Recepty, kde je rasca
Polievka z hlív
Pokrájané hlivy varíme v osolenej vode s rascou 30 minút, potom pridáme bujón, pokrájané zemiaky...
Kurča so zelenou omáčkou
Najprv si pripravíme pastu curry – očistíme, umyjeme, olúpeme a nakrájame zázvor, cesnak a...
Salašská špecialita – hovädzí guľáš
Umyté a odblanené hovädzie
mäso nakrájame na rovnaké
kúsky
Zemiaky s tvarohom
Zemiaky očistíme, pokrájame
na kocky a uvaríme
v slanej vode domäkka,
spolu s rascou.
Spišské zemiaky
Olúpané zemiaky nakrájame
na tenké plátky, rozložíme
na vymastený plech,
posolíme, posypeme rascou
a natrieme na ne plnku....
Pstruh po slovensky
Vypitvané pstruhy bez
šupín rozmrazíme a umyjeme.
Osolíme ich, okoreníme
a posypeme rascou
zvnútra i zvonka.
Baraní guláš
Nadrobno nakrájanú údenú
slaninu vypražíme, pridáme
bravčovú masť a nadrobno
nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme
doružova.
Ľubovniansky vrabec
Umyté a odblanené bravčové
pliecko nakrájame na
hrubšie – 150 g kusy , osolíme,
okoreníme a opečieme
na tuku...
Hovädzie mäso s mrkvou a hráškom
Mäso si nakrájame na plátky,
naklepeme, osolíme, okoreníme,
prudko opečieme
z každej strany a odložíme
bokom.
Slovenský kotlíkový guláš
Umyté a osušené hovädzie
a bravčové mäso pokrájame
na kocky.
Hubová polievka
Huby a cibuľu nakrájame
a spoločne s rascou osmažíme
v hrnci na masle.
Marináda z červeného vína a piva
Vo všetkých krajinách, kde pijú pivo, poznajú veľa receptov na ryby pripravované s pivom....
Široké rezance s kuracím mäsom a pikantnou slivkovou omáčkou
Kuracie stehná nakrájame na úhľadné kocky a osmažíme na cibuľovom základe. Mierne podlejeme vývarom, pridáme...
Hubové hašé
Očistené a pokrájané huby dusíme na masle s rascou domäkka. Žemle pokrájame na plátky, zalejeme...
Karfiol s hubami
Na masle speníme posekanú cibuľu, pridáme očistené a pokrájané huby a rascu, posolíme a dusíme...
Gazdovský hubový guláš
Očistené šampiňóny (huby) pokrájame na väčšie kúsky. Na masti opražíme dozlatista cibuľku a pridáme k nej...
Dusené huby s paprikou
V rozpálenej masti speníme očistenú cibuľu, ktorú sme nadrobno nakrájali. Pridáme očistené a umyté, ...
Huby ako bravčové pečené
Na pekáč poukladáme očistené a umyté klobúky mladých plodníc rýdzika surovičkového, potrieme ich masťou, osolíme,...
Šalát z húb naložených v soli
Vychladnuté, ošúpané zemiaky pokrájame na pásiky, huby na plátky, vajcia na kocky, rajčiny...
Nepravá držková polievka
Očistené rýdziky pokrájame na prúžky asi 1 – 2 cm široké a vložíme do nádoby so studenou...
Hlivová polievka so zemiakmi
Klobúčiky hlív nakrájame na kocky, na olej dáme vopred dusiť cibuľu. Pridáme mletú červenú papriku,...
Lososové rizoto
Ryžu uvaríme v slanej vode. Poriadne umytý a kefkou vydrhnutý citrón nakrájame na plátky, ktoré...
Medový pstruh
Pstruha vypitveme, zbavíme šupín, poriadne poumývame, poutierame do sucha a urobíme priečne zárezy po...
Pstruh pečený v alobale
Vypitvané a vyčistené pstruhy opláchneme v studenej vode a necháme dobre odkvapkať.
Zubáč s klobásovou plnkou
Zubáča zbavíme šupín a žiaber, vypitveme ho, dôkladne poumývame a vytrieme dosucha. Nožom urobíme...
Kapor na zelenine
Kapra očistíme, umyjeme, zbavíme hlavy a naplníme 2 očistenými a na kolieska nakrájanými cibuľami a...
Polievka z morskej tresky
Očistenú, umytú a vykostenú morskú tresku vložíme do studenej vody. Osolíme ju, okoreníme bielym...
Maďarské zemiaky s lečom
Cibuľu nakrájame najemno
a speníme na masti. Pridáme
papriku, urestujeme
a pridáme olúpané zemiaky
nakrájané na kocky.
Filé zo zubáča na maďarský spôsob
Z očisteného, vypitvaného,
vykosteného a umytého
zubáča nakrájame fi lé, 180
g na porciu.
Zapekaný guláš
Mäso
nakrájame na kocky a
pripravíme marinádu.
Zmiešame olej, pretlačený
cesnak, rozdrvenú rascu
vopred navlhčenú), strúhanú
citrónovú kôru, ...
Székelský guláš
Mäso, ktoré sme pokrájali na
malé kocky, dáme do hrnca
s nadrobno pokrájanou cibuľou.
Pridáme aj pretlačený
cesnak...
Pikantné kuracie špajle
Drevené špajle namočíme do studenej vody minimálne na pol hodiny.
Hubová polievka s klobásou a kyslou smotanou
V hrnci z PL rozohriatej
masti a múky pripravíme
zápražku, odstavíme
ju z ohňa a vmiešame do
nej mletú papriku....

