Recepty, kde je só
Jahňací pilaf
Vo veľkom hrubostennom kastróle
nasucho opražíme píniové
semienka, vysypeme ich
na tanier a do kastróla vlejeme
olej.
Baraní zeleninový kebab
Baklažány očistíme, pokrájame
na kocky a opražíme ich
na oleji, pridáme kocky baranieho
mäsa a 15 minút podusíme....
Turecký mäsovo– zeleninový güvec
Jahňacie mäso nakrájame na
stredne veľké kocky, dáme
do hrnca a na miernom ohni
dusíme približne hodinu,
kým sa...
Španielska bravčovo– hovädzia pochúťka
Hovädzie a bravčové mäso
pokrájame na plátky, vyklepeme
ich, osolíme a okoreníme.
Bulharská sarma
Sparené kapustné listy naklepeme,
naplníme zmesou bravčového
a hovädzieho mäsa,
namočenej žemle, vajec, soli
a korenia.
Stomna kebab
Mäso (buď teľacie, alebo jahňacie)nakrájame na malé
kúsky, premiešame s cibuľou,
petržlenovou vňaťou,
saturejkou, mätou,...
Čevapčiči
Mäso pomelieme a cesnak prelisujeme.
Všetky prísady dáme do veľkej
misy a mäso s korením
dobre premiešame.
Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame
na rezance a rovnomerne
napicháme do mäsa.
Salašská špecialita – hovädzí guľáš
Umyté a odblanené hovädzie
mäso nakrájame na rovnaké
kúsky
Pirohy plnené mäsom
Z múky, vajca, soli a trocha
vody pripravíme rezancové
cesto, ktoré rozvaľkáme na
pomúčenej doske, pokrájame
na...
Plnené zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke,
ošúpeme a prelisujeme.
Pridáme múku, soľ, vajce
a vypracujeme cesto.
Gemerské guľky
Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme
Baraní guláš
Nadrobno nakrájanú údenú
slaninu vypražíme, pridáme
bravčovú masť a nadrobno
nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme
doružova.
Hovädzie mäso s mrkvou a hráškom
Mäso si nakrájame na plátky,
naklepeme, osolíme, okoreníme,
prudko opečieme
z každej strany a odložíme
bokom.
Francúzske špagety
Do väčšieho množstva vody dáme variť špagety. Kým sa uvaria, speníme cibuľu na rozohriatom oleji,...
Domáca tlačenka s cibuľou
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií
Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela
Albrecht v Bratislave (recept pre...
Losos na cibuľovej omáčke
Filet z lososa rozkrájame na väčšie kúsky (3 x 4 cm) a sprudka opečieme na rozpálenej panvici...
Maďarský guláš
Na oleji opražíme cibuľu
dotmava. Mäso nakrájame
na kocky. Pridáme k cibuli
a prikryté necháme dusiť vo
vlastnej šťave....
Kapustové závitky
Z kapusty vyrežeme hlúb
a hlávku necháme variť
5 – 6 minút v osolenej vode.
8 listov oddelíme, ...
Zapekaný guláš
Mäso
nakrájame na kocky a
pripravíme marinádu.
Zmiešame olej, pretlačený
cesnak, rozdrvenú rascu
vopred navlhčenú), strúhanú
citrónovú kôru, ...
Kolienka s talianskou omáčkou
Kolienka uvaríme, polejeme
omáčkou a posypeme strúhaným
syrom a nakrájanou
pažítkou.
Rezancovo–mäsové placky
Rezance uvaríme v osolenej
vode podľa návodu a scedíme.
Varené údené mäso pokrájame
na malé kocky. Rozšľahané
vajcia, ...
Zapekané cestoviny s kuracinou
Cestoviny uvaríme podľa
návodu. Na oleji opražíme
cibuľku, pridáme mäso
nakrájané na kocky, osolíme,
okoreníme, pridáme
papriku...
Krémové penne s bazalkou a morčacím mäsom
Cestoviny uvaríme v osolenej
vode. Medzitým si na olivovom
oleji urestujeme morčacie
mäso nakrájané na malé
kúsky a keď dostane...
Kuracie cestoviny s vínom
Uvarené mäso a šunku nakrájame na
kocky. Cibuľu speníme na
oleji, pridáme kečup, mäso
so šunkou, ...
Špagety s hovädzím mäsom
Špagety uvaríme v osolenej
vode domäkka, precedíme
a odložíme na teplé miesto.
Mašličky s teľacím mäsom
Uvarené cestoviny pokvapkáme
olejom, premiešame
a uložíme na teplé mieste.
Plnené cannelloni
Kuracie mäso nakrájame
na malé kocky.
orestujeme ho na olivovom
oleji.
Azu na tatársky spôsob
Hovädzie mäso umyjeme,
nakrájame na rezne, ktoré
naklepeme a nakrájame na
hrubšie rezance. Osolíme,
okoreníme a za...
Zbojnícka pochúťka
Umyté mäso a pečeň pokrájame
na rovnaké kúsky,
párky alebo klobásu pokrájame
na kolieska, slaninu na
plátky a cibuľu...
Štipľavé mäsové rezance
Mäso pokrájame na rezance,
ktoré opečieme na horúcom
oleji. Osolíme, okoreníme,
pridáme posekanú feferónku
a podlejeme vínom
Banícky bravčový rezeň
Naklepané rezne posolíme,
potrieme plnkou, zvinieme,
zviažeme, obalíme v múke
a opečieme.
