Foto: sracz
Kombinácia zeleniny často prináša nové chute a ja s mojou sa im nemienime brániť. Naopak u nás majú dvere otvorené a sú vždy úprimne Zobraziť celý popisKombinácia zeleniny často prináša nové chute a ja s mojou sa im nemienime brániť. Naopak u nás majú dvere otvorené a sú vždy úprimne vrelo vítané! Veľmi rýchlo som si obľúbil aj „bok choy (pak choi)“. Používajú sa obidve pomenovania a obidve sú správne. Postupne sme si jeho chuť „overili“ v prívarku, neskôr jednoducho krátko (6÷7´) opečený (olej, soľ, čMČK) a v októbri aj v polievke. Po dlhšej „hibernácii“ som sa zobudil a tak Vám svoj postup predstavujem, „prepitujem a naj prebača “, až teraz.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 - 3 PL |
|
1 ks väčšia postrúhaná |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 zväzky |
|
4 - 5 ks |
|
6 - 8 ks |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
120 - 150 ml |
|
1 PL |
|
1 500 - 2 000 ml (alebo vývar) |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
Nočky maslové: | |
6 - 8 PL |
|
2 - 3 PL na drobno |
|
1 štipka |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
tak takto asi vyzerá vôňa za zelena, na pevno a v celku
-
2
postupoval som podľa starej dobrej klasiky: na rastlinnom oleji som krátko (2÷3´) orestoval postrúhanú žltú cibuľu
-
3
všetku zeleninu som pokrájal na „gustušné“ kúsky
-
4
a pridal na orestovanú cibuľu; zamiešal, podusil, pridal po PL mletej sladkej červenej papriky a soli, čerstvo mleté čierne korenie a občasným miešaním asi ¼ hodinku podusil, než zelenina „pustila“ vlastnú šťavu
-
5
potom som tento zmäknutý „akord“ vôní a chutí podlial dobrou „deckou“ sherry a ďalšiu ¼ hodinku dusil, než sa šťava zredukovala na ½, teraz som dolial vlažnú vody, pridal sušený ligurček, vetvičku čerstvého feniklu a ružičky mladého karfiolu; po zovretí som teplotu nastavil na minimum a krátko dovaril (orientoval som sa podľa mäkkosti karfiolu)
-
6
medzitým som si pripravil cesto na maslové nočky, alebo ako ich v detstve pomenoval môj jediný brat Čiňu-Imrich „hokerlíky“
-
7
cez haluškátor som ich zapracoval do polievky, dochutil a hotovo
-
8
porcia ozdobená korunkou petržlenovej vňate, v jedálenskej porcelánovej miske vyzerala pekne, voňala krásne a chutila úžasne, Dobrú chuť aj Vám priatelia!
Diskusia k receptu