Mrkové rizoto
Mrkové rizoto

Krémové mrkvové rizoto s kuracím mäsom

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, dnes 11:08

Vynikajúce jedlo, ktoré zvládne aj začiatočník.

4-6
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks stredne veľká
250 g
1.5 dl
1 PL
2 strúčiky
1 liter
1 PL
50 g strúhaný
200-300 g
Na ozdobu:
 hoblinky



Postup

  1. 1

    Do menšieho hrnca dáme variť očistenú a na malé kúsky nakrájanú mrkvu. Vodu nalejeme tesne nad mrkvu. Pridáme troška soli. Varíme, kým mrkva úplne nezmäkne a kým sa všetka voda nevyparí. Uvarenú mrkvu popučíme a urobíme z nej husté pyré. 


  2. 2

    V druhom hrnci na rozpálenom oleji orestujeme nasekaný cesnak (môžete dať aj cibuľu, keď chcete) a pridáme ryžu. Zalejeme vínom a keď sa vyparí, zalejeme vývarom tak, aby bola ryža tesne pod hladinou. Vývar si postavte vedľa panvice s rizotom na platničku na najnižší stupeň, aby ostal teplý. Vývar prilievame vždy, keď ryža začne pretŕčať nad hladinu. Občasne miešame a varíme na miernom ohni cca 20-25 minút.

  3. 3

    Tesne pred koncom varenia vmiešame pripravené mrkvové pyré, dochutíme soľou a korením.

  4. 4

    Odstavíme z ohňa, vmiešame maslo a nastrúhaný parmezán.
Necháme cca 2 minúty postáť.

  5. 5

    Servírujeme s opečeným kuracím mäsom (soľ+korenie, trocha tmavej sójovej omáčky, na olivovom oleji) a hoblinkami parmezánu. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

farbuska
Tento recept sa mi práve veľmi hodí! Budem ho síce trochu modifikovať - - uvarila som akosi veľa ryže a musím ju teda už uvarenú použiť - ale to vyriešim. Vďaka za inšpiráciu. :)