Ostrá gulášová polievka
Mäso nakrájame na kocky.
Cibuľu a cesnak ošúpeme.
Cibuľu pokrájame na
kolieska, cesnak pretlačíme.
Ošúpeme zemiaky, ...
Uzbecký šašlík
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Položíme ho do misy, osolíme, poprášime sladkou aj...
Jahňací pilaf
Vo veľkom hrubostennom kastróle nasucho opražíme píniové semienka, vysypeme ich na tanier a do kastróla vlejeme olej.
Baraní zeleninový kebab
Baklažány očistíme, pokrájame na kocky a opražíme ich na oleji, pridáme kocky baranieho mäsa a 15 minút podusíme....
Turecký mäsovo– zeleninový güvec
Jahňacie mäso nakrájame na stredne veľké kocky, dáme do hrnca a na miernom ohni dusíme približne hodinu, kým sa...
Španielska bravčovo– hovädzia pochúťka
Hovädzie a bravčové mäso pokrájame na plátky, vyklepeme ich, osolíme a okoreníme.
Bulharská sarma
Sparené kapustné listy naklepeme, naplníme zmesou bravčového a hovädzieho mäsa, namočenej žemle, vajec, soli a korenia.
Stomna kebab
Mäso (buď teľacie, alebo jahňacie)nakrájame na malé kúsky, premiešame s cibuľou, petržlenovou vňaťou, saturejkou, mätou,...
Čevapčiči
Mäso pomelieme a cesnak prelisujeme. Všetky prísady dáme do veľkej misy a mäso s korením dobre premiešame.
Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame na rezance a rovnomerne napicháme do mäsa.
Salašská špecialita – hovädzí guľáš
Umyté a odblanené hovädzie mäso nakrájame na rovnaké kúsky
Pirohy plnené mäsom
Z múky, vajca, soli a trocha vody pripravíme rezancové cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame na...
Plnené zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a prelisujeme. Pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto.
Gemerské guľky
Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme
Baraní guláš
Nadrobno nakrájanú údenú slaninu vypražíme, pridáme bravčovú masť a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme doružova.
Hovädzie mäso s mrkvou a hráškom
Mäso si nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme, prudko opečieme z každej strany a odložíme bokom.
Francúzske špagety
Do väčšieho množstva vody dáme variť špagety. Kým sa uvaria, speníme cibuľu na rozohriatom oleji,...
Domáca tlačenka s cibuľou
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre...
Losos na cibuľovej omáčke
Filet z lososa rozkrájame na väčšie kúsky (3 x 4 cm) a sprudka opečieme na rozpálenej panvici...
Maďarský guláš
Na oleji opražíme cibuľu dotmava. Mäso nakrájame na kocky. Pridáme k cibuli a prikryté necháme dusiť vo vlastnej šťave....
Kapustové závitky
Z kapusty vyrežeme hlúb a hlávku necháme variť 5 – 6 minút v osolenej vode. 8 listov oddelíme, ...
Zapekaný guláš
Mäso nakrájame na kocky a pripravíme marinádu. Zmiešame olej, pretlačený cesnak, rozdrvenú rascu vopred navlhčenú), strúhanú citrónovú kôru, ...
Kolienka s talianskou omáčkou
Kolienka uvaríme, polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom a nakrájanou pažítkou.
Rezancovo–mäsové placky
Rezance uvaríme v osolenej vode podľa návodu a scedíme. Varené údené mäso pokrájame na malé kocky. Rozšľahané vajcia, ...
Zapekané cestoviny s kuracinou
Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na oleji opražíme cibuľku, pridáme mäso nakrájané na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme papriku...
Krémové penne s bazalkou a morčacím mäsom
Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Medzitým si na olivovom oleji urestujeme morčacie mäso nakrájané na malé kúsky a keď dostane...
Kuracie cestoviny s vínom
Uvarené mäso a šunku nakrájame na kocky. Cibuľu speníme na oleji, pridáme kečup, mäso so šunkou, ...
Špagety s hovädzím mäsom
Špagety uvaríme v osolenej vode domäkka, precedíme a odložíme na teplé miesto.
Mašličky s teľacím mäsom
Uvarené cestoviny pokvapkáme olejom, premiešame a uložíme na teplé mieste.
Plnené cannelloni
Kuracie mäso nakrájame na malé kocky. orestujeme ho na olivovom oleji.
Azu na tatársky spôsob
Hovädzie mäso umyjeme, nakrájame na rezne, ktoré naklepeme a nakrájame na hrubšie rezance. Osolíme, okoreníme a za...
Zbojnícka pochúťka
Umyté mäso a pečeň pokrájame na rovnaké kúsky, párky alebo klobásu pokrájame na kolieska, slaninu na plátky a cibuľu...
Štipľavé mäsové rezance
Mäso pokrájame na rezance, ktoré opečieme na horúcom oleji. Osolíme, okoreníme, pridáme posekanú feferónku a podlejeme vínom
Banícky bravčový rezeň
Naklepané rezne posolíme, potrieme plnkou, zvinieme, zviažeme, obalíme v múke a opečieme.
Ostrá gulášová polievka
Mäso nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu pokrájame na kolieska, cesnak pretlačíme. Ošúpeme zemiaky, ...
Uzbecký šašlík
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Položíme ho do misy, osolíme, poprášime sladkou aj...