21:36)
Recept, mierne modifikovaný, som s úspechom použila: keďže ryža bola takmer na mäkko uvarená - taká al dente - hodila som ju na mierne opražený cesnak a dovarila som ju do mäkka s vínom. Mrkvu som zasa uvarila vo vývare, dochutila trochou zázvoru. Zmiešanú masu som ešte prichutila mletým čiernym korením a jedným posekaným zeleným čili, trochou masla a parmezánu. V tejto mierne pikantnejšej podobe mi to chutí aj ako samostatné jedlo. Ešte raz ďakujem za chutný recept. Samozrejme, s použítím chutného kúska mäsa to bude ešte iná úroveň.