Polievka z hlív
Pokrájané hlivy varíme v osolenej vode s rascou 30 minút, potom pridáme bujón, pokrájané zemiaky...

Kurča so zelenou omáčkou
Najprv si pripravíme pastu curry – očistíme, umyjeme, olúpeme a nakrájame zázvor, cesnak a...

Salašská špecialita – hovädzí guľáš
Umyté a odblanené hovädzie mäso nakrájame na rovnaké kúsky

Zemiaky s tvarohom
Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a uvaríme v slanej vode domäkka, spolu s rascou.

Spišské zemiaky
Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky, rozložíme na vymastený plech, posolíme, posypeme rascou a natrieme na ne plnku....

Pstruh po slovensky
Vypitvané pstruhy bez šupín rozmrazíme a umyjeme. Osolíme ich, okoreníme a posypeme rascou zvnútra i zvonka.

Baraní guláš
Nadrobno nakrájanú údenú slaninu vypražíme, pridáme bravčovú masť a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme doružova.

Ľubovniansky vrabec
Umyté a odblanené bravčové pliecko nakrájame na hrubšie – 150 g kusy , osolíme, okoreníme a opečieme na tuku...

Hovädzie mäso s mrkvou a hráškom
Mäso si nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme, prudko opečieme z každej strany a odložíme bokom.

Slovenský kotlíkový guláš
Umyté a osušené hovädzie a bravčové mäso pokrájame na kocky.

Hubová polievka
Huby a cibuľu nakrájame a spoločne s rascou osmažíme v hrnci na masle.

Marináda z červeného vína a piva
Vo všetkých krajinách, kde pijú pivo, poznajú veľa receptov na ryby pripravované s pivom....

Široké rezance s kuracím mäsom a pikantnou slivkovou omáčkou
Kuracie stehná nakrájame na úhľadné kocky a osmažíme na cibuľovom základe. Mierne podlejeme vývarom, pridáme...

Hubové hašé
Očistené a pokrájané huby dusíme na masle s rascou domäkka. Žemle pokrájame na plátky, zalejeme...

Karfiol s hubami
Na masle speníme posekanú cibuľu, pridáme očistené a pokrájané huby a rascu, posolíme a dusíme...

Gazdovský hubový guláš
Očistené šampiňóny (huby) pokrájame na väčšie kúsky. Na masti opražíme dozlatista cibuľku a pridáme k nej...

Dusené huby s paprikou
V rozpálenej masti speníme očistenú cibuľu, ktorú sme nadrobno nakrájali. Pridáme očistené a umyté, ...

Huby ako bravčové pečené
Na pekáč poukladáme očistené a umyté klobúky mladých plodníc rýdzika surovičkového, potrieme ich masťou, osolíme,...

Šalát z húb naložených v soli
Vychladnuté, ošúpané zemiaky pokrájame na pásiky, huby na plátky, vajcia na kocky, rajčiny...

Nepravá držková polievka
Očistené rýdziky pokrájame na prúžky asi 1 – 2 cm široké a vložíme do nádoby so studenou...

Hlivová polievka so zemiakmi
Klobúčiky hlív nakrájame na kocky, na olej dáme vopred dusiť cibuľu. Pridáme mletú červenú papriku,...

Lososové rizoto
Ryžu uvaríme v slanej vode. Poriadne umytý a kefkou vydrhnutý citrón nakrájame na plátky, ktoré...

Medový pstruh
Pstruha vypitveme, zbavíme šupín, poriadne poumývame, poutierame do sucha a urobíme priečne zárezy po...

Pstruh pečený v alobale
Vypitvané a vyčistené pstruhy opláchneme v studenej vode a necháme dobre odkvapkať.

Zubáč s klobásovou plnkou
Zubáča zbavíme šupín a žiaber, vypitveme ho, dôkladne poumývame a vytrieme dosucha. Nožom urobíme...

Kapor na zelenine
Kapra očistíme, umyjeme, zbavíme hlavy a naplníme 2 očistenými a na kolieska nakrájanými cibuľami a...

Polievka z morskej tresky
Očistenú, umytú a vykostenú morskú tresku vložíme do studenej vody. Osolíme ju, okoreníme bielym...

Maďarské zemiaky s lečom
Cibuľu nakrájame najemno a speníme na masti. Pridáme papriku, urestujeme a pridáme olúpané zemiaky nakrájané na kocky.

Filé zo zubáča na maďarský spôsob
Z očisteného, vypitvaného, vykosteného a umytého zubáča nakrájame fi lé, 180 g na porciu.

Zapekaný guláš
Mäso nakrájame na kocky a pripravíme marinádu. Zmiešame olej, pretlačený cesnak, rozdrvenú rascu vopred navlhčenú), strúhanú citrónovú kôru, ...

Székelský guláš
Mäso, ktoré sme pokrájali na malé kocky, dáme do hrnca s nadrobno pokrájanou cibuľou. Pridáme aj pretlačený cesnak...

Pikantné kuracie špajle
Drevené špajle namočíme do studenej vody minimálne na pol hodiny.

Hubová polievka s klobásou a kyslou smotanou
V hrnci z PL rozohriatej masti a múky pripravíme zápražku, odstavíme ju z ohňa a vmiešame do nej mletú papriku....