Recepty, kde je tuk
Anglický rozbíf
Odležanú roštenku umyjeme,
čistou utierkou osušíme
a odblaníme. Tukovú časť na
povrchu aj so spodnou blanou
niekoľkokrát narežeme,
osolíme,...
Azu na tatársky spôsob
Hovädzie mäso umyjeme,
nakrájame na rezne, ktoré
naklepeme a nakrájame na
hrubšie rezance. Osolíme,
okoreníme a za...
Bravčová krkovička so syrovou kôrkou
Mäso umyjeme pod tečúcou
vodou a osušíme. Cesnak
nakrájame na malé prúžky
a prešpikujeme nimi mäso.
Osolíme a okoreníme...
Diabolská zmes
Mäso umyjeme, osušíme
a pokrájame na tenké
rezance. Na hlbšej panvici
zohrejeme tuk a mäso
na ňom opražíme.
Poschodový rebarborový zákusok
Z uvedených surovín rýchlo
spracujeme spodné cesto
a dáme ho odležať do chladničky,
aby stuhlo.
Kráľovské rezy
Múku preosejeme, uprostred
urobíme jamku, do ktorej
rozdrobíme droždie, pridáme
cukor, trocha vlažného
mlieka a necháme
vykysnúť.
Jahodová bábovka
Žĺtky vymiešame s práškovým
a vanilkovým cukrom a tukom
na penu. Pridáme tvaroh,
mlieko, citrónovú šťavu, ...
Jahodový múčnik
Najprv oddelíme bielky od
žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme
tuhý sneh a žĺtky vymiešame
s cukrom. Pomaly pridávame
olej s...
Rajčiaková polievka s kapustou
Do vriacej osolenej vody dáme variť na rezance pokrájanú kapustu aj s niekoľkými zrniečkami čierneho korenia a...
Papriky ako minútka
Papriky nakrájané na jemné
rezance posypeme trochou
drvenej rasce, soli a prikryté
pokrievkou ich necháme niekoľko
minút dusiť na tuku...
Rýchla hovädzia polievka s cibuľou
Mäso (predné) pokrájame na kocky, zomelieme, vložíme do studenej vody, privedieme do varu a...
Moravské koláče
Z časti vlažného mlieka,
kryštálového cukru a
droždia pripravíme kvások.
Do misky preosejeme
múku, pridáme cukor, zmäknutý
tuk,...
Orechový závin
Pokrmový tuk, cukor, vajcia
a soľ spracujeme v miske
alebo na doske. Pridáme
múku a kvások...
Jablkový koláč
Cukor, tuk a žĺtky vymiešame.
Postupne pridávame
múku s práškom do pečiva,
postrúhané jablká a hrozienka.
Nakoniec...
Makový závin
Do časti vlažného mlieka pridáme
trochu cukru, droždie
a pripravíme kvások. Múku
preosejeme, pridáme cukor,
žĺtok, ...
Tvarohová bábovka
Žĺtky vymiešame s cukrom,
pridáme zmäknutý margarín,
prelisovaný tvaroh a štipku
soli. Premiešame.
Tvarohové rezy
Cesto vymiesime, dáme na
vymastený veľký rovný plech
(ako na roládu) a predpečieme.
Linecké koláčiky
Múku, zmäknutý tuk,
práškový cukor a vajce
spracujeme na cesto,
ktoré necháme na chladnom
mieste odpočívať.
Záhorácke kapustové koláče
Z príslušných surovín vypracujeme
redšie cesto, ktoré
necháme hodinu kysnúť.
Záhorácke kysnuté koláčiky
Masť s cukrom, soľou a žĺtkami
vymiešame do peny.
V troške vlažného mlieka
necháme vykysnúť droždie
a pridáme ho...
Bratislavské rožky
Múky a práškový cukor
zmiešame, pridáme žĺtky,
pokrájaný tuk a čiastočne
spracujeme na cesto.
Slané mandľové slzičky
Nastrúhame syr a zo surovín spracujeme cesto
a uložíme ho na noc do
chladu.
Tvarohové pagáčiky
Všetko spolu zmiesime,
dáme na chvíľku do chladu
a potom vykrajujeme pagáčiky
Syrový puding
Do vriaceho mlieka pridáme
tuk, soľ a naraz vysypeme
múku. Za stáleho
miešania vypracujeme
hladké tuhé cesto, ktoré...
Syrové krokety
Ementálsky syr postrúhame,
pridáme mlieko, rozšľahané
vajce, mleté čierne korenie
a zelenú petržlenovú vňať
posekanú nadrobno.
Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme
soľ, vykysnutý kvások, žĺtok
a teplé mlieko. Cesto dobre
vypracujeme a necháme na
teplom...
Piperada
Zo žemle vyberieme striedku, namočíme ju do mlieka a následne vyžmýkame. Šunku opečieme a uložíme...
Bretónsky koláč
Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor, žĺtky, trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru....
Francúzske kurča
Naporciované kurča zbavené kože a kostí osolíme a zasypeme tymianom. Od večera do rána ho necháme...
Rybie placky
Rybie mäso rozoberieme na malé kúsky a vmiešame do zemiakov, ktoré sme prelisovali.
Špenátová fašírka
Udusený špenát premiešame s nakrájanými žemľami sparenými horúcim mliekom, osolíme a okoreníme. Pridáme žĺtky, ...
Pečené plnené pstruhy
Najprv si pripravíme plnku. Pomleté mäso a cibuľu zmiešame so strúhankou. Osolíme, okoreníme a...
Anglický rozbíf
Odležanú roštenku umyjeme, čistou utierkou osušíme a odblaníme. Tukovú časť na povrchu aj so spodnou blanou niekoľkokrát narežeme, osolíme,...
Azu na tatársky spôsob
Hovädzie mäso umyjeme, nakrájame na rezne, ktoré naklepeme a nakrájame na hrubšie rezance. Osolíme, okoreníme a za...
Bravčová krkovička so syrovou kôrkou
Mäso umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Cesnak nakrájame na malé prúžky a prešpikujeme nimi mäso. Osolíme a okoreníme...
Diabolská zmes
Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké rezance. Na hlbšej panvici zohrejeme tuk a mäso na ňom opražíme.
Poschodový rebarborový zákusok
Z uvedených surovín rýchlo spracujeme spodné cesto a dáme ho odležať do chladničky, aby stuhlo.
Kráľovské rezy
Múku preosejeme, uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme cukor, trocha vlažného mlieka a necháme vykysnúť.
Jahodová bábovka
Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a tukom na penu. Pridáme tvaroh, mlieko, citrónovú šťavu, ...
Jahodový múčnik
Najprv oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a žĺtky vymiešame s cukrom. Pomaly pridávame olej s...
Rajčiaková polievka s kapustou
Do vriacej osolenej vody dáme variť na rezance pokrájanú kapustu aj s niekoľkými zrniečkami čierneho korenia a...
Papriky ako minútka
Papriky nakrájané na jemné rezance posypeme trochou drvenej rasce, soli a prikryté pokrievkou ich necháme niekoľko minút dusiť na tuku...
Rýchla hovädzia polievka s cibuľou
Mäso (predné) pokrájame na kocky, zomelieme, vložíme do studenej vody, privedieme do varu a...
Moravské koláče
Z časti vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknutý tuk,...
Orechový závin
Pokrmový tuk, cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku a kvások...
Jablkový koláč
Cukor, tuk a žĺtky vymiešame. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva, postrúhané jablká a hrozienka. Nakoniec...
Makový závin
Do časti vlažného mlieka pridáme trochu cukru, droždie a pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, žĺtok, ...
Tvarohová bábovka
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme zmäknutý margarín, prelisovaný tvaroh a štipku soli. Premiešame.
Tvarohové rezy
Cesto vymiesime, dáme na vymastený veľký rovný plech (ako na roládu) a predpečieme.
Linecké koláčiky
Múku, zmäknutý tuk, práškový cukor a vajce spracujeme na cesto, ktoré necháme na chladnom mieste odpočívať.
Záhorácke kapustové koláče
Z príslušných surovín vypracujeme redšie cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
Záhorácke kysnuté koláčiky
Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do peny. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme ho...
Bratislavské rožky
Múky a práškový cukor zmiešame, pridáme žĺtky, pokrájaný tuk a čiastočne spracujeme na cesto.
Slané mandľové slzičky
Nastrúhame syr a zo surovín spracujeme cesto a uložíme ho na noc do chladu.
Tvarohové pagáčiky
Všetko spolu zmiesime, dáme na chvíľku do chladu a potom vykrajujeme pagáčiky
Syrový puding
Do vriaceho mlieka pridáme tuk, soľ a naraz vysypeme múku. Za stáleho miešania vypracujeme hladké tuhé cesto, ktoré...
Syrové krokety
Ementálsky syr postrúhame, pridáme mlieko, rozšľahané vajce, mleté čierne korenie a zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno.
Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom...
Piperada
Zo žemle vyberieme striedku, namočíme ju do mlieka a následne vyžmýkame. Šunku opečieme a uložíme...
Bretónsky koláč
Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor, žĺtky, trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru....
Francúzske kurča
Naporciované kurča zbavené kože a kostí osolíme a zasypeme tymianom. Od večera do rána ho necháme...
Rybie placky
Rybie mäso rozoberieme na malé kúsky a vmiešame do zemiakov, ktoré sme prelisovali.
Špenátová fašírka
Udusený špenát premiešame s nakrájanými žemľami sparenými horúcim mliekom, osolíme a okoreníme. Pridáme žĺtky, ...
Pečené plnené pstruhy
Najprv si pripravíme plnku. Pomleté mäso a cibuľu zmiešame so strúhankou. Osolíme, okoreníme a...