Kombinácia zeleniny často prináša nové chute a ja s mojou sa im nemienime brániť. Naopak u nás majú dvere otvorené a sú vždy úprimne Zobraziť celý popisKombinácia zeleniny často prináša nové chute a ja s mojou sa im nemienime brániť. Naopak u nás majú dvere otvorené a sú vždy úprimne vrelo vítané! Veľmi rýchlo som si obľúbil aj „bok choy (pak choi)“. Používajú sa obidve pomenovania a obidve sú správne. Postupne sme si jeho chuť „overili“ v prívarku, neskôr jednoducho krátko (6÷7´) opečený (olej, soľ, čMČK) a v októbri aj v polievke. Po dlhšej „hibernácii“ som sa zobudil a tak Vám svoj postup predstavujem, „prepitujem a naj prebača “, až teraz.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 2 - 3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks väčšia postrúhaná | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 zväzky | 
                                                             | 
                                                    
| 4 - 5 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 6 - 8 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 120 - 150 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 500 - 2 000 ml (alebo vývar) | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti čerstvo mleté | 
                                                             | 
                                                    
| Nočky maslové: | |
| 6 - 8 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 - 3 PL na drobno | 
                                                             | 
                                                    
| 1 štipka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
tak takto asi vyzerá vôňa za zelena, na pevno a v celku
                                                     - 
                                                    2
                                                    
postupoval som podľa starej dobrej klasiky: na rastlinnom oleji som krátko (2÷3´) orestoval postrúhanú žltú cibuľu
                                                     - 
                                                    3
                                                    
všetku zeleninu som pokrájal na „gustušné“ kúsky
                                                     - 
                                                    4
                                                    
a pridal na orestovanú cibuľu; zamiešal, podusil, pridal po PL mletej sladkej červenej papriky a soli, čerstvo mleté čierne korenie a občasným miešaním asi ¼ hodinku podusil, než zelenina „pustila“ vlastnú šťavu
                                                     - 
                                                    5
                                                    
potom som tento zmäknutý „akord“ vôní a chutí podlial dobrou „deckou“ sherry a ďalšiu ¼ hodinku dusil, než sa šťava zredukovala na ½, teraz som dolial vlažnú vody, pridal sušený ligurček, vetvičku čerstvého feniklu a ružičky mladého karfiolu; po zovretí som teplotu nastavil na minimum a krátko dovaril (orientoval som sa podľa mäkkosti karfiolu)
                                                     - 
                                                    6
                                                    
medzitým som si pripravil cesto na maslové nočky, alebo ako ich v detstve pomenoval môj jediný brat Čiňu-Imrich „hokerlíky“
                                                     - 
                                                    7
                                                    
cez haluškátor som ich zapracoval do polievky, dochutil a hotovo
                                                     - 
                                                    8
                                                    
porcia ozdobená korunkou petržlenovej vňate, v jedálenskej porcelánovej miske vyzerala pekne, voňala krásne a chutila úžasne, Dobrú chuť aj Vám priatelia!
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu