Orechový závin

redakcia - fotkaredakcia, 8. júla 2009
Orechový závin

Suroviny

350 g
200 g
60 g
300 g
100 ml
20 g
Plnka:
400 g
300 ml
350 g
130 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pokrmový tuk, cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho asi hodinu odpočinúť.

  2. 2

    Cesto potom rozdelíme na 5 dielov. Jednotlivé diely rozvaľkáme, potrieme plnkou a zvinieme. Plnka: Dáme zohriať mlieko, pridáme cukor, orechy, strúhanku, kôru z citróna, vanilkový cukor a trochu rumu a povaríme.

  3. 3

    Pozdĺžne poukladáme na plech, potrieme žĺtkom a necháme ich vysušiť. Po zaschnutí žĺtka natrieme záviny ešte raz, popicháme ich vidličkou a dáme upiecť.

Diskusia k receptu

Vymazať
evas13
Plnka je od kryštl. cukru až dolu. Všetko to spolu zmiešať, len mlieka treba pridávať po častiach, aby nebola plnka veľmi riedka.
Vymazať
altyn
No už som sa bál že len ja som akože "blb".! Ľudia ! píšte tie recepty aj pre tých čo nevedia variť či piecť, inak to nemá význam!!! Odkiaľ mám vedieť že od kryštál. cukru nižšie je to plnka?! Možno až budem mať aké-také skúsenosti tak to nebude problém, no teraz ja, neskôr iný či iná nádejný kuchár-kuchárka bude mať ten istý problém ako ja či butcher.
Vymazať
evas13
@altin.sk , keď budeš starší budeš to považovať za samozrejme, lebo si budeš vedieť mnoho vecí domyslieť ako sa to robí a tak sa radšej teraz opýtaj. Za opýtanie sa nič neplatí. Zatiaľ!
Vymazať
majanka
Výborný koláčik, namiešala som ho aj s časťou špaldovej múky. Podarilo sa mi sice rozdeliť ho len na štyri diely, ale úspech mal päť hviezdičkový :)
Vymazať
celero
Koláč určite vyskúšam. Vyzerá dobre, taká "klasika" :) Čo sa týka písania receptov, súhlasím s altynom. Pri receptoch si nerada domýšľam, mali by byť presné. Veď preto sú to recepty... S vekom to podľa mňa nemá nič spoločne.
Vymazať
tinca
Ja plnky do závinov nevarím, len zalejem teplým mliekom, premiešam a plním. A pri pridávaní mlieka dajte pozor, pridávať len po lyžiciach, aby nezredla. Plnka má mať hustejšiu konzistenciu, aby sa dala natrieť na cesto a nevytekala.
Vymazať
garanco
Orechovník môžem vždy! Mám niekoľko osvedčených receptov, plnku nevarím, orechy zmiešam s cukrom, rozsypem na cesto a injekčnou striekačkou kropím mliekom, aby bola plnka miesto pri mieste navlhnutá, ale aby mlieko nepretekalo, mám to osvedčené mnohoročnou skúsenosťou.
Vymazať
myis
Zdá sa byť šikovný, na plnku mám vlastné vylepšenie, potriem cesto za-varenými strúhanými jablkami, posypem škoricovým cukrom a mletými o-rechami, ostatný postup už ten istý.