Kapustovo-slivkový mrežovník s tvarohovou penou
šéfkuchár hotela Hviezda*** v Dudinciach, 17. októbra 2018

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 400 g |
|
| 300 g |
|
| 200 g |
|
| štipka |
|
| 1 bal. |
|
| Plnka: | |
| 1 kg |
|
| 200 g |
|
| 200 g |
|
| 100 g |
|
| 300 ml |
|
| 1 PL |
|
| 1 ks (na potretie) |
|
| Tvarohová pena: | |
| 200 g |
|
| 250 g |
|
| z 1 ks |
|
| 1 bal. |
|
| 60 g |
|
Postup
-
1
Z múky, kyslej smotany, masla, zo štipky soli a z vanilkového cukru pripravíme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme 30 minút v chladničke odpočívať.
- 2
Medzitým pokrájame kapustu na malé kocky. V hrnci zľahka skaramelizujeme med, pridáme kapustu, slivkový lekvár a podlejeme vínom, pridáme škoricu a dusíme domäkka, až kým sa víno nezredukuje na sirup. Necháme vychladnúť.
- 3
Cesto rozdelíme na 2/3 a 1/3. Z väčšej časti vyvaľkáme okrúhly plát. Formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a vložíme do nej vyvaľkané cesto. Naplníme ho kapustou, navrch poukladáme slivky. Zo zvyšného cesta urobíme ozdobné pásiky. Poukladáme navrch koláča a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre zohriatej na 170 °C asi 50 minút.
- 4
Tvarohová pena: Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom. Tvaroh vymiešame s postrúhanou kôrou z pomaranča a s vanilkovým cukrom. Potom tvaroh zmiešame so šľahačkou.
Tiež kapustový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Tvarohová pena sa podáva k upečenému koláčiku "na prilepšenie". Vyskúšajte namiesto šľahačky